ZAHRADNÍ TERAPIE Bc. Martina Moravcová, DiS.. Projekt „Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti“. impuls získaný v rámci stáží.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DOMOV HÁJ LEDEČ NAD SÁZAVOU
Advertisements

Návrh komunitního plánu na rok
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Ve školním roce 2010/2011 byly otevřeny dvě přípravné třídy. Přípravné třídy naší školy byly zapojeny do projektu "Společně to dokážeme". Je to program.
Zahrady pro tělesně postižené
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Reminiscenční terapie
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Závěrečná konference k projektu
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
Olomouc 5. října 2006 Stojíme na začátku: ÚVODNÍ KONFERENCE k projektu „Střední školství v přechodu ČR na novou politiku EU pro zemědělství a venkov “
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
ARTETERAPIE.
BIOGRAFIE 2016 Projektové domy
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ a ZŠ I MAS Rokytná, o.p.s. Srázná Moravské Budějovice.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Workshop – KAP Pk Návrh Šablon pro SŠ a VOŠ Pardubice, 29. srpna 2016.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ a ZŠ I MAS Oslavka, o.p.s. sídlo: Masarykovo náměstí
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Závěrečné shrnutí projektu „ Podpora a rozvoj poskytovatelů sociálních služeb v Hodoníně formou vzdělávání jejich zaměstnanců“
REMINISCENCE v Domově pro seniory Reynkova Havlíčkův Brod Bc. Martina Moravcová, DiS.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Sociálně terapeutická dílna Kladno. Proč jsme potřebovali dílnu V Kladně tato služba chyběla, bylo nutné zajistit pro klienty program a náplň, podle jejich.
Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika OP3: Rozvoj lidských.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Bc. Michaela Augustová MAS Znojemské vinařství, z.s. Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony ZŠ a MŠ I.
PODPORA UČITELE Individuální projekt národní Garant projektu: Odbor 22 MŠMT.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Role KOUS Vysočina v projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Gerontopsychologie v praxi
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Terapeutické komunity
Psychické procesy - vnímání
Reminiscenční terapie
VY_52_INOVACE_27_ Vlastnosti živočichů
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Úvod do zahradní terapie
Šablony pro SŠ a VOŠ výzva I
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Studijní obor Fyzioterapie
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Věcné učení VY_32_INOVACE_10_11_smysly člověka (chuť)
Š A B L O N Y II.
Vzorový projekt pro ZŠ.
Workshop 2: Šablony pro střední a vyšší odborné školy
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma
Vzorový projekt pro gymnázia
Pracovní setkání IKAP, Implementace Krajského akčního plánu Kraje Vysočina I – Učíme se ze života pro život Ing. Zvolánková Adéla Bc. Rabasová.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA DENISA POSKOČILOVÁ 8.C. SMYSLI ZRAK – SVĚTLO SLUCH –ZVUKY ČICH – PACHY CHUŤ – JÍDLO HMAT – CO CÍTÍME KDYŽ SI NA TO SÁHNEME.
Vzorový projekt pro ZŠ.
Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

ZAHRADNÍ TERAPIE Bc. Martina Moravcová, DiS.

Projekt „Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti“. impuls získaný v rámci stáží nás motivoval vybudovat u našeho domova zahradu smyslového vnímání Projekt „Zahradní terapie - sociální zapojení a inkluze prostřednictvím zahradně-terapeutických opatření a aktivizací“. studijní cesta do Rakouska květen 2013 studijní cesta do Německa srpen 2013 závěrečná konference pod záštitou Domova seniorů Mistra Křišťana v Prachaticích Inovace

Zahradní terapie - „příroda léčí“ Základem zahradní terapie je vzájemný vztah mezi dvěma živými organismy - člověkem a přírodou. V zahradní terapii se využívá vliv práce v zahradě a samotný pobyt v ní k léčbě a rehabilitaci lidí s nejrůznějšími problémy. Terapeutické zahrady uklidňují mysl, snižují svalové napětí, obnovují v těle přirozené biorytmy, povzbuzují imunitní systém a regenerační procesy. Příroda podněcuje naše smysly k znovuoživení - vnímáme, cítíme. Zvyšuje se motivace k smysluplnému jednání, zvýšení pohybu. Rostlina jako prostředek komunikace, interakce ve skupině.

Zahradní terapeut Ideální zahradní terapeut v sobě spojuje schopnosti dobrého psychologa, ergoterapeuta i zahradníka. Zahradnická fakulta Mendelovy zemědělské univerzity v Brně pořádá akreditovaný vzdělávací kurz zahradní terapie. Kurz je určen ergoterapeutům, zdravotníkům, speciálním pedagogům, sociálním pracovníkům, manažerům komunitních aktivit, zahradníkům. Obsahuje 120 výukových hodin, které jsou rozděleny do čtyř modulů. 2x zahradnický modul pedagogický modul ošetřovatelský modul

Doba trvání kurzu: 6 měsíců Cena kurzu: 6 600,- Kč Minimální požadované vzdělání přihlašovaného: VŠ nebo VOŠ Podrobnosti k akreditovanému kurzu zahradní terapie: Kontaktní osoba: Jarmila Turečková Tel Zahradnická fakulta v Lednici Mendelova univerzita v Brně Valtická 337, Lednice

zahrada našeho domova

rehabilitační prvky posezení altán osazení růžemi

Záhony pro vozíčkáře

Hmatové vnímání

Mobilní zahrada Harmut Pradt možnost využití pro individuální terapii

Formy zahradní terapie Aktivní forma Pasivní forma Pasivní forma - pasivní vnímání přírody. Aktivní forma - aktivní zapojení do zahradnických prací. Zahradní terapie v Domově seniorů Reynkova

Příprava na zahradní terapii datum a čas terapie sestavení malé skupiny téma a hlavní body terapie zajištění materiálu příprava půdy, sázení, setí ošetření květin (okopávání, pletí, zalévání apod.) stříhání a následné sušení bylinek, popř. zpracování plodů přesazování květin aranžování květin společné pro setkávání popíjení bylinkového čaje vzpomínky na rostliny a zahradničení rozvíjení společného hovoru podpora a využití všech smyslů Nabídka zahradní terapie Vyhodnocení následné záznamy do dokumentace uživatele

Podpora a využití všech smyslů HMAT ZRAK

ČICH CHUŤ SLUCH

Uživatelé pracují s čerstvými květinami, přispívají k utváření svého okolí, prožívají aranžování květin jako smysluplnou činnost.

posílení tělesných reakcí smysluplný pohyb vyvolání vzpomínek

Mysl je trochu jako zahrada. Když jí nedodáváme výživu a nekultivujeme ji, zaroste plevelem. bezprostřední radost