Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VNITŘNÍ ORGÁNY – prezentace k pracovnímu listu Výchova ke zdraví Praktická škola jednoletá nebo dvouletá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Diferencované stravování
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Název projektu: Moderní škola
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Sacharóza – výroba cukru
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek interaktivní
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Komunikace a interakce
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Vitamíny rozpustné ve vodě
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
ZELENINA A JEJÍ DRUHY LISTOVÁ KOŠŤÁLOVÁ CIBULOVÁ PLODOVÁ KOŘENOVÁ
Ruský obrázkový slovník XL Kontinenty a oceány – Континенты и океаны
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Ruský obrázkový slovník XVII Části těla a hlavy – тела и головы
Rozmanitost přírody – interaktivní test – liška obecná
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Kolik je...? Pracovní listy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Získávání energie pro život
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Výživa osob třetího věku

Stáří Kdy nastupuje stáří, to nikdo neví Fyziologické změny v lidském organismu probíhají neustále a pozvolna U každého člověka probíhají jiným tempem Někdy se považuje za stáří věk už 60 let, ale tato hranice se s vědeckým rozvojem lidské společnosti neustále posouvá

Výživa má významnou úlohu při ovlivňování zdravotního stavu seniorů Na zvyšující věk je vhodné se připravit, např.: – snížit příjem energie – omezit živočišné tuky – cholesterol Takto se dá omezit pozdější výskyt obezity

Změny v organismu seniorů: Chrup je nedostatečný Je snížena produkce trávicích šťáv Snížena aktivita trávicích enzymů Vstřebávací schopnost sliznice střeva je snížena Je zpomalena peristaltika střeva – sklon k zácpě Zhoršuje se využití živin tkáněmi organismu Přizpůsobivost a odolnost organismu se snižuje

Probíhají psychické a povahové změny Energetický metabolismus v 70 letech klesá až o 30 % Potřeba bílkovin je stále stejná, tj. 1 g / 1 kg hmotnosti na den Příjem bílkovin by měl být dostatečný (organismus se díky nim brání rozpadu tkání, zejména svalové hmoty a posiluje se i obranyschopnost organismu) Důležité jsou mléčné bílkoviny – vápník (prevence osteoporézy)

Příjem sacharidů má odpovídat energetické zátěži (vhodné jsou polysacharidy v celozrnném pečivu s vlákninou, džemy atd.) Příjem tuků ve stravě by se měl snížit a omezit na kvalitní rostlinné oleje, rybí tuky s antisklerotickými účinky Příjem vody se nemá snižovat (senior snadno dehydratuje) Příjem vitamínů by měl být dostatečný, strava by měla být bohatá na vitamíny skupiny B, D a E

Příjem chloridu sodného je třeba omezit max. na 10 mg denně (vyšší krevní tlak) Příjem luštěnin by měl být omezen (ve vyšším věku mohou způsobovat nadýmání) Nižší vyměšování trávicích šťáv – jídlo je třeba přiměřeně okořenit Omezit uzeniny, pečená, smažená a grilovaná masa Vejce max. 3 x týdně

Je třeba zachovat zásady správné výživy Snížená výkonnost trávicího systému vyžaduje jiné rozložení stravy (je třeba jíst méně a častěji) Strava má být chutná a pestrá

Vedant Gulati. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ang=cs Len Rizzi (Photographer). [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: eak_with_potato_vegetable_salad.jpg?uselang=cs KUNDEROVÁ, L. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: Fortuna, s. ISBN str ŠEBELOVÁ, M. Potraviny a výživa, učebnice pro odborná učiliště, OBOR KUCHAŘSKÉ PRÁCE. 2. vyd. Praha: PARTA, s.r.o s. ISBN str.97–98. Zdroje