1 Třídění odpadů, druhotné suroviny, recyklace Prevence vzniku odpadů, obalové materiály.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt KIC pro nakládání s odpady
Advertisements

Prevence – Inovace a vylehčování PET
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Zákon o obalech Česká republika
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
Materiálové a energetické využití plastových odpadů
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Recyklace odpadu v ČR.
Evropská směrnice o odpadech z pohledu měst a obcí
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Strategie prevence a recyklace a materiálové toky Anna Christianová
Komunální odpadní vody a kaly
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ekologický pilíř – celkový přehled
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Vladimír Janeček, SCHP ČR, Ivan Zíka APROCHEM 2006, Milovy – Sněžné n.M. – Hotel 9 skal RESPONSIBLE CARE Chemická legislativa Polymery, příprava.
Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 1 Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.
Právní režim nakládání s odpady
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
1 Třídění odpadů, druhotné suroviny, recyklace Prevence vzniku odpadů, obalové materiály.
Odpady Vypracoval Mgr. Pavel Daněk Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-2.4 NEBEZPEČNÝ ODPAD.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceDruhy.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_14.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
BAT - BREF Jejich rozsah
Životní prostředí 2 – Odpady
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Moderní postupy využití škváry ze ZEVO
Transkript prezentace:

1 Třídění odpadů, druhotné suroviny, recyklace Prevence vzniku odpadů, obalové materiály.

2 Definice Druhotná surovina – není definováno Materiálové využití odpadu – způsob využití odpadů zahrnující recyklaci a další způsoby využití odpadů jako materiálu k původnímu nebo jiným účelům, s výjimkou bezprostředního získání energie (zákon 185/2001 Sb. o odpadech) Recyklace odpadu - jakýkoli způsob využití, jímž je odpad znovu zpracován na výrobky, materiály nebo látky, ať pro původní nebo pro jiné účely. Zahrnuje přepracování organických materiálů, ale nezahrnuje energetické využití a přepracování na materiály, které mají být použity jako palivo nebo jako zásypový materiál. Směrnice ES č. 98/2008 ze dne 19. listopadu 2008 o odpadech Směrnice ES č. 98/2008 ze dne 19. listopadu 2008 o odpadech

3 Definice Předcházení vzniku - Opatření přijatá předtím, než se látka, materiál nebo výrobek staly odpadem, která omezují: –a) množství odpadu, a to i prostřednictvím opětovného použití výrobků nebo prodloužením životnosti výrobků; –b) nepříznivé dopady vzniklého odpadu na životní prostředí a lidské zdraví nebo –c) obsah škodlivých látek v materiálech a výrobcích; (Směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 98/2008 o odpadech )

4 Nakládání s odpady 1 stupeň: zabránění vzniku odpadu uplatňováním principů nízkoodpadových a bezodpadových technologií 2 stupeň: recyklace odpadu v původním výrobním cyklu 3 stupeň: využití odpadu v následných technologiích jako vedlejší suroviny, zdroje energie apod. 4 stupeň: nejméně vhodný je návrat do přírody organizovaným skládkováním

5 Předcházení vzniku odpadu Úprava vstupních surovin –V–Využívání druhotných surovin Řízení technologie Využívání nových technologií –P–Potravinářství enzymová katalýza Membránové reaktory Nové kmeny MO Nejlepší dostupné techniky (BAT) –B–BREF (BAT Reference documents) – příklady BAT

6 Nejlepší dostupné techniky (BAT) Nejúčinnější a nejpokročilejší stadium vývoje technologií a činností a způsobů jejich provozování, které ukazují praktickou vhodnost určitých technik navržených k předcházení, a pokud to není možné, tak k omezování emisí a jejich dopadů na životní prostředí, přičemž –1. technikami se rozumí jak použitá technologie, tak způsob, jakým je zařízení navrženo, vybudováno, provozováno, udržováno a vyřazováno z provozu, –2. dostupnými technikami se rozumí techniky vyvinuté v měřítku umožňujícím zavedení v příslušném průmyslovém odvětví za ekonomicky a technicky přijatelných podmínek s ohledem na náklady a přínosy, pokud jsou provozovateli za rozumných podmínek dostupné bez ohledu na to, zda jsou používány nebo vyráběny v České republice, –3. nejlepšími se rozumí nejúčinnější technika z hlediska dosažení vysoké úrovně ochrany životního prostředí.

7 Nejlepší dostupné techniky (BAT) Pro všechny závody FDM platí, že BAT znamená provádět všechno následující : 1 zajistit, např. školením, že si všichni zaměstnanci budou vědomi ekologických aspektů operací společnosti a své osobní odpovědnosti; 2 projektovat a volit zařízení, které optimalizuje úrovně emisí a spotřeby a usnadňuje správný provoz a údržbu, např. optimalizovat soustavu potrubí na kapacitu, snižující na minimum ztráty produktu, a montovat trubky se spádem pro podporu samovolného vyprazdňování; 5 uplatnit a udržovat metodiku pro prevenci a minimalizaci spotřeby vody a energie a produkce odpadu a to včetně: 5.1 dosažení zaangažovanosti vedení, organizace a plánování; 5.2 analýzy výrobních procesů, včetně jednotlivých procesních kroků,s k identifikací oblastí vysoké spotřeby vody a energie a vysokých emisí odpadu, za účelem zjištění příležitostí k jejich snížení na minimum; uvážení požadavků na jakost vody pro každou aplikaci, na hygienu a bezpečnost potravin; 5.3 posouzení úkolů, konkrétních cílů a hranic systémů; 5.4 identifikace možností pro minimalizaci spotřeby vody a energie a produkce odpadu pomocí systematického přístupu, jako je techniky „pinch“;

8 Nejlepší dostupné techniky (BAT) Příklady Nemusí jít přímo o konkrétní techniky, většinou spíše principy, popř. limity emisí Půdní biofiltry v podmínkách zařízení na odstraňování nebo využití konfiskátů živočišného původu a živočišného odpadu Uzení - udírny opatřené systémem katalytického dospalování odpadních plynů a filtrem (aktivní uhlí)

9 Třídění odpadu Na počátku cyklu odpadu –Nejlevnější, nejefektivnější Domácnosti –Sběrné nádoby Papír Sklo Plasty Nápojové kartony Bioodpad Baterie Hliník –Sběrné dvory Nebezpečný a velkoobjemový odpad –Kovošrot Železo a neželezné kovy –Návrat původci Léky, chladničky, mrazničky

10 Třídění odpadu –Průmysl (zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech) (1)Původce odpadů je povinen z. –a) odpady zařazovat podle druhů a kategorií podle § 5 a 6, –b) zajistit přednostní využití odpadů v souladu s § 9a, (2) Pokud vzhledem k následnému způsobu využití nebo odstranění odpadů není třídění nebo oddělené shromažďování nutné, může od něj původce upustit se souhlasem místně příslušného orgánu státní správy s navazujícími změnami v kompetencích.

11 Drcení odpadu – nadrcení na menší zrnitost Natrhání kartonů Perforace PET lahví Magnetická separace magnetických a nemagnetických kovů Ruční dotřídění odpadu Drcení vytříděného odpadu Lisování vytříděných odpadů – Třídění odpadu - technologie třídící linky

12 Co by vás více stimulovalo či přesvědčilo ke třídění odpadu?

13 Recyklace odpadu Opakované, sekundární použití stejné suroviny na shodný způsob upotřebení –Vratné lahve –Chladící a oplachové vody –Polevy, těsta –Vadné odlitky

14 Recyklace odpadu Opakované využití a regenerace (zachycení, separace, úprava nebo přeměna odpadních látek a energie, případně jejich opětovné upotřebení v původní výrobě –Papír – obalové materiály –Vyslazené řízky – výroba ethanolu –Regenerovaná rozpouštědla –Kovy – sběr a opětovné využití –Jaderné palivo – množivé reaktory – dosud jen pokusné a demonstrační elektrárny

Recyklace – vždy ekologická? Trhací holendr – trhání na větší kusy Máčení – trhání a rozvláknění Míchání – horká voda –další rozvláknění –Odstranění klihu, pryskyřic, parafínu –Přídavek NaOH, bělící látky  odpadní vody Deinking (NaOH, Na 2 SO 4, komplexon DTPA (kyselina dietylenpentaoctová), mýdlo, vodní sklo (křemičitan sodný) –Flotace (přídavek detergentů), –Praní – velké množství vody – velmi vysoké energetické nároky +spotřeba chemikálií na vyčištění

Recyklace – vždy ekologická? Dispergace polymerních látek –Chemická –Mechanicko-tepelná – velká spotřeba energie (t>150°C) Zesvětlení (bělení) - Na 2 S 2 O 3, H 2 O 2, ClO 2, NaOH, O 2, O 3 Následně je zpracování shodné s nerecyklovanou papírovinou Dočištění odpadních vod – přídavek KMnO4, peroxidu vodíku, chloru, ozónu, nebo oxidace UV zářením Výsledek – kal – skládkování, spalování

17 Recyklace odpadu Další zpracování a použití (použití odpadních látek nebo tepla po odpovídajícím biologickém, chemickém nebo fyzikálním zpracování v jiné oblasti) –PET lahve – příze –Organický materiál – kompost, methanizace –Popílky – stavební materiál –Čistírenské kaly – rekultivace –Skleněný odpad – stavební materiály (izolace) –Papír – izolační materiály –Zbytky z potravinářských výrob – krmné směsi

18 Limitující faktory recyklace Používání recyklace jen tehdy, pokud nemá negativní vliv na životní prostředí Odpad ve velkém množství, stejné kvality – konkurence pro primární zdroje Náklady na dopravu, třídění, přípravu a předběžné zpracování

Obaly Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech –§3 odst. 1) Osoba, která uvádí na trh obal, je povinna zajistit, aby hmotnost a objem obalu byly co nejmenší při dodržení požadavků kladených na balený výrobek a při zachování jeho přijatelnosti pro spotřebitele nebo jiného konečného uživatele, s cílem snížit množství odpadu z obalů, který je nutno odstranit. Dodržuje se? –Vrstvené obaly –Obaly násobně větší než je nutno Výsledek – násobné množství obtížněji zpracovatelného odpadu

Vaše otázky, prosím 20

Děkuji za pozornost