Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Koncepty měření a řízení výkonnosti podniku a jejich využití v praxi
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Úvod do podnikových financí
Efektivnost.
Rentabilita (výnosnost, ziskovost) podle účetních měřítek
Cvičení ZS 2013 Skupina cR1PH Ing. Arnošt Klesla, Ph.D.
Investiční výdaje. Podstata I = výdaje na kapitálové statky a změna stavu zásob Rozdíl mezi I a Ip. Ip = plánované investice, to co firmy chtějí vynaložit.
ROZHODOVACÍ ÚLOHY.
Podniková ekonomika Financování podniku.
FINANČNÍ ŘÍZENÍ DOPRAVNÍHO PODNIKU
Ekonomika investic.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
3. přednáška Analýza rizika z provozní činnosti (operating risk)
Finanční analýza.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Měření a řízení výkonnosti podniku, faktory vývoje
Poměrové ukazatele.
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Hodnocení pomocí metody EVA - základ
FINANČNÍ ANALÝZA A HODNOCENÍ INVESTIC
Pojetí nákladů a výnosů v účetnictví. Základní otázky podnikatelského procesu Je výše oběti racionální (odpovídající) získanému prospěchu? Podnikatelský.
Moderní metody hodnocení výkonnosti podniku − Benchmarking
8. přednáška Value Based Management (řízení hodnoty) – propojení cílů akcionářů s cíli managementu pro maximalizaci tvorby hodnoty pro vlastníky (shareholder.
Průměrné vážené náklady kapitálu
Úvod do modelů hodnocení strategické pozice
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
8. přednáška Value Based Management (řízení hodnoty) – propojení cílů akcionářů s cíli managementu pro maximalizaci tvorby hodnoty pro vlastníky (shareholder.
Úvod do podnikových financí
BSC - Metoda Balanced Scorecard
Eva Tomášková Poměrové ukazatele Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností.
Finanční páka v podniku
Ekonomická přidaná hodnota
Finanční výkazy obchodních společností
Poměrové ukazatele.
N_MaEk Manažerská ekonomika 12. cvičení Cizoměnové operace (finanční deriváty – forwardy, futures, opce) léto 2014 Skupiny: N_MaEk/R3PH.
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
Výrobní faktory v podniku
Ekonomika a řízení podniku 2009/2010 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
Soustavy ukazatelů – úvod
Základy firemních financí
Základy firemních financí (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 1,4,10,11) Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Téma 3-4 Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Přednáška č. 1 Výkonnost podniku a hodnotové řízení podniku (Value Based Management). Způsoby měření a řízení výkonnosti.
1 Téma 5-6: Finanční analýza podniku 1. Účel finanční analýzy 2. Zdroje informací pro finanční analýzu 3. Metody a postup při finanční analýze 4. Ukazatele.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Finanční management Téma č.7 Dnešek 1.Ekonomická přidaná hodnota (Economic Value Added – EVA)
KEM / PEPL2 Modelování hodnoty podniku Jan Cedl 2015.
1 Téma 4: Finanční analýza podniku 1. Účel finanční analýzy 2.Zdroje informací pro finanční analýzu 3. Postup při finanční analýze 4. Ukazatele finanční.
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Hospodaření nepodnikateských organizací 2008 (Analýza) 1 Analýza hospodaření.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
Finanční management Téma č.4 Dnešek Finanční páka Provozní páka.
Kombinované metody oceňování. Metody založené na analýze trhu
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
Podniková ekonomika.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Vyhodnocení stavební zakázky
Transkript prezentace:

Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku

Generátory hodnoty (value drivers) Pro dosažení růstu hodnoty je třeba znát faktory, které tuto hodnotu ovlivňují. Identifikace podstatných faktorů a jejich dopady na růst hodnoty by měly patřit k významným nástrojům pro řízení orientované na růst hodnoty podniku → generátory hodnoty (value drivers)

Faktory ovlivňující CFROI

Faktory ovlivňující Shareholder Value

Faktory ovlivňující EVA a MVA

Jak zvýšit EVA? 4 možnosti, jak zvýšit EVA:  Zvýšit efektivnost hospodaření (snížit náklady), a tím zvýšit zisk.  Zvýšit tržby (růst firmy), ale investovat pouze tehdy, kdy nová investice vydělá více než jsou náklady na použitý kapitál.  Snížit kapitál (odprodat nepotřebný majetek) z neefektivních činností firmy.  Řídit riziko, a tím náklady na kapitál. EVA = NOPAT - WACC x C EVA = (RONA - WACC) x C

Pokud analyzujeme způsob výpočtu ekonomické přidané hodnoty, vidíme faktory, které by mohly pozitivně ovlivnit výkonnost podniku a růst jeho tržní hodnoty. Jsou to: A. výše operativního zisku a míra jeho zdanění B. výše a struktura použitého majetku a kapitálu C. výše nákladů na podnikový kapitál

A. Výše operativního zisku je dána výši tržeb a provozních nákladů. Výše tržeb souvisí s objemem realizované produkce a cenou této produkce; výše nákladů s typem a úrovní výrobního procesu a se schopností efektivně využít výrobní faktory. Podniky zvyšují svoji konkurenceschopnost, pokud si vytváří dostatečný prostor mezi cenou výrobku a vynakládanými variabilními náklady na jejich výrobu a v souhrnu svých výkonů dosahují zisk.

B. Výše použitého kapitálu odpovídá výši podnikového majetku. Důležitý je poměr vytvořených tržeb a majetku, kterým podnik disponuje. Pokud majetek nevytváří dostatečný objem tržeb, je neefektivně využíván, může tento fakt nepříznivě ovlivnit výši provozního zisku (snižuje se hodnota provozního zisku a tím se snižuje EVA) a současně je vyžadován vysoký kapitál na pokrytí tohoto majetku (opět negativní vliv na EVA). U majetku je důležitá jeho struktura a rychlost obratu dílčích složek majetku – fixních aktiv, zásob, pohledávek, finančního majetku. Dlouhé doby obratu majetku obecně s sebou přinášejí vysoké náklady a ušlé zisky. Je nutné analyzovat alokaci kapitálu v majetku. Pokud se jedná o dlouhodobě vázaný kapitál, měl by krýt dlouhodobá aktiva a část oběžného majetku (tu část, která je v podniku trvale přítomna). Tím je v podniku vytvořen k dispozici pracovní kapitál.

C.Výše nákladů na kapitál, kterým podnik disponuje, souvisí se strukturou tohoto kapitálu – s podílem vlastního kapitálu a cizích zdrojů, které nesou určitý náklad. Výše nákladů na kapitál u podniku souvisí a s výkonností a rizikovostí podnikání (od toho se odvíjí možnosti kapitál získat).

Pyramidové soustavy ukazatelů Pro řízení výkonnosti podniku potřebujeme nástroj, který by zachytil souvislosti toho, co se v podniku děje. Je třeba znát vazby mezi ukazateli, jež mají roli „čidla“ a zachycují průběh reprodukčního procesu firmy. Využití logicko-deduktivního ukazatelového systému, který vychází z vrcholového ukazatele a rozkládá ho na ukazatele stojící v pozici příčinných faktorů. Rozklad DuPont

Obrázek 1: Výpočet ukazatele ekonomické přidané hodnoty (EVA) a faktory, které hodnotu ukazatele ovlivňují

Rozklad EVA RONA (výnosnost úplatného kapitálu podniku) - tzn. na tom, jak je podnik schopen zhodnotit úplatný kapitál WACC (výše vážených průměrných nákladů na kapitál) - tzn. jaká je velikost podstoupeného rizika odpovídající struktuře úplatného kapitálu, velikosti podniku a podnikatelskému riziku C (výše úplatného kapitálu) - tzn. kolik úplatného kapitálu bylo do podniku investováno (vlastníky a věřiteli) a v podobě majetku je zapojeno do činnosti podniku.

Faktory ovlivňující RONA

Činnosti podniku s výrazným vlivem na výkonnost: dosahování tržeb (výnosů) jako výsledek marketingových strategií a cenové politiky řízení nákladů analýza využití majetku investiční rozhodování řízení oběžného majetku náklady na kapitál kapitálová struktura analýza finanční stability výběr zdroje financování růstové příležitosti podniku plánování a řízení rizik benchmarking