Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství 15. 8. 2016 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Advertisements

Aktuální informace k financování vodohospodářských projektů v působnosti Ministerstva zemědělství odboru vodovodů a kanalizací Připravil ing. Zdeněk Hledík.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Slavnostní setkání vodohospodářů u příležitosti oslav Světového dne vody Informace Ministerstva zemědělství k implementaci Programu Podpora prevence.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Úvod do problematiky OPŽP
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Seminář V rámci projektu „Čisté povodí Svratky“ - Problematika zatížení vodních nádrží fosforem, zkušenosti s odstraňováním fosforu, možnosti.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství RNDr. Pavel Punčochář,
Podpora vodohospodářské infrastruktury v obcích Zlínského kraje Zlín Lenka Gregorová.
MŽP Likvidace škod po živelních pohromách – podprogram „MŽP Povodně 2013“ Mgr. Sabina Hamanová oddělení ochrany před povodněmi OOV MŽP
Představení projektu Rozvoj strojnické výroby - KOVO UNI s.r.o.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA (PRV)
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Finanční podpora v oblasti odpadového hospodářství Královéhradeckého kraje.
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Program Podpora výstavby a technického zhodnocení infrastruktury vodovodů a kanalizaci Odbor vodovodů a kanalizací Vypracoval: Ing. Jan Žák Místo.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
01  PF02-12 Podprogram na podporu obnovy venkova  PF03-12 Podprogram podpory předprojektové přípravy projektů regenerace brownfields ve ZK  PF04-12.
Kutná Hora RND R. P AVEL P UNČOCHÁŘ, CS C., SEKCE VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ M INISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ Hrozba sucha na území ČR a aktivity ministerstva.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Čerpání finančních prostředků z PRV PRV v období operace Pozemkové úpravy – 3,5 mld. Kč - kontinuální příjem žádostí 1 výzva příjem žádostí.
V ODOHOSPODÁŘSKÉ AKTUALITY Ing. Daniel Pokorný ředitel odboru státní správy ve vodním hospodářství a správy povodí Ministerstvo zemědělství ČR 21. – 22.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
8/9/12 Ing. Martin Keprta Povodí Vltavy, státní podnik PŘÍPRAVA REALIZACE MALÝCH VODNÍCH NÁDRŽÍ NA RAKOVNICKU.
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
REKONSTRUKCE A VÝSTAVBA SILNIC V PARDUBICKÉM KRAJI Ing. Jan Kroupa generální ředitel ŘSD ČR PREZENTACE ŘSD.
Národní dotační programy
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Vodohospodářské aktuality
Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Možnosti dotací na řešení zásobování pitnou vodou
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Národní program podpory cestovního ruchu 2017
Financování dopravní infrastruktury z rozpočtu SFDI v roce 2017
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
Programové dotace Olomouckého kraje 2018
Besip Zlínského kraje Zlín,
PŘÍPRAVa A REALIZACE projektů IROP
Dotace Kraje Vysočina v oblasti vodního hospodářství
Vodohospodářské aktuality
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
PROGRAM PODPORA VÝSTAVBY A TECHNICKÉHO ZHODNOCENÍ INFRASTRUKTURY VODOVODŮ A KANALIZACI II Ing. Jan žák.
Vodohospodářské dotační Programy MZe určené pro města a obce
Dotační příležitosti pro obce JMK
Přístup Ministerstva zemědělství k řešení problematiky sucha
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
VODA PRO KAŽDÉHO, PRO ŽIVOU PŮDU A ZDRAVOU KRAJINU!
Transkript prezentace:

Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství

Vládní materiály – systémový přístup (sucho) Příprava realizace opatření pro zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody (UV č. 620 z 07/2015)Příprava realizace opatření pro zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody (UV č. 620 z 07/2015) MZe a MŽP – výstup meziresortní komise VODA-SUCHO 50 úkolů (monitorovací, legislativní, provozní, ekonomické, technické a environmentální) cíl: vypracovat Koncepci ochrany před následky sucha pro území ČR (06/2017) Opatření k omezení následků sucha a nedostatku vody v ČR a finanční potřeby k jejich realizaci (05/2016) Opatření k omezení následků sucha a nedostatku vody v ČR a finanční potřeby k jejich realizaci (05/2016) dotační programy MZe z národních zdrojů na omezení dopadů sucha – 3 etapy ( , , ) finanční nároky I. etapy programů: 2,4 mld. Kč ze státního rozpočtu a 0,7 mld. Kč z vlastních zdrojů investorů budoucí předpoklad – využití evropských zdrojů 2

Vládní materiály – konkrétní ochrana (povodně/sucho) Vodní dílo Skalička (07/2015, 12/2015, 08/2016)Vodní dílo Skalička (07/2015, 12/2015, 08/2016) protipovodňová ochrana v povodí řeky Bečvy 2015 – zajištěny finanční prostředky na majetkoprávní vypořádání (520 mil. Kč) 2016 – aktualizace záměru vodního díla (změna ze suchého poldru se stálým nadržením na vodní dílo se zásobním prostorem) Vodní nádrže (03/2016, 08/2016) Vodní nádrže (03/2016, 08/2016) reakce na boj se suchem a zajištění zdrojů pitné vody materiál připraven na základě výsledků studií proveditelnosti a investičních záměrů příprava realizace dvou vodních nádrží (Senomaty, Šanov) a pokračování v předprojektové přípravě dalších dvou vodních nádrží (Vlachovice, Pěčín) 3

Investice – stávající dotační titul Vodovody a kanalizace Vodovody a kanalizace (Výstavba a technické zhodnocení infrastruktury vodovodů a kanalizací) (Výstavba a technické zhodnocení infrastruktury vodovodů a kanalizací) cíl: podpora nových vodovodů, úpraven vod, nových kanalizací a čistíren odpadních vod obcí a místních částí do obyvatel žadatelé: obce a města vodovody - počet řešených obyvatel: 94 tis., počet akcí: uznatelné náklady: 1,57 mld. Kč, dotace: 1 mld. Kč kanalizace - počet řešených obyvatel: 111 tis., počet akcí: uznatelné náklady: 4,07 mld. Kč, dotace: 2,6 mld. Kč příjem žádostí: dle zveřejněných výzev (nyní probíhá III. výzva: – s alokací 400 mil. Kč) probíhají práce na navazujícím programu pro období (předpokládaná alokace zhruba 4,8 mld. Kč) 4

Investice – stávající dotační titul Protipovodňová opatření Protipovodňová opatření (Podpora prevence před povodněmi III) (Podpora prevence před povodněmi III) cíl: podpora realizace technických protipovodňových opatření s důrazem na retenci žadatelé: s.p. Povodí, s.p. Lesy ČR, obce projektová dokumentace - počet akcí: 23, dotace: 90,2 mil. Kč stavební akce - počet akcí: 39, dotace: 840,9 mil. Kč dále registrováno 27 akcí, u nichž probíhá výběrové řízení (za zhruba 900 mil. Kč) příjem žádostí: průběžně do pro akce financované v témže roce a do pro akce financované v roce následujícím 5

Investice – stávající dotační titul Drobné vodní toky a malé vodní nádrže Drobné vodní toky a malé vodní nádrže (Podpora opatření na drobných vodních tocích a malých vodních nádržích) (Podpora opatření na drobných vodních tocích a malých vodních nádržích) cíl: rekonstrukce a oprava drobných vodních toků převzatých po ZVHS, rybníků a malých vodních nádrží za účelem posílení retence žadatelé: s.p. Povodí, s.p. Lesy ČR, obce a svazky obcí současný stav: vyhodnocována I. výzva v rámci I. výzvy přijato 484 žádostí za 1,2 mld. Kč z toho:s.p. Povodí/LČR- 190 žádostí za 0,6 mld. Kč obce- 294 žádostí za 0,6 mld. Kč příjem žádostí: na základě zveřejněných výzev (I. výzva ukončena k , II. výzva bude vyhlášena v průběhu 09/2016) 6

Investice – nový dotační titul (2016) !!! Rybníky Rybníky (Podpora retence vody v krajině – rybníky a vodní nádrže, , objem: 1,25 mld. Kč) (Podpora retence vody v krajině – rybníky a vodní nádrže, , objem: 1,25 mld. Kč) cíl: rekonstrukce a odbahnění rybníků o výměře 2-30 ha, obnova a výstavba rybníků o výměře nad 2 ha žadatelé: fyzické a právnické osoby (zemědělští podnikatelé), vybrané školy a výzkumné organizace, ČRS, MRS či rybářská sdružení příjem žádostí: dle zveřejněných výzev čerstvě podepsaná Pravidla a I. výzva s termínem příjmu žádostí do 11/2016 s alokací 200 mil. Kč 7

Investice – připravovaný nový dotační titul (2017) Závlahy Závlahy (Podpora konkurenceschopnosti agropotravinářského komplexu – závlahy II, , objem: 1,6 mld. Kč) (Podpora konkurenceschopnosti agropotravinářského komplexu – závlahy II, , objem: 1,6 mld. Kč) cíl: podpora obnovy a budování hlavních závlahových zařízení a závlahového detailu (pásové zavlažovače, přenosné rychlospojkové potrubí, lineáry, čerpací stanice, trubní řady, hydranty, závlahové nádrže) žadatelé: fyzické a právnické osoby podnikající v zemědělské prvovýrobě, Státní pozemkový úřad příjem žádostí: dle zveřejněných výzev v 08/2016 program odeslán do Evropské komise k zahájení notifikačního procesu 8

Děkuji za pozornost 9