172. Žofínské fórum Asociace pro evropské fondy, z.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Advertisements

Komunitární program PROGRESS
MUDr. Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina, předseda Regionální rady Jihovýchod ROP Jihovýchod ve finále?
Kontrolní postupy poskytovatele evropských dotací XIV. celostátní finanční konference “Dopady reforem na hospodaření obcí a měst“ Praha, 11. listopadu.
Finanční možností svépomocných skupin
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
FINANCOVÁNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY: Jaký je aktuální stav a perspektiva dalších let? , Praha Pavel ŠVAGR.
VYJEDNÁNÍ NSRR A OPERAČNÍCH PROGRAMŮ Ing. Ivo MINAŘÍK Odbor regionálního rozvoje KrÚ JMK Hodonín,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Technoexport poskytuje poradenství na přípravu a realizaci projektů napříč operačními programy Spolupráce s více než 300 klienty – podniky, obce, univerzity,
Celní správa České republiky
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
TVORBA VEŘEJNÝ PROJEKTŮ A JEJICH FINANČNÍ ASPEKTY Ondřej Repík.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
CRR ČR pobočka Olomouc 1 pobočka CRR ČR pro NUTS II Střední Morava se sídlem v Olomouci Centrum pro regionální.
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Audity finančních prostředků spolufinancovaných z fondů EU Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
01.14 Inventarizace majetku
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
ministryně pro místní rozvoj
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
Asociace pro evropské fondy, z.s. Evropské fondy 2014 – 2020 Příležitosti a výzvy Miloš Blaškovan.
Archivace dokumentace projektu a součinnost při kontrolách.
Jednání Kolegia pana radního K 21 v rámci KKS dne
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Státní fond dopravní infrastruktury Objemy finančních prostředků pro budování infrastruktury v ČR, Ing. Kristýna Kastlová, Ph.D. referent specialista.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
Kapitola 3 směrnice 36/INA-VOK Zásad vztahů Změny navrhované OE
ROP JV – informace o novém programovém období
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Interní postupy MAS Brdy
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

172. Žofínské fórum Asociace pro evropské fondy, z.s.

Problematika kontrol projektů spolufinancovaných z EU

Asociace pro evropské fondy, z.s. Založena v polovině roku Otevřené uskupení zkušených, profesionálních, odpovědných a transparentních poradenských společností. Zajišťování jednotné komunikace členů s řídícími orgány a dalšími subjekty implementační struktury. Zajištění kvalitních a transparentních výkladových metodik, administrativních postupů a schvalovacích procesů. Zvyšování reputace odvětví, která je vážně poškozena korupčními a mediálními kauzami.

Asociace pro evropské fondy, z.s. Současní členové ČSOB EU Centrum eNovation NAVIGA4 ECONET Openfunding Sancho Panza EUFC CZ ERSTE Grantika Advisory

Subjekty oprávněné provádět kontroly Poskytovatel dotace Nejvyšší kontrolní úřad Ministerstvo financí ČR – Centrální harmonizační jednotka Finanční úřady Komise ES Evropský účetní dvůr (EUD) Evropský úřad pro potírání podvodného jednání (OLAF)

Modelový příklad kontroly Projekt OPPI – střední podnik CzechInvest poskytovatel dotace Kontrola CzechInvest Kontrola Finanční úřad Vše v pořádku Proplacení dotace Formální chyba ve VŘ Sankce 40% - 100% dotace

Řešení rozporu výsledků kontrol Příjemce musí záležitost řešit pouze s FÚ. Finanční úřad nebere v potaz předchozí stanoviska CzechInvestu. Finanční úřad nemusí a v praxi často nebere v potaz stanoviska CzechInvestu vydaná jako reakce na provedenou kontrolu FÚ. FÚ často uplatňuje jiný výklad pravidel než CzechInvest.

Následky rozporu výsledků kontrol Problematické rozhodování žadatelů, zda podstoupit dané riziko. Všeobecné povědomí o současném stavu nejistoty. Zvýšení bankovního indexu rizikovosti pro projekty EU. Ztížená možnost získat úvěr od banky na projekt.

Snížený počet rozhodnutých žadatelů Snížený počet schválených úvěrů bankami Hrozba pro období Zvýšené riziko nedočerpání plánované alokace

Předpoklady řešení Zahájení jednání s odpovědnými resorty – MMR, MF i dalšími. Schválení služebního zákona. Důkladné proškolení osob provádějících kontroly ve specifikách dotačních projektů. Zapracování změn do legislativy. Osvěta mezi veřejností o plánovaných změnách.

Návrh finálního stavu Kontroly jsou třeba! Snížení počtu subjektů respektive skutečných kontrol příjemců na nutné minimum. V případě rozdílů v nálezech následných kontrol se musí kontrolní subjekty dohodnout na finálním verdiktu. V případě pochybení předchozí kontroly je nutné vyvodit následky pro konkrétní osoby z kontrolního orgánu. Jednoznačná dlouhodobě udržitelná metodika kontrol. Dostatečná osvěta o provedených změnách, aby snížená důvěra v dotace opět vzrostla.

Děkuji za pozornost. Petr Holan Tajemník Asociace pro evropské fondy, z.s. Štěpánská 621/31, Praha