Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Sociální služby SOZ.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky MOPPS Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného.
Zákon o sociálních službách zákon o sociálním bydlení??? databáze MPSV a MV… metodická nejednotnost plán na úrovni kraje (obecné), v ORP pouze komunitní.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Různé role zástupce ředitele školy
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EQUAL / MOPPS Knihovnická dílna – Praha
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Snadný návrat z mateřské do zaměstnání nezaměstnaných žen pečujících o dítě do 15 let v Libereckém kraji 390 nezaměstnaných žen pečujících o.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Tisková konference Knihovny v pavučině spolupráce Jindřichův Hradec Informace a spolupráce jako nutná součást rozvoje regionu DEMA, a.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Komunitní a otevřená škola
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Oblastní charita Most Název služby: „Rodinné centrum Petrklíč“ Petra Jilemnického č.p. 2457, Most Adresa:
Vstřícný zaměstnavatel Kritéria soutěže. 1. Organizace práce Vstřícnost a reálné možnosti využívání flexibilních forem práce Další úpravy pracovního režimu.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Občanské sdružení rodičů a přátel dětí s handicapem ORION Adresa: Centrum ORION Panská 1493 Rychnov nad Kněžnou Telefon:
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
INFORMACE O ČINNOSTI JEDNOTLIVÝCH PLATFOREM. POLYTECHNICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ S DŮRAZEM NA INFRASTRUKTURU A INVESTICE  Motivace žáků ke studiu technických oborů.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
„Žijeme a pracujeme na Vysočině“ představení projektu
Rodinná politika Libereckého kraje
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
Podpora technického vzdělávání v Kraji Vysočina
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí Jihlava DEMA a. s. | Michalská 12 | Dům „U zlatého melounu“ | Praha 1 | telefon: ; | PhDr. Bohumíra Jozífková, ředitelka DEMA a. s.

Rodina na Vysočině výsledky výzkumů 2005 – 2010 Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí | Jihlava Kdo jsme agentura pro výzkum trhu a veřejného mínění působíme od roku 1993 uskutečnili jsme cca 700 různých průzkumů máme vlastní tazatelskou síť v rámci celé ČR  AKCENT: posledních několik let se soustřeďujeme na harmonizaci pracovního, rodinného a osobního života, soulad člověka s prostředím, ve kterém žije

Aktivity na Vysočině série 15 průzkumů realizovaných v letech 2005 až 2008 v rámci projektu MOPPS, zaměřeného na slaďování pracovních a rodinných povinností průzkumy z vlastních programových řad:  Udržitelný rozvoj,  Společnost,  Informační technologie,  Ekonomika exkluzivní průzkum pro Sociální odbor KÚ Vysočina  MAPOVÁNÍ: názorů široké a odborné veřejnosti i specifických cílových skupin Rodina na Vysočině výsledky výzkumů 2005 – 2010 Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí | Jihlava

Zvládání rodinných a pracovních povinností  Varování: tři rodiče z deseti dobře zvládají pracovní povinnosti, avšak na úkor rodiny.  Dvojnásobně narostl podíl těch, kteří nezvládají ani pracovní, ani rodinné povinnosti. zdroj dat: DEMA a. s. | výzkumy v regionu Vysočina Trh práce Rodina na Vysočině výsledky výzkumů 2005 – 2010 Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí | Jihlava

Trh práce Klíčová problematika stabilita zaměstnání, finance pracovní kariéra vs. mateřství a rodičovství dlouhodobá nezaměstnanost genderová nevyváženost firemní prorodinná politika  CÍL: soulad pracovních a rodinných povinností, šance na trhu práce zdroj dat: DEMA a. s. | výzkumy v regionu Vysočina Rodina na Vysočině výsledky výzkumů 2005 – 2010 Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí | Jihlava

Problémy rodičů s hlídáním dětí  Většina rodičů má problémy s hlídáním dětí. Nejčastěji ti, kteří mají děti různého stáří, tj. jak předškolního, tak školního věku.  Podíl rodičů, pro které se zajištění hlídání dětí stává velmi častým problémem, narůstá. Péče o děti zdroj dat: DEMA a. s. | výzkumy v regionu Vysočina Rodina na Vysočině výsledky výzkumů 2005 – 2010 Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí | Jihlava

Péče o děti zdroj dat: DEMA a. s. | výzkumy v regionu Vysočina Klíčová problematika rodina, rodičovství institucionální a neinstitucionální služby péče o dítě volnočasové aktivity pro rodiny role prarodičů  CÍL: nebýt sám, mít pomocnou ruku Rodina na Vysočině výsledky výzkumů 2005 – 2010 Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí | Jihlava

Přínosy celoživotního vzdělávání  Naprostá většina občanů považuje za důležité se celoživotně vzdělávat, zvyšovat si odbornost a kvalifikaci.  Nejčastěji to spojují s větší šancí uplatnit se na trhu práce a možností dosáhnout vyššího platového ohodnocení. Vzdělávání zdroj dat: DEMA a. s. | výzkumy v regionu Vysočina Rodina na Vysočině výsledky výzkumů 2005 – 2010 Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí | Jihlava

Vzdělávání zdroj dat: DEMA a. s. | výzkumy v regionu Vysočina Klíčová problematika celoživotní vzdělávání: deklarace vs. skutečnost rekvalifikace a kurzy poradenství počítačová a internetová gramotnost osvěta a informovanost  CÍL: větší šance v pracovním i osobním životě Rodina na Vysočině výsledky výzkumů 2005 – 2010 Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí | Jihlava

Rodina zdroj dat: DEMA a. s. | výzkumy v regionu Vysočina Rodina na Vysočině výsledky výzkumů 2005 – 2010 Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí | Jihlava Společenské postavení  Negativní náhled na společenské postavení rodiny převažuje nad pozitivním. Přesvědčení o tom, že rodina stojí na okraji zájmu, dlouhodobě narůstá.  Názory na to, jaké by mohlo být a jaké ve skutečnosti je, se liší.

Koncepční přístup  Postavení a reálná situace rodin má řadu podmíněností.  Podle 47% veřejnosti kraje Vysočina hrají při tvorbě prorodinného klimatu důležitou roli zastupitelé kraje, podle 67% zastupitelé obcí a měst.  Občané Vysočiny se domnívají, že by bylo vhodné zastřešit problematiku rodiny nikoli pouze od voleb do voleb, ale koncepčně propracovaným plánem, vizí, a to podle 72% občanů na úrovni kraje a podle 86% občanů na úrovni obcí a měst. zdroj dat: DEMA a. s. | výzkumy v regionu Vysočina Rodina na Vysočině výsledky výzkumů 2005 – 2010 Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí | Jihlava

Doporučení zdroj dat: DEMA a. s. | výzkumy v regionu Vysočina  Při vypracování metodických podkladů a doporučení postupovat podle následujících zásad: informace – konsensus – spolupráce – systematičnost – dlouhodobost  Stavět na vyzkoušených, zavedených, marketingově i osvětově podchycených projektech a aktivitách. V oblasti: trhu práce  soutěž Podnik podporující rodinu péče o děti  projekty Rodinné pasy a Zdravý kraj vzdělávání a poradenství  veřejné knihovny Rodina na Vysočině výsledky výzkumů 2005 – 2010 Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí | Jihlava

Děkuji za pozornost DEMA a. s. | Michalská 12 | Dům „U zlatého melounu“ | Praha 1 | telefon: ; | PhDr. Bohumíra Jozífková, ředitelka DEMA a. s. Rodina na Vysočině výsledky výzkumů 2005 – 2010 Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí | Jihlava