Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Výroba lihovin Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval:Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 89
Výroba lihovin
Lihoviny Lihoviny jsou nápoje s vysokým podílem etanolu přesahujícím 15 % objemových jednotek. Etanol, který obsahují, musí být vyroben kvasnou cestou. Lihoviny jsou nápoje s vysokým podílem etanolu přesahujícím 15 % objemových jednotek. Etanol, který obsahují, musí být vyroben kvasnou cestou.
Výroba lihovin V celosvětovém měřítku má výroba lihovin stále stoupající trend, a to i přes rozsáhlou zdravotnickou kampaň vedenou ve vyspělých státech proti nadměrné konzumaci alkoholických nápojů.
Výroba lihovin Podle původu ethanolu dělíme výrobu lihovin na: Lihoviny vyráběné kvasným pochodem Lihoviny vyráběné studenou cestou. Podle původu ethanolu dělíme výrobu lihovin na: Lihoviny vyráběné kvasným pochodem Lihoviny vyráběné studenou cestou.
Výroba lihovin kvasnou cestou Při tomto způsobu výrobu vzniká ethanol přímo zkvašením sacharidických surovin. Po zkvašení následuje destilace, úprava destilátu. Tento způsob se využívá při výrobě: –Destilátů, –Konzumních lihovin, –Značkových lihovin. Při tomto způsobu výrobu vzniká ethanol přímo zkvašením sacharidických surovin. Po zkvašení následuje destilace, úprava destilátu. Tento způsob se využívá při výrobě: –Destilátů, –Konzumních lihovin, –Značkových lihovin.
Výroba lihovin studenou cestou Tento způsob výroby je založen na smíchání jednotlivých složek výchozí lihoviny. Základní surovinami jsou: –rafinovaný líh, –cukr, – ovocné šťávy, –maceráty bylin a koření. Tento způsob se využívá především při výrobě: –Řezaných destilátů, –Značkových lihovin. Tento způsob výroby je založen na smíchání jednotlivých složek výchozí lihoviny. Základní surovinami jsou: –rafinovaný líh, –cukr, – ovocné šťávy, –maceráty bylin a koření. Tento způsob se využívá především při výrobě: –Řezaných destilátů, –Značkových lihovin.
Použitá literatura te_obory/pv/1/lihoviny.htmhttp:// te_obory/pv/1/lihoviny.htm ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN te_obory/pv/1/lihoviny.htmhttp:// te_obory/pv/1/lihoviny.htm ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN