Znojmo, Břeclav, Brno listopad 2014 kpt. Ing. Luděk VRÁNA HZS JmK, oddělení stavební prevence.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Povinnosti a odpovědnost při přípravě a provádění staveb
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Požáry v topné sezóně Weis Milan SDH Hrušovany
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
INTELIGENTNÍ BUDOVY Doc. Dr. Ing. Michail Šenovský VŠB – TUO, FBI
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Dokumentace k zajištění BOZP
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Výkon státního požárního dozoru ( dle zákona č. 350/2012 Sb.)
Porada vedoucích stavebních úřadů Zlínského kraje
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
Novostavba rodinného domu
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Elektrotechnika
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
1 Stavební zákon - účast veřejnosti Jitka Bělohradová.
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
NBU2 LS2015 / BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYTOVÝ DŮM
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Dokumentace k zajištění BOZP
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Návrh vyhlášky o technických podmínkách požární ochrany staveb Rudolf Kaiser konference Červený kohout duben 2006.
Novelizace zákona o PO (spalinové cesty) kpt. Mgr. Petr Komínek, DiS. 1.
Profesní Komora Požární Ochrany / František Kregl, Vladimír Raušer.
Odborně způsobilá osoba v požární ochraně Tel: Tuto prezentaci bez výkladu autora nelze brát jako odborný závazný.
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Zkušenosti se zaváděním vyhlášky MV č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb do praxe plk.Ing. Rudolf Kaiser plk.Ing. Rudolf Kaiser.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Roční zpráva o stavu požární ochrany Kraje Vysočina za rok 2014.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
SP4 - RD PROVÁDĚCÍ v ARCHICADU ing. arch. Vladimíra Jínová 13 - TEXTOVÁ ČÁST.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
Změny vyhlášky o požární prevenci mající vliv na začleňování činností.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-01 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
MĚSTSKÝ ÚŘAD VALAŠSKÉ KLOBOUKY STAVEBNÍ ODBOR DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 13. A 20. BŘEZNA 2013.
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
Interní předpisy hotelu
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
(vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních)
Speciální izolace BJ13.
Umisťování staveb.
Změny v Dokumentaci o začlenění do kategorie činností se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
ZDRAVOTNÍ RIZIKO PŘI UŽÍVÁNÍ PLASTOVÝCH OKEN V DOMECH PRO SENIORY
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Výrobní provozy a výrobní dílny Dokumentace PO
Ubytovací zařízení Ztz 1.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Požární prevence v bytových domech
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Evidence závazných stanovisek – webová aplikace
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Povolení pro práce se zvýšeným rizikem
Transkript prezentace:

Znojmo, Břeclav, Brno listopad 2014 kpt. Ing. Luděk VRÁNA HZS JmK, oddělení stavební prevence

Metodická pomůcka MMR „Požární pojmy ve stavebním zákoně“ Novela stavebního zákona - zákon č. 350/2012 Sb., → ČÁST DRUHÁ, Čl. IV – změna zákona 133/1985 Sb. o požární ochraně: - § 31 odst. 1 písmeno b) – výkon stát. požárního dozoru v rámci stavebního řádu - § 31 odstavec 3 – stát. požární dozor se nevykonává… Nejasnosti, neurčité pojmy: hořlavé látky, negativní vliv na požární bezpečnost, odstupové vzdálenosti, změny v užívání, …

„Metodická pomůcka pro stavební prevenci“ – MV – GŘ HZS ČR, Metodika „pro hasiče“ byla průběžně konzultována s MMR, kde se objevila potřeba vysvětlit „naše“ požárně bezpečnostní pojmy stavebním úřadům → vznik „požární příručky“ pro stavební úřady. Metodika MMR byla vydána bez poslední korektury na GŘ HZS – některé připomínky mohou působit zmatečně bez znalosti širších souvislostí. planovani-a-stavebni-rad/Stanoviska-a-metodiky/Uzemni- rozhodovani-a-stavebni-rad/Pozarni-pojmy-ve-stavebnim-zakone

Hořlavé látky, hořlavé plyny Definice: vyhláška 246/2001 Sb., o požární prevenci, - hořlavé látky - § 44, ČSN příl. I – požár. bezpečnost garáží, ČSN – jednotlivé, řadové a hromadné garáže, ČSN hořlavé kapaliny ČSN – tlakové nádoby na plyny, zákon 61/1988 Sb. – výbušniny, Fyzické osoby X právnické a podnikající fyz. osoby.

Garáže -§ 79 (2) o) St. Z.: do 25 m2,… - mohou to být i garáže, (u těchto staveb se SPD nevykonává) - odstupová vzdálenost 2 m může být podhodnocená – limitní podmínky pro požární riziko - PBŘ. (dtto Tab. 4 -vzdálenosti platí jen pro dané pož. zatížení)

Negativní vliv na požární bezpečnost Zateplování budov - novostavby- i objekty po roce časté změny ČSN specifické provozy: shromažďovací, zdravotnické, sociální péče,.. - PBŘ

Negativní vliv na požární bezpečnost Zhoršení podmínek pož. bezpečnosti objektu - zasklení balkonů a lodžií - závisí na požární výšce, požadavek na požární pásy, materiál A1,A2,… - Evakuační výtahy - pokud byly schválené v původní dokumentaci, tak je požadujeme

Negativní vliv na požární bezpečnost Zásah do požárně bezpečnostních zařízení (elektrická požární signalizace, stabilní hasící zařízení, samočinné odvětrací zařízení,…) - §7 odst. 7 Vyhl. 246/2001 Sb., o požární prevenci Změny součástí systému požárně bezpečnostního zařízení, …(hlavních funkčních komponentů) a takové změny, které mají vliv na funkci požárně bezpečnostního zařízení, se považují za udržovací práce na stavbě, které by mohly ovlivnit požární bezpečnost stavby. = § 104 (1) j) vyžaduje ohlášení

Změny v užívání Ze změněného zákona o pož. ochraně se stát. požár. dozor vykonává vždy… Citace z dokumentu stav. úřadu: „Stavba není v rozporu s obecnými požadavky na výstavbu a není v rozporu se závaznými stanovisky dotčených orgánů. Proto stavební úřad podle § 127 (2) zákona 183/2006 Sb., stavební zákon, s provedením a změnou v užívání stavby v rozsahu uvedeném v oznámení souhlasí. Stavba nevyžaduje kolaudaci ve smyslu § 119 stavebního zákona. Stavebník je však povinen opatřit si stanoviska dotčených orgánů k užívání stavby…“ D.O. §4 (6) St. z. - podmínky ve stanovisku D.O. – stanou se součástí výrokové části rozhodnutí… - mohou D.O. kontrolovat jejich dodržování.

Novela Vyhlášky 246/2001 Sb., o požární prevenci Vyhl. 221/2014 Sb., platná od –požárně bezpečnostní zařízení – nově „zařízení omezující iniciaci požáru nebo výbuchu“. - vyhrazená pož. bezp. zařízení – nově „ požární a evakuační výtahy“. Další změny souvisí s novým Kontrolním řádem, např. už se nepoužívá termín „zápis o požární kontrole“ ale nově „protokol o požární kontrole“. - pojem „závady“ se mění na „nedostatky“, atd.

Nové normy ČSN Krby s otevřeným a uzavíratelným ohništěm ČSN Požární bezpečnost staveb - Objekty pro zemědělskou výrobu ČSN EN 1838 ( ) Světlo a osvětlení - Nouzové osvětlení

Děkuji za pozornost.