OBČANSKÁ NAUKA ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD. Základní informace předmět se vyučuje na nižším i vyšším gymnáziu na vyšším gymnáziu možnost volby semináře.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Advertisements

Environmentální výchova pro základní školu
Active Citizens - komunitní vzdělávání pro střední školy Úvodní setkání učitelů Praha 18. března 2013.
Klára Třmínková 3.A březen o ZSV jako vědní disciplína o Učební plán o Profesoři o Společenskovědní seminář o Pomůcky o Učebna.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
ECVET v Programu celoživotního učení
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Plánování sociálních služeb v Třinci. „Pověz mi a já zapomenu, ukaž mi a já si vzpomenu, ale nech mne zúčastnit se a já pochopím.“ Konfucius.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Gymnázium Jana Keplera Praha
COMENIUS Co si představit pod názvem projektu - A rainbow of cultures ? 2 roky rozvoje tvořivosti a myšlení žáků, prohlubování jazykových - IT.
Obyvatelstvo a sídlo.
Využití počítačové techniky a internetu ve výuce ZSV Seminář pro učitele základů společenských věd a občanské výchovy.
Bratrská jednota baptistů
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
VY_32_INOVACE_16_02 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Technologie ročník, učební obory:strojní mechanik obráběč kovů
Úvod do učiva občanské výchovy
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
Komunitní a otevřená škola
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Průřezová témata.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Téma: Světová náboženství
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
SLUŽBA PREVENCE KRIMINALITY A DOPRAVNÍ VÝCHOVY
aktuální problémy současného světa
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
1 Neziskové organizace Neziskovky jsou nedělitelnou součástí občanské společnosti a jako takové mají nezastupitelnou roli v rozvoji demokracie a řešení.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
duben 2016 Aktuální příležitosti pro mladé a studenty... (výběr)
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_KULTURNI_DEDICTVI_06 Název školyStřední škola služeb,
DĚJEPIS. Základní informace předmět se vyučuje na nižším i vyšším stupni na vyšším gymnáziu možnost volby semináře Kapitoly z dějepisu - dvouletý - jednoletý.
Metodický postup pro zavedení CSR do strategie vybrané veřejné vysoké školy Lucie Háková (ČZU) Lucie Susanyiová (ČZU) Anna Cibulková (UK) Lenka Bednárová.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
GJVJ Nižší gymnázium Prima - kvarta Hodinová dotace 2 hodiny týdně Seznámení s fyzikou, její uplatnění a význam Úvod do měření veličin, zpracování.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Možnosti začleňování globálního rozvojového vzdělávání do výuky Konference GRV, Praha Petra Gajová, ARPOK, o. p. s.
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
Aktuální informace o stavu
Občanské vzdělávání září 2017 MŠMT 1.
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Konflikt, koření života
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Občanská společnost Tato prezentace je doplněním výkladu učitele k tématu Občanská společnost. Prezentace obsahuje několik aktivit vhodných k procvičení,
Polytechnické vzdělávání v praxi
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Národní program rozvoje vzdělávání v ČR
Kariérové poradenství a podnikavost
Školní vzdělávací program
Spolek AktivSen Posláním spolku je podporovat a posilovat komunitní život v regionu, v duchu rovných příležitostí napomáhat všestrannému.
Transkript prezentace:

OBČANSKÁ NAUKA ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

Základní informace předmět se vyučuje na nižším i vyšším gymnáziu na vyšším gymnáziu možnost volby semináře Společenskovědní seminář - dvouletý - jednoletý volitelný maturitní předmět

Obsah učiva nižší gymnázium Rok v jeho proměnách a slavnostech, domov a rodina, občanská společnost a škola, obec, region a stát Stát a hospodářství,rodina,národ,vlast,přírodní bohatství a jeho ochrana, kultura a její rozvíjení, stát a právo Člověk a dospívání, člověk hledající společenství, svůj svět a sám sebe, předpoklady soužití, předpoklady zapojení do lidské spolupráce Občanská společnost, sdružování občanů, obec, stát, občan v právních vztazích, hospodaření, banky a jejich služby, evropská integrace, mezinárodní spolupráce, globalizace, sociální vztahy, výchova k demokracii

Učebnice pro nižší gymnázium prima - kvarta

Obsah učiva vyšší gymnázium základy psychologie základy sociologie základy politologie, právní teorie a ekonomie dějiny filosofie, základy etiky

Učebnice pro vyšší gymnázium 1. ročník + kvinta – 4. ročník + oktáva

Metody výuky klasická forma výuky s důrazem na aplikaci získaných poznatků v praxi využívání alternativních výukových materiálů účast v projektech spolupráce s neziskovými organizacemi např. Člověk v tísni besedy s odborníky z praxe

UKÁZKY NAŠICH AKTIVIT ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD SPOLEČENSKOVĚDNÍ SEMINÁŘ

soutěž Euroscola výběrová reprezentace škol ve Štrasburku spojená s vědomostní soutěží naše gymnázium reprezentovalo ČR v prezentacích svých zemí soutěžili studenti i učitelé jednotlivě i v mezinárodních týmech naši studenti i učitelé byli členy vítězných týmů

Euroscola účastníci - studentiúčastníci - učitelé

Exkurze do centra OSN - Vídeň Studenti SVS se dozvěděli mnoho informací o tom, jak tato celosvětová organizace funguje a jaké plní poslání následovala prohlídka centra a beseda s provádějícími

Centrum OSN Vídeň

Názorná výuka v SVS práce ve skupinách každá skupina prezentuje ve 2 vyučovacích hodinách jedno náboženství judaismus, křesťanství, islám, buddhismus, hinduismus, šintoismus studenti osvětlují historii, principy a tradice náboženství doplňují o názorné ukázky od svátečního oblečení až po tradiční jídla.

SVS – o náboženství

Projekt Active Citizens – komunitní vzdělávání pro střední školy projekt, který od roku 2012 společně realizují organizace British Council a Člověk v tísni, o.p.s. – vzdělávací program Varianty usiluje o posílení komunitního rozměru školy a aktivní zapojení studentů do řešení problémů v okolí školy silně v něm rezonují témata aktivního občanství a dobrovolnictví

V rámci tohoto projektu jsme realizovali Akci VitriňSe! Akci Kniha za knihou

VitriňSe! záměr: v rámci komunitního projektu si vybrat a zajistit určitou aktivitu naši studenti si vybrali podporu mladých umělců zřízení výstavního místa pro začínající umělce, kteří ještě nemají přístup do běžných výstavních prostor, v hale KD Slavie realizace výstav

VitriňSe!

Kniha za knihou organizace knižního bazaru studentkami Společenskovědního semináře lidé mohli přinést knihy, které jim doma zabírají místo, a místo nich si za symbolickou cenu koupit jiné výtěžek věnován MŠ pro zrakově postižené

Kniha za knihou

Další úspěchy a aktivity Realizace reprezentace ČR na mezinárodních mládežnických setkáních v rámci programů Comenius a Erasmus+ - Sicílie, Německo, Litva, Izrael, Turecko (2x), Makedonie, Srbsko, Portugalsko, Anglie (2x)

Projekt Mezinárodní kuchařka

Další úspěchy a aktivity Aktivní zapojení několika studentských kolektivů na Pražském studentském summitu Aktivní studentská tvorba náplně grantů – Lavičky – klidová zóna GJVJ, studentský koutek, Navrhni projekt