Násilí z nenávisti Mgr. Klára Kalibová In IUSTITIA, o.s. 5.3.-6.3.2012, Jihlava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008
Advertisements

ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.
Zákon č.40/2009 sb. Trestní zákoník – zvláštní část
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
V ČESKÉ REPUBLICE 1.  chybějící definice diskriminace v hmotném právu  zákaz diskriminace – čl. 3 LZPS  mezinárodní úmluvy  judikatura ESLP (Belgický.
Autor:Mgr. Jana Šlancarová Zpracováno: Ročník (obor)3., K/81 – Gymnázium K/41 – Gymnázium Tematická oblast Multikulturní výchova.
Název vzdělávacího materiálu
ANTISEMITISMUS A NACIONALISMUS
PROŽÍVÁNÍ OBĚTÍ JEDNÁNÍ S OBĚŤMI
Studijní obor: Sociální činnost
Politický extremismus a radikalismus
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Rizikové skupiny 6. Opakování Jaká jsou tři hlavní období vývoje kriminologie? Jmenujte některé kriminologické teorie.
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Šikana Zdroj: .
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV - činnost a působnost - podnět Veřejnému ochránci práv - náležitosti - možnosti řešení.
Obecně Lucia Madleňáková
TRESTNÍ PRÁVO Objekt trestného činu Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
MUSÍ BÝT KOMUNITNÍ TLUMOČNÍK STEJNÉHO POHLAVÍ JAKO KLIENT?
TRESTNÍ PRÁVO Objekt trestného činu Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Odpovědnost v právu životního prostředí
Politologie a mezinárodní vztahy
1 Příloha tréninkového manuálu PPT_Prezentace S finanční podporou Evropské unie v rámci programu „Základní práva a občanství“. Projekt:
In IUSTITIA Poradna Justýna. In IUSTITIA, o.p.s  Cíl: zlepšování postavení osob vystavených a ohrožených násilím z nenávisti  V ČR od roku 2009  Působnost.
Prevence kriminality Karin BALOGOVÁ 2BP.  Prevence kriminality  Prevence kriminality je souhrn opatření k předcházení společensky nežádoucím jevům a.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Extremismus, rasismus, xenofobie, antisemitismus Doc. JUDr. PhDr. Miroslav Mareš, PhD. Prezentace na konferenci „Metodické doporučení k primární prevenci.
Policejní prezidium Základní statistické údaje o trestné činnosti v roce 2011 plk. Mgr. Martin Červíček.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Problematika násilí na dětech Syndrom CAN – syndrom týraného, zanedbávaného a zneužívaného dítěte Způsoby vzniku: Akce Ne-akce.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová NÁSILÍ sprejerství agresivita domácí násilí sportovní násilí.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
Právní aspekty boje s teroristickou a extremistickou propagandou na internetu Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
VY_32_INOVACE_47_Přestupky, trestné činy Využití ICT Identifikátor školy:
PROBLÉMY LIDSKÉ NESNÁŠENLIVOSTI
Partnerské násilí Osobnost agresora.
Politologie a mezinárodní vztahy
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
MUDr. Hatem Sanalla Nemocnice Znojmo
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
KŘP Středočeského kraje Kriminalita a trestní řízení 2011
Název vzdělávacího materiálu
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Práva LGBTI osob Vojtěch Pospíšil Oddělení rovného zacházení
Porušování lidských práv
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
TERORISMUS.
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Soužití národnostních skupin - 2
Pracovní skupina pro boj s extremismem KŘP Libereckého kraje
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
GDPR a budoucí redakční praxe
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
LIDSKÁ PRÁVA y.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Násilí z nenávisti Mgr. Klára Kalibová In IUSTITIA, o.s , Jihlava

 Vznik v roce 2009  Programy › Individuální pomoc obětem incidentů z nenávisti › Podpora ohroženým komunitám › Vzdělávání odborné veřejnosti (policie, novináři) › Práce s médii › Advocacy/lobby (MV, MsP, Agentura)  Principy › Odbornost a specializace › Nezávislost › Posilování kompetencí klientely a informované rozhodnutí

Trestná činnost z nenávisti Trestný čin + motiv nenávisti, resp. nesnášenlivosti = TRESTNÝ ČIN Z NENÁVISTI

Jedinec Jeho komunita Celá společnost

Nenávist vůči osobě z důvody její příslušnosti k některé skupině Rasa, Etnická skupina, Národnost Vyznání/víra/bez vyznání Třída / politické přesvědčení Jiná skupina (přitěžující okolnost, zpp hnutí, podněcování...) Kultura, pohlaví (útok proti lidskosti) sexuální orientace/identita, věk, zdravotní stav, sociální skupina a bezdomovectví (chybí v trestním zákoně)

motiv Oběť Místo a čas Popis incidentu Útočník Charakter škody Po incidentu?

non verbální útoky – symboly, hesla, gesta graffiti verbální útoky útoky na majetek, pietní a náboženská místa, zastrašování, vydírání, vyhrožování, šikanu a kyberšikanu, psychické a fyzické násilí, znásilnění, usmrcení teroristický útok aj. ! ne všechny formy násilí z nenávisti jsou postižitelné trestním právem

“V integraci Cikánovi jednoduše brání onen geneticky zakódovaný parazitický reflex. Není možné chtít po cikánech, aby šli proti vlastní přirozenosti a až násilně se snažit o integraci, která je předzvěstí katastrofy. Nejpřirozenější řešení Cikánské otázky je etnická segregace” Zdroj: pozvánka na demonstraci do Přerova www.odpor.org

“Politici dělaj z každýho vola, na ulici kradou cikáni kola, už by to vyřešit měl, nějakej deratizer...”

... Jak jsem řekl, jsem si jistý, že podnět k evropské revoluci přijde jednou z východního bloku promluvil největší Evropan dějin z oken pražského hradu k českému lidu a zdá se, že český lid jako jeden z mála evropských národů jeho slova dosud nezapomněl.... Zdroj: Stephen Pohl,

FOTO zdroj: AP

Od roku 1989 bylo v ČR zabito nejméně 30 osob v důsledku útoku motivovaného nenávistí

“Na základě pozorování politiky mé vlastní vlády, považuji svoji akci za přijatelnou. Timothy McVeigh Oklahoma city

 4 typy  Pachatel pro zábavu  Pachatel bránící své okolí  Pachatel realizující odvetu  Pachatel na misi

pouze 20% pachatelů trestné činnosti z nenávisti jsou v některém organizovaném nenávistném hnutí (hate group) “politické” trestné činy – demonstrace, internet, činnost ve prospěch hnutí činnost ve prospěch bílé rasy/pachatelé na misi (vč. likvidačních fyzických útoků) vysoce oceňováni v rámci své referenční skupiny - motivace

Poškození - typické Viktimizace – napaden pro to kým je Někdy výsledek dlouhodobé diskriminace Psychické trauma – jiné prožívání kulturně podmíněné, jiné vypořádávání se se situací Nedůvěra v orgány činné v trestním řízení – role pro NNO Nositel stop – význam pro trestní řízen

Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník Přitěžující okolnost (§ 42 písm.b)) Součást základní skutkové podstaty (hanobení, podněcování, zpp + TČ vyplývající z mezinárodních dohod) Součást kvalifikované skutkové podstaty (TČ vraždy, ublížení na zdraví, vydírání, poškozování cizí věci)

Zákonná úprava o - trestní zákoník o - přestupkový zákon o - občanský zákoník (ochrana osobnosti) o - další rezortní normy zakotvující ochranu před rasismem a etnickou nevraživostí

Děkuji za pozornost Dotazy? In IUSTITIA, o.s