Kdy volit nástup do speciální školy?. Kteří žáci spadají do kategorie SVP? 1. Žák se zdravotním postižením: zrakové, sluchové, tělesné, porucha dorozumívacích.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
{ Inkluzivní vzdělávání z pohledu praktika Mgr. Jana Vrbicová „Sociologický monitoring vzdělanostních vstupů a výstupů dětí a žáků, včetně dětí a žáků.
Advertisements

Od integrace k inkluzi Mgr. Jitka Topičová , Chomutov.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Porada ředitelů krajských škol a školských zařízení Kořenov, 26. září 2013.
Základní škola a Mateřská škola, Osečná, okres Liberec, příspěvková organizace -základní škola žáků, 35 sociálně znevýhodnění žáků -mateřská škola.
Asistent pedagoga jako nástroj pro inkluzivní vzdělávání Mgr. Lucie Macků.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
TVORBA JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY V OBORECH VZDĚLÁNÍ KATEGORIE E Romana Jezberová konference IPn NZZ Praha březen 2012.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP Vzdělávání ředitelů středních škol Kraje Vysočina Téma: Prezentuje: Ing. Josef Crha, ředitel SŠT Žďár nad.
Tematické setkání k TVORBĚ INDIVIDUÁLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH PLÁNŮ
Individuálně, ale společně a jinak
Banky, vklady, úvěry, půjčky z hlediska občana 2 – Půjčky apod.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Maturitní zkoušky 2014 ke dni
Plánování ve školní tělesné výchově
Inf Počítač a lidé s handicapem
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Název projektu: Moderní škola
Název projektu: Moderní škola
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Snídaně – oběd - večeře ZdravÍ, bezpečí.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Základní informace o poskytovateli
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Zvuky hudebních nástrojů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Individuálně vzdělávací plán
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Tělesná výchova na ZŠ praktické
Průběh tvorby Školních akčních plánů (ŠAP) v Libereckém kraji
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami
Digitální gramotnost Informatické myšlení
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
KURIKULUM PRO VŠECHNY R. Votavová /
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI – PŘÍPRAVA A REALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ PODLE IVP Mgr. Jiřina Bednářová.
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Centra kolegiální podpory
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Strategické řízení a plánování
Vztah k životnímu prostředí
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Hudební nástroje vnímání.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Podpůrná opatření Mgr. Marika Kropíková.
Transkript prezentace:

Kdy volit nástup do speciální školy?

Kteří žáci spadají do kategorie SVP? 1. Žák se zdravotním postižením: zrakové, sluchové, tělesné, porucha dorozumívacích schopností, souběžné postižení VV, AUS, … mentální postižení: LMP, STMP a TMP 2. Žák se zdravotním znevýhodněním 3. Žák se sociálním znevýhodněním 4. Žák mimořádně nadaný  Vzděláváme žáky se speciálními vzdělávacími potřebami  Školní vzdělávací programy pro jednotlivé stupně MP  Základní školy praktické vzdělávají žáky s LMP  Základní školy speciální vzdělávají žáky se STMP, TMP

Legislativa:  ŠZ - § 49 převedení žáka do vzdělávacího programu ZV pro žáky se ZP nebo do vzdělávacího programu ZŠS: 1. na základě písemného doporučení ŠPZ 2. s předchozím písemným souhlasem ZZ žáka 3. povinnost ŘŠ informovat ZZ žáka o rozdílech ve vzdělávacích programech  Vyhláška 73/2005 Sb. - § 9 zařazování žáků se zdravotním postižením do speciálního vzdělávání 1. dtto ŠZ 2. po projednání se ZZ žáka včetně poskytnutí srozumitelného poučení 3. s informovaným souhlasem uděleným zákonným zástupcem

Co nabízí škola samostatně zřízená pro žáky se SVP (s LMP)?  Počet žáků ve třídě 6 – 14  Vyučovací předměty jsou totožné s běžnou ZŠ (vyjma DV, FG a druhého cizího jazyka), s tím, že učivo je v jednotlivých předmětech modifikované  Individuální přístup  Přítomnost asistenta pedagoga  Zvýšený počet VH pracovních činností  Vybavenost dřevo, kovo dílen, kuchyňky, dílna šití, dílna pro domácí práce (praní, žehlení, péče o dítě)  Speciální učební pomůcky, rehabilitační pomůcky (často „šité žákům na tělo“)  Individuální logopedickou péči

 Speciální učebny pro výuku logopedie, muzikoterapie, arteterapii, ….  Snoezelen  Odpočinkové, hrací kouty ve třídách i chodbách  Domácí, komornější prostředí  Bližší vztah žák – učitel - rodič  Příležitost zapojit se do soutěží, olympiád, různých aktivit  Zažití úspěchu ve výtvarných, pracovních, hudebních, sportovních oblastech

Pozice asistenta pedagoga  Pomáhá PdP při výchovné a vzdělávací činnosti především u žáků se ST a TMP  U žáků s LMP pouze v případech imobilních zvláště při sebeobslužných činnostech, pohybu během výuky a při akcích školy; u žáků např. AUS, DMO dle individuální potřeby žáka  Pomáhá při přípravě na výuku, v průběhu výuky, ale nedělá „věci“ za žáky  Dohlíží nad průběhem činností  Podporuje žáky v samostatnosti

ZŠP a ZŠS Otrokovice UČEBNÍ PLÁN ZŠP VE ŠKOLNÍM ROCE Vzdělávací oborVyučovací předmětZkratka Časová dotace ve stupni a ročníku 1. stupeň 2. stupeň celkem celkem Český jazyk a literaturaČeský jazykČJ Cizí jazykAnglický jazykAJ Matematika a její aplikace MatematikaM RýsováníRÝS 112 Informační a komunikační technologie InformatorikaICT Člověk a jeho svět PrvoukaPRV VlastivědaVL PřírodopisPŘS Člověk a společnost Občanská výchovaOV 111+1VZ4 DějepisD Člověk a příroda FyzikaF 1113 ChemieCH 11 ZeměpisZ PřírodopisPŘS VZ18 Umění a kultura Hudební výchovaHV Výtvarná výchovaVV Člověk a zdraví Výchova ke zdraví(VZ) PŘS 8.OV 9. Tělesná výchovaTV Člověk a svět prácePracovní činnostiPČ Celková povinná časová dotace

Možnosti dalšího vzdělávání žáků ZŠP  OU s výučním listem – 3 roky, E obor (např. obor tesař, truhlář, zedník, malíř – natěrač, strojírenské práce, práce ve zdravotnictví, potravinářské práce, švadlena, kuchařka, cukrářka, zahradnic e ….)  Praktická škola dvouletá bez výučního listu - cílem je umožnit žákům získat základní vědomosti, dovednosti a návyky pro výkon jednoduchých činností v oblastech praktického života  Možnost SOU s maturitou

Cíle vzdělávání  Důsledná podpora v samostatnosti a soběstačnosti  Pevný řád a organizace  Zaměření na utváření a upevňování základních pracovních návyků  Podpora v sebeobslužných činnostech, tak, aby žáci dokázali aplikovat praktické dovednosti i teoretické znalosti do běžného života  Od prvopočátku zaměření na profesní orientaci žáků  Výchova pro život

Naše zkušenosti s integrací  Nesamostatnost žáků  Chybějící základní návyky (přichystat si školní pomůcky před vyučováním, …)  Nedokáží, neumí vnímat, porozumět pokynům  Očekávají neustálou pomoc od AP, učitelů a spoléhají na ně ve všech činnostech, často i v oblasti osobní hygieny  V předmětu pracovní výchovy velmi zaostávají, jsou nezruční  Často se v učební látce vracíme k učivu, které již má žák umět (chybí fixace)  Nízká účast na různých školních aktivitách  Mnohdy zažívají úspěch až s nástupem na školu našeho typu

 Psychické problémy z nezvládnutí učiva, z prostředí, (noční děsy, pomočování) – trpí celá rodiny  Nemají adekvátní kamarády – snadno zmanipulovatelní, hrozí využívání, zneužívání  Nerozumí spolužákům  Často vyčleněn z výuky – je separován nikoliv integrován  Jsou hodnoceni podle jiných kritérií než jejich vrstevníci – pedagogům chybí srovnání  Zkrátka dítě s LMP je v nerovném postavení s ostatními  Ctíme integrací MP opravdu zájem dítěte ?

Kdy volit nástup do ZŠP ? V případě mentálního postižení

A na závěr pár otázek k zamyšlení?  Co s žáky, kteří se nevejdou do žádné „škatulky“? – vzdělávání v ZŠ i ZŠP je nevyhovující (hraniční případy) - běžný intelekt + závažný typ zdravotního postižení (psychiatrické problémy, AUS, …), vyžadující speciální podpůrná opatření  Nebylo by částečným řešením:  ŠVP pro ZV ve speciální škole pro vyjmenované skupiny žáků? Tzv. opačná integrace - využití odborné kvalifikace speciálních pedagogů, specializovaných učeben, úspora finančních prostředků

Děkujeme za pozornost. Krásný zbytek dne Vám přejí Mgr. Pavlína Frdlíková Mgr. Jana Šindelková