Františka Plamínková Náčrtek k portrétu. Životopis 5.2.1876 v Praze – 30.6.1942 v Praze Učitelka, politička, feministka. Autorka feministických spisů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Učebnice: Český jazyk v kostce, str. 18 a další. je-li součástí názvu další vlastní jméno, zachovává si rovněž své velké písmeno Spolková republika Německo,
Advertisements

VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ A HABSBURSKÉ MONARCHIE  BACHŮV ABSOLUTISMUS  VZNIK RAKOUSKA- UHERSKA  FORMOVÁNÍ ČESKÉ MODERNÍ OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Název vzdělávacího materiálu Vypracoval: Ing. Jméno Příjmení, měsíc 2013 Název školy Obchodní akademie a Střední odborné učiliště Veselí nad Moravou Název.
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
17. listopadu 1939 Mezinárodní den studenstva. 17. listopadu 1939 Mezinárodní den studenstva Připomínka událostí z 28. října – 17. listopadu 1939: 28.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_12_ Státní vyznamenání Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Pracovně právní vztahy
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Matouš Bořkovec, ZŠ Mikoláše Alše
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_Lul_II_09 Malá pevnost- Vnitřní pracovní komanda
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE A JEJÍ DŮSLEDKY
Anotace Materiál obsahuje přehled české domácího a zahraničního odboje během 2. sv. války. Na závěr žáci plní úkoly k zamyšlení. Pilotáž: Prezentace.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Češi za první světové války
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_06
OSVOBOZENÍ ČSR Autor: Lenka Mulačová
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Revoluce ve Francii
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Životní cyklus.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Česká literatura po roce 1945
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Hymna ČR Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 32.
Děti odsouzených rodičů
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola
České a československé právní dějiny
Československá republika-demokratický stát
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Kořeny plodné spolupráce Antonína Švehly a T. G. Masaryka
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 1. část Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura.
Vztah k životnímu prostředí
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Františka Plamínková Náčrtek k portrétu

Životopis v Praze – v Praze Učitelka, politička, feministka. Autorka feministických spisů. (databáze jmenných autorit Národní knihovny v Praze)

Životopis Karlovo náměstí – Černá ulice Černý pivovar

Životopis Palachovo náměstí

Životopis Učitelský ústav. Samostudium. Přednášky TGM a prof. Otakara Hostinského. Francouzština. Učitelské kurzy fyziky, chemie a matematiky.

Životopis Učitelské působiště: Obecné školy v Táboře a Soběslavi. Po návratu do Prahy: Obecná a měšťanská škola u sv. Tomáše (Josefská). Letná – dnešní ZŠ Františky Plamínkové.

Životopis politička učitelka feministka

Životopis Staroměstské náměstí

Životopis Protektorát. Zatčena , propuštěna Pokračovala ve svých aktivitách. Dům v Dolních Mokropsech. Zatčena znovu za heydrichiády. Krátce Malá pevnost v Terezíně. Popravena v Kobylisích.

Feministka Situace žen na konci 19. století: Omezené možnosti studovat. Zcela uzavřené obory: Práva, technika, umělecké akademie. V rodině pánem otec.

Feministka Celibát

Feministka Československá republika: Zrušeny výsady pohlaví. Zůstávaly předsudky. Pomalé pronikání žen do politiky. Rovnost v odměňování.

Feministka Motivy mravní. Uznání lidské rovnosti ženy s mužem. Hospodářské motivy až dodatečně. Nositelky ženské emancipace = střední vrstvy. Dělnické ženy se v rozhodných chvílích připojovaly.

Feministka Spolek českých učitelek, 1902 Ženský klub. Výbor pro volební právo žen Ženská národní rada.

Politička Vždy z hlediska žen. Československá strana národně socialistická. „Neceňme člověka dle toho, v které straně je – jsou v každé straně dobří i zlí, zlomyslní i spravedliví – ale dle jeho osobních vlastností“

Politička Socialismus : Láska k bližnímu Demokracie Humanita Renesance Sociální spravedlnost Svoboda Nikoliv hospodářsko- politický boj

Politička Socialismus : Láska k bližnímu. Demokracie. Humanita. Renesance. Sociální spravedlnost. Svoboda. Nikoliv marxismus

Politička Pražská radnice: Bydlení chudých. Stejné pracovní podmínky mužů a žen. Ukončení celibátu.

Politička Pražská radnice: Městský dům jako společná domácnost. Jako pomoc zaměstnaným matkám. Ženské domovy.

Politička Ženské domovy na Smíchově

Politička Senátorka: Porodní asistentky. Agrární cla. Komunismus jako oprávněná nespokojenost hospodářská. U nás není politický komunismus. Neotřást důvěrou v legální cestu, která může pomoct.

Františka Plamínková a komunisté Vy přece máte oslavovat soudružku Marušku Kudeříkovou a soudruha Julia Fučíka. Nikoli statečnou masarykovskou demokratku a političku strany národně-socialistické. Když ženu formátu paní Plamínkové oslavuje komunista, je to stejné, jako kdyby nacista oslavoval "atentátníky" na Heydricha a Hitlera. (Diskutér s přezdívkou Jensen) „Neceňme člověka dle toho, v které straně je – jsou v každé straně dobří i zlí, zlomyslní i spravedliví – ale dle jeho osobních vlastností“ (Ta, o níž je řeč)

Františka Plamínková a komunisté Jak je to s památkou Františky Plamínkové v letech ? „Oproti popravené Marušce Kudeříkové neměla správný stranický původ a ještě ke všemu byla její mladou přítelkyní Milada Horáková“ „…v roce 1960 komunisti přejmenovali ulici Františky Plamínkové na ulici Františka Křížka, komunistického novináře, který byl jako Františka Plamínková za heydrichiády zastřelen. Naštěstí si to někteří uvědomili a Františka Plamínková má opět v Praze svou ulici.“

Františka Plamínková a komunisté Nemusíme vybírat mezi Maruškou Kudeříkovou a Františkou Plamínkovou. Mimořádná osobnost. Velké zásluhy: autentická vlastenka, demokratka, bojovnice proti fašismu. Nebyla komunistka. „Neceníme člověka dle toho, v které straně je …“

Františka Plamínková a komunisté Anežka Hodinová-Spurná Osvobození ženy jako součást třídního boje, který osvobodí muže i ženy. versus Františka Plamínková Cestou vyjednávání, strach z násilí.

Františka Plamínková a komunisté Častá kritika od Jožky Jabůrkové. „To by bylo, aby 14 lidí dohromady neuživilo jednoho hladovějícího“

Závěr

Hlavní knižní zdroje: UHROVÁ, Eva. Radostná i hořká Františka Plamínková. Praha : Mediasys, c s. MASARYK, Tomáš Garrigue. O ženě. 3. vyd. Praha: Čin, s. Letáky Činu; Čís. 6. PILNÁ, Marta. Reportáž o novinářce: o životě a díle Jožky Jabůrkové. 1. vyd. Praha: SNPL, , [2] s. MUSILOVÁ, Dana. Z ženského pohledu. Vyd. 1. České Budějovice: Pro Univerzitu Hradec Králové vydal Bohumír Němec- Veduta, s. ISBN Dostupné ve fondu Národní knihovny