Salár dříve a dnes Poznámky k financování (venkovských) evangelických sborů 1785-1950 Prameny:Archiv FS ČCE Libiš Archiv FS ČCE Mělnické Vtelno (nyní Ml.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
. Účetní systémy 1 2. přednáška. Bilance a její pojetí - vychází z výchozí teze o tom, jaký je účel bilance: a) pojetí monistické b) pojetí dualistické.
. Účetní systémy 1 2. přednáška Teorie bilancí. Teorie účetnictví – následuje praxi, zobecňuje některé prvky, rozvíjí dále možnosti (neexistuje před prakt.
o hospodářské soběstačnosti a o samofinancování církve“
Rozpočty územních samosprávných celků
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Řízení ve věcech pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
Důchodová reforma Vladimír Bezděk Sdružení Lípa; ; Harachov.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Společné podnikání fyzických osob
DPH v účetnictví města Přeštice od Přeštice Obec s rozšířenou působností obyvatel, obyvatel správního obvodu ve 30 obcích Nevykonává.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
Účtování DPH účet 343.
Financování regionálního školství
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
Daň darovací Darování majetku =
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
CELKOVÉ FINANČNÍ PROSTŘEDKY ČINÍ v pokladně a na účtu k ,68 KČ.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1108Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně podle §
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1109Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně podle §
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1117Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Výpočet daňové povinnosti.
Akademický senát AMU 4. listopadu Akademický senát AMU.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
I NSOLVENCE - ODDLUŽENÍ. P OJEM ODDLUŽENÍ Oddlužení (tzv. osobní bankrot) je způsob řešení úpadku, kdy jsou dlužníkovy dluhy sjednoceny, zajištění věřitelé.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok  RJMK dne projednala návrh rozpočtu JMK na rok 2016 a doporučila ZJMK ke schválení.  Rozpočet.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 10. dubna 2013 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
Daně a jejich funkce Základy finančního práva Olga Sovová.
Financování sociálního zabezpečení Mgr. Oldřich Hájek.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2016 Leden 2016.
1 Vývoj hlavních makroekonomických indikátorů české ekonomiky a jejich predikce I. Zdroj: Predikce makroekonomického vývoje na rok 2004, MFČR, 2004.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Příjmová a výdajová stránka obecních rozpočtů - pokračování
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Finanční zdroje obchodní korporace
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Tři zaručené způsoby, jak ve sboru vybrat více peněz a nabít si nos
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Další vnitrostátní předpisy
OSVČ – zdravotní pojištění 2017
Daňová soustava České republiky
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Účtování DPH účet 343.
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
REFORMANDA 2030: Strategický plán Českobratrské církve evangelické
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
REFORMANDA 2030: Strategický plán Českobratrské církve evangelické
Insolvence - oddlužení
TÉMA: Rozhodování, řízení, pracovní kultura
DUM - Digitální Učební Materiál
Místní rozpočtové jednotky
Daně.
Téma 5 - Struktura sborů i koordinace jejich činností v přechodu k samofinancování ► Církev žije všude tam, kde se neuzavírá do sebe, a současně dokáže.
OSVČ – zdravotní pojištění 2019
Transkript prezentace:

Salár dříve a dnes Poznámky k financování (venkovských) evangelických sborů Prameny:Archiv FS ČCE Libiš Archiv FS ČCE Mělnické Vtelno (nyní Ml. Boleslav) Edice Tolerančních přihlášek

Co to je salár ? Salár – dnes těžko srozumitelný a nepopulární pojem „Salarium“- původně označení služného kazatelů Od r státní podíl na platech farářů, po r %-ní Po r „dobrovolný dar církvi v doporučené výši 5% čistého příjmu“ V minulosti tří-zdrojové financování evangelických sborů: salár, sbírky a dary (dodnes přežívá v účetních osnovách + „salárníci“) Nejsou pamětníci předválečných poměrů – dnešní 90-tiletí byli r v konfirmačním věku Dá se najít ve sborových archivech (zde: Libiš, Mělnické Vtelno): tolerance, 1. republika, dnes Seniorátní konference - Strašnice

Toleranční období Podmínka vzniku sboru: aspoň 100 rodin nebo 500 osob Podmínka povolání kazatele: služné 300 zl. Podoba modliteben Zachování povinností vůči katolickým farářům Upisování příspěvků na salarium (a na stavbu modlitebny) → utváření sítě tolerančních sborů Závazky na salarium libovolné (Nebužely, Vtelno, Kovanec) nebo sjednané (Libiš: sedláci x chalupníci x domkáři a ostatní) Nezahrnuti: domkáři, podruzi, vdovy..... Salárníci a ostatní členové sborů Po 1790: nutnost systémového zajištění příjmů i na provoz sboru – různé způsoby rozpočítávání Inspirace u katolíků: desátek To nebylo 10% příjmu (!), ale fixní věcné břemeno spojené s hospodářstvím resp. živností Ve Vtelně 1800: 75 domovních čísel, 33 plátců Seniorátní konference - Strašnice

19. století: různé pokusy Salár a kontribuce rozepsány úměrně majetkovým poměrům rodin Salární knihy (od 1870 předtištěné, viz rubriky) Neplátci saláru → malý symbolický salár (Vtelno 1870: 2 K na rodinu) Jména poplatných údů obec, číslo domu cís. král. daně Náležitost nedoplatky z min.let za rok 1871 úhrnem Odvod datum nedoplatky z min.let za rok 1871 úhrnem Nedoplatek za rok 1871 Seniorátní konference - Strašnice

Za první republiky: daňová přirážka a Nejvyšší představitelé církve placeni již od r státem Od konce 19. stol. obavy z odluky (!) R. 1925: II. synod ČCE zřídil celocírkevní společnou pokladnu (obdoba dnešního PF, ne repartic), 1926 synodní výbor rozhodl o povinných příspěvcích R. 1939: státní příspěvek na platy všech kazatelů – přímá dotace R. 1943: státní příspěvek rozdělován SR R. 1950: státní platy R. 1950: uzavření salárních knih Plátci saláru – rodiny, jednotlivci jen výjimečně Salár = malá paušální část + rozpočtované výdaje sboru rozdělené v poměru státních daní (např. z předchozího roku) Od 1930 sjednoceno podle daně z příjmu Koeficient (tzv. přirážku) pro daný rok schvalovalo VSS Seniorátní konference - Strašnice

Rekapitulace průzkumu před 3 lety Průměrná obětavost v celém seniorátě ~ 6 tisíc Kč je při vzájemné solidaritě dobrým východiskem pro budoucí samofinancování ALE: potřeba pomoci slabším sborům i mimo seniorát Podle výše saláru dvě zřetelné skupiny plátců Seniorátní konference - Strašnice

Dvě skupiny salárníků a jejich podíl na hospodaření sboru počet plátců saláru celkový salár Seniorátní konference - Strašnice

Shrnutí Hospodaření evangelických sborů v letech je opomíjenou, ale velmi zajímavou kapitolou z historie naší církve Znalost salárních modelů z minulosti může v dnešní době sloužit jako inspirace, ale i jako varování Nelze se vrátit k žádnému z nich (zásada dobrovolnosti, ochrana osobních údajů, odluka od státu, …) Jedno poučení: stávající model –X % příjmu bez ohledu na jeho výši – se jeví dlouhodobě neudržitelný (i stát při výběru daně to zohledňuje) – s tím je třeba počítat Není reálné předpokládat podstatné zvýšení tzv. dvoustovkových salárů (salár < příspěvek do sbírek) Seniorátní konference - Strašnice