Pohyb v prevenci nádorového onemocnění V. Březková, Z. Bartošová Podpořeno z programu MZ ČR "Národní akční plán a koncepce na rok 2013", prevence nádorových.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Advertisements

ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 12. Intervenční pohybové programy - atletika, plavání, gymnastika, hry, sporty v přírodě Tento projekt.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Jiřina Šteigerová 3.B, Hana Písaříková 3.B, Martina Kovářová 3.A.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Rozvoj vytrvalostních.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
SF/HR Srdeční frekvence/Heart rate. při vypuzení systolického objemu krve ze srdce do srdečnice se rozšíří pružný začátek aorty při následující diastole.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Protahovací cvičení pro zádové svaly a páteř Výukový materiál č.: VY_INOVACE_32_68_protahovací cvičení – záda a páteř Vypracovala: Mgr. Miroslava Spurná.
Správné držení těla Správný postoj Správný posed Správná chůze VY_32_INOVACE_04_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
ČAS.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Testy vytrvalostních schopností
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
NEJVÍCE ZATĚŽOVANÉ SVALY PŘI BADMINTONU
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Strečink Je možné provádět denně po tréninku, nejméně však 4x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené a nejsou.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název projektu: Moderní škola
FYZIOLOGIE PRO RVS Milan Mojžíš A34/dv.207 Konzultační hodiny:
VY_32_INOVACE_18_12_Zdravý životní styl
Obezita.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Tělesná zdatnost ve školní tělesné výchově
Tělesná zdatnost ve školní tělesné výchově
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_12_soustava vylučovací
seminář k Teorii a metodice výchovy
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_ZJIŠŤOVÁNÍ TRHLIN_S4
TRÉNINK MLÁDEŽE PLAVÁNÍ Mgr. Ivana Felgrová (UK FTVS)
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Zvláštní odborná způsobilost
Spirometrie.
Zdravotní tělesná výchova (ZTV)
Vytrvalostní schopnosti (endurance abilities, Ausdauerfähigkeit)
Růst a vývoj člověka VY_32_INOVACE_07
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
Diferencované stravování
SK Benešov U8 – kompenzační cvičení, protahovací cviky
Kondiční PŘÍPRAVA LAKROS.
Digitální učební materiál
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Pohyb v prevenci nádorového onemocnění V. Březková, Z. Bartošová Podpořeno z programu MZ ČR "Národní akční plán a koncepce na rok 2013", prevence nádorových onemocnění, č.j. 9/13/A.

FAKTORY VZNIKU NÁDOROVÉHO ONEMOCNĚNÍ ❖ vnitřní (“neovlivnitelné”) - věk, pohlaví, genetická výbava jedince (pozitivní rodinná anamnéza) - podílejí na vzniku nádorových onemocnění z cca % ❖ vnější (“ovlivnitelné”) - biologické, fyzikální a chemické složky prostředí - na vzniku nádorových onemocnění se obecně podílejí z %, z tohoto pak zaujímají o 35 % výživové faktory o 30 % kouření o 5 % obezita a nízká pohybová aktivita o 5 % nadměrná konzumace alkoholu o ostatní (infekční činitelé, pracovní expozice, radiace, sluneční záření, chemické škodliviny v životním prostředí aj.)

Doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR: Pohybové aktivitě se věnujte pravidelně Denní dávka by měla být alespoň 30 minut pohybu střední intenzity ZDROJ:

NEDOSTATEK POHYBU… →SVALOVÁ NEROVNOVÁHA - projevuje se zpočátku vadným držením těla s progresivním vývojem ortopedických potíží v pozdějších letech →ABSENCE AEROBNÍHO ZATÍŽENÍ - přispívá ke vzniku kardiovaskulárních, respiračních i endokrinních nemocí a podporuje nadváhu a obezitu

SVALOVÁ ROVNOVÁHA = SVALY FÁZICKÉ A POSTURÁLNÍ JSOU V ROVNOVÁZE JAK SI UDRŽOVAT SPRÁVNÉ DRŽENÍ TĚLA? -Zpevňovat a posilovat svaly fázické, které plní pohybovou funkci (ohybače krku a hlavy, rotátory páteře, svaly mezilopatkové a břišní, svaly hýžďové…) -Uvolňovat a protahovat svaly posturální, které zajišťují statické polohy těla (svaly šíjové, horní část trapézových svalů a zdvihač lopatky, část svalů prsních, ohybač kyčlí a kolenního kloubu, přitahovač stehen…) -VHODNÉ UVOLŇOVACÍ A PROTAHOVACÍ CVIKY na níže uvedených plakátech (zdroj:

AEROBNÍ ZDATNOST = ZPŮSOBILOST ORGANISMU ÚČELNĚ PŘIJÍMAT, PŘENÁŠET A VYUŽÍVAT KYSLÍK JAK PODPOROVAT SCHOPNOST SVALŮ VYKONÁVAT PRÁCI VYTRVALOSTNÍHO CHARAKTERU? -Pravidelně provádět dostatečně dlouho nepřetržitou činnost spojenou s pohybem velkých svalových skupin (např. rychlá chůze, běh, jízda na kole..), míra úsilí v rozmezí % maximální srdeční tepové frekvence (SFmax) SFmax = 220 tepů/min. minus věk člověka Věk člověkaOrientační SFmax člověka (tepů/min.) Orientační SF při nízké intenzitě zatížení (tepů/min.) Orientační SF při střední intenzitě zatížení (tepů/min.) Orientační SF při vysoké intenzitě zatížení (tepů/min.) 10210< > < > < > 130

INTENZITA POHYBOVÉ AKTIVITY NÍZKÉ ZATÍŽENÍ (pod 60 % SFmax) - doba trvání: nejméně 30 minut denně STŘEDNÍ ZATÍŽENÍ (aerobní zatížení, % SFmax) - stav: jsme nuceni zhluboka dýchat nosem i ústy - doba trvání: nejméně 10 minut, celkově nejméně 30 minut denně alespoň 3krát týdně VYSOKÉ ZATÍŽENÍ (anaerobní zatížení, nad 80 % SFmax) - stav: nemůžeme „popadnout dech“ - doba trvání: sekund

Pohybové aktivity dle míry intenzity NÍZKÁ INTENZITA ZATÍŽENÍ - běžné práce doma nebo na zahradě, volná chůze, volná jízda na kole po rovině, procházka se psem, rekreační sportovní činnosti STŘEDNÍ NEBO VYŠŠÍ INTENZITA ZATÍŽENÍ - těžší práce doma nebo na zahradě, rychlá chůze, běh volným tempem, rychlejší jízda na kole, kondiční cvičení, rekreační sportovní aktivity VYSOKÁ INTENZITA ZATÍŽENÍ - těžké manuální práce (lesní, stavební apod.), usilovná jízda na kole, usilovný běh na delší vzdálenost nebo terénem, závodně prováděné sportovní aktivity

A JAKÁ BYLA VAŠE DNEŠNÍ AKTIVITA? Doplňte do třetího sloupce tabulky, zda uvedená aktivita dnes byla či ne JAK JSTE NA TOM? Intenzita zatíženíDoporučená doba trváníDnes ANO/NE NÍZKÁNejméně 30 minut denně STŘEDNÍNejméně 10 minut, celkově nejméně 30 minut alespoň 3krát týdně VYSOKÁ15-20 sekund, střídat s pohybem s mírnějším zatížením či odpočinkem

POHYB A PREVENCE ONKOLOGICKÉHO ONEMOCNĚNÍ

Závěry vědeckých studií Míru souvislosti vzniku nádorového onemocnění při působení určitého faktoru lze dle závěrů vědeckých studií rozdělit na kategorii důkazů: přesvědčivých pravděpodobných nasvědčujících

POHYBOVÁ AKTIVITA V PREVENCI NÁDOROVÉHO ONEMOCNĚNÍ Přesvědčivě snižuje riziko vzniku nádorového onemocnění tlustého střeva Pravděpodobně snižuje riziko vzniku nádorového onemocnění prsu (po menapouze), endometria Nasvědčující důkazy snižující riziko jsou i pro plíce, pankreas, prs (před menopauzou)

Počítá se každý krok ZDROJE: - MUŽÍK, Vladislav, Martin FOREJT, Halina MATĚJOVÁ, Leona MUŽÍKOVÁ, Eva GOTTVALDOVÁ, Karolína HLAVATÁ, Alexandra KOŠŤÁLOVÁ, Lenka KUBRICHTOVÁ, Hana SOVINOVÁ a Leona ŠKALOUDOVÁ. Výživa a pohyb jako součást výchovy ke zdraví na základní škole. 1. vyd. Brno: Paido, s. Edice pedagogické literatury. ISBN další u autora