Ukládání potravin VY_32_INOVACE_2C_04 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1056 Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Části obličeje VY_52_INOVACE_01 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 2 Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Advertisements

Pevné látky VY_32_INOVACE_2A_02 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Nakupování VY_32_INOVACE_3A_18 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 3A Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Markéta Žižková Datum/období: Září Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
POČASÍ VY_32_INOVACE_5A_05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a jeho svět Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny.
TEN, TA, TO VY_32_INOVACE_2B_04 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 2 Jazyková komunikace MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
OSOBNÍ HYGIENA VY_32_INOVACE_5A_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a jeho svět Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
Блюдо 3. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací, upevňovací učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Jazyk: Ruština Očekávaný výstup: rozšíření.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_ Potraviny, výživa.
Zvířata a jejich přínos pro člověka VY_32_INOVACE_1C_04 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
14 Kilogram – jednotka hmotnosti VY_32_INOVACE_14 autor:Mgr. Jana Kobylková identifikace:B2- 14 třída:2. předmět:M anotace:Seznámení s jednotkou hmotnosti.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Kobrová Název: VY_32_Inovace_2A_01_Geometrické tvary.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Sada 1 MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.06_Zdravá_a_nezdravá_výživa.
Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Práce s textem VY_32_INOVACE_1B_20
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Sada 1 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Zvířata v zimě VY_52_INOVACE_07 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Počasí VY_52_INOVACE_21 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
České Budějovice VY_32_INOVACE_1C_16 Číslo projektu: CZ /1. 5
Obličej VY_32_INOVACE_2B_15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
KUCHYŇ Ahoj, jmenuji se Adrianka a zvu vás k nám do kuchyně, která je maminčiným i tatínkovým královstvím. Tady mi uvaří pokaždé nějakou dobrotu. Jsou.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Šablona 32 VY_32_INOVACE_13_16_Jídlo 1..
Číslo v digitálním archivu školy
Sada 3A Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 2 Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Květiny VY_52_INOVACE_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Slabiky II. VY_32_INOVACE_1B_07 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Směrování černobílých obrázků VY_32_INOVACE_4C_08
Násobení čísly 10 a 100 VY_32_Inovace_14TK-1 Mgr
Strom a keř VY_52_INOVACE_35
Základní škola a mateřská škola Bukovec
ORIENTACE V ČASE VY_32_INOVACE_1C_08 Číslo projektu: CZ /1. 5
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Sada 2 Jazyková komunikace MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 2 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Hláska K VY_32_INOVACE_3B_13 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Sada 3 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 2 Jazyk a jazyková komunikace MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 2 Jazyková komunikace MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Ovocné stromy a jejich plody VY_32_INOVACE_1C_18 Číslo projektu: CZ. 1
POVOLÁNÍ I. VY_32_INOVACE_3A_02 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Sada 3 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_33_ ZDRAVÁ VÝŽIVA
Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 2 Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 3 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Základní druhy zeleniny VY_52_INOVACE_34
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Zdravá svačina VY_52_INOVACE_27
Transkript prezentace:

Ukládání potravin VY_32_INOVACE_2C_04 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny

Anotace: V tomto učebním materiálu si žáci zopakují nakládání s potravinami, tj. jejich ukládání na příslušná místa – mrazák, chladnička, spíž a chlebník. První strana je pouze výkladová – žáci si zde opakují, jak s potravinami po nákupu dále zacházet. Výkladové jsou i další tři strany, zde si žáci zopakují již známé pojmy – spíž, mrazák, chladnička a chlebník. Pátá a šestá strana jsou interaktivní. Žáci rozhodují, zda jsou uvedené potraviny zařazeny správně. Na obrázky klikají. Správné zůstávají na místě a pulsují, nesprávné mizí z plochy. Na sedmém interaktivním slidu již zařazují slova, která jsou umístěna uprostřed. Rozhodují, zda potraviny uklidí do mrazáku nebo do ledničky. Po kliknutí se slova přesouvají na správné místo. Na osmé a deváté straně žáci pracují pomocí rukopisných poznámek. Škrtají, co není správně. Desátý slide je opět interaktivní – žáci čtou věty a rozhodují, zda je správně či nikoliv. Pro kontrolu klikají na věty, správné zůstávají na místě a přebarvují se, nesprávné mizí z plochy. Délka trvání práce s tímto materiálem: Zhruba 35 minut. Autor: Daniela Tájková Datum vytvoření: Zima 2013 Speciální vzdělávací potřeby: PAS, MP, kombinované postižení (MP v kombinaci se zdravotním znevýhodněním, MP v kombinaci s PAS), vícečetné postižení Vzdělávací obor: Práce v domácnosti Druh učebního materiálu: Interaktivní DUM Inovace: Rukopisné poznámky v rámci nového softwaru Microsoft Cílová skupina: Žák (PAS, MP, kombinované postižení - MP v kombinaci se zdravotním znevýhodněním, MP v kombinaci s PAS, vícečetné postižení) Stupeň a typ vzdělávání: Praktická škola jednoletá

Jakmile přineseme domů nákup, je třeba potraviny správně uložit, aby se nezkazily či jinak neznehodnotily. Podle druhu potravin je ukládáme do spíže (věci, které se nekazí), do chladničky (například ovoce, zeleninu či uzeniny), do mrazáku (většinou maso). Pečivo ukládáme do chlebníku. Vždy záleží na tom, kdy budeme potraviny jíst nebo dál zpracovávat.

MRAZÁK CHLADNIČKA CHLEBNÍK SPÍŽ

Mrazák slouží k dlouhodobému ukládání potravin. Vydrží v něm až po dobu několika měsíců. Do mrazáku ukládáme většinou maso či kořenovou zeleninu (mrkev, kořenovou petržel) nebo houby. Můžeme zde uchovávat i některé druhy ovoce (borůvky, maliny, ostružiny,……….). Mrazák slouží k dlouhodobému ukládání potravin. Vydrží v něm až po dobu několika měsíců. Do mrazáku ukládáme většinou maso či kořenovou zeleninu (mrkev, kořenovou petržel) nebo houby. Můžeme zde uchovávat i některé druhy ovoce (borůvky, maliny, ostružiny,……….). Do chladničky ukládáme ty potraviny, které budeme konzumovat do několika dní. Patří sem všechny druhy uzenin ( salámy, špek, párky), mléčné výrobky (sýry, jogurty, lipánky), mléko, vajíčka, některé druhy ovoce (například banány). Do chladničky ukládáme ty potraviny, které budeme konzumovat do několika dní. Patří sem všechny druhy uzenin ( salámy, špek, párky), mléčné výrobky (sýry, jogurty, lipánky), mléko, vajíčka, některé druhy ovoce (například banány).

Do spíže patří ty potraviny, které se nekazí. Patří sem olej, ocet, rýže, těstoviny, koření, mouka, cukr, káva, čaj. Do chlebníku ukládáme pečivo. Patří sem všechny druhy chleba, rohlíky a veky.

CHLADNIČKA Je to správně? Na obrázky klikej. MRAZÁK

CHLEBNÍK SPÍŽ

Uvedené potraviny zařaď tam, kam patří. Na slova klikej. MRAZÁK CHLADNIČKA mleté maso banány nanukový dort zmrzlina limonáda vajíčka sýr mléko smetana mražená zelenina kuřecí maso vepřové maso

Škrtni, co není správně. Do chladničky umístíme: BANÁNY MRKEV JOGURT Do chlebníku umístíme: ROHLÍKY HOUSKU ŽITNÝ CHLÉB PŠENIČNÝ CHLÉB JOGURT MLÉKO SÝR POMERANČE ZMRZLINU RÝŽI SMETANU NANUKOVÝ DORT MOUKU CIBULI MLETÉ MASO LIMONÁDU

Do mrazáku umístíme: Do spíže umístíme: HLADKOU MOUKU OLEJ OCET TĚSTOVINY MLETÉ MASO VEPŘOVÉ MASO KUŘECÍ MASO RÝŽI KOŘENÍ HOVĚZÍ MASO BANÁNY BROKOLICI PUDING NANUKOVÝ DORT ZMRZLINU KEČUP JAKÉKOLIV MASO TĚSTOVINY

Rozhodni, co je správně a co nikoliv. Na věty klikej. Po přinesení nákupu potraviny ihned uložím na správné místo. Maso položím na kuchyňskou linku a nechám tam do druhého dne. Mléko ihned uklidím do spíže. Veškeré sýry patří do lednice. Rohlíky a chléb uklidím do chlebníku. Banány uložím do mrazáku. Pomeranče uložím do ledničky. Mleté maso patří do mrazáku. Rýži uklidím do spíže.

Zdroje a citace: Microsoft Office - Klipart Vlastní fotografie autorky