Materiály pro účastníky pilotních kurzů konaných v rámci realizace projektu SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. Brno „Vyšší úroveň dalšího vzdělávání v klíčových.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Logistika v silniční dopravě
Advertisements

Logistické náklady Ivan Gros
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Optimalizace zásob ŠKODA AUTO a.s..
Koncept bodu rozpojení a TOC
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
Balance Score Card (BSC) v řízení dodavatelských systémů
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Hodnotový management Teorie rozhodování
CW – 13 LOGISTIKA Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. Únor PŘEDNÁŠKA Typové systémy.
SYSTÉMY ŘÍZENÍ ZÁSOB Jana Burešová Kateřina Cimická
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 11/14.
SAP Ing. Jiří Šilhán.
ODPOVĚDNÉ DODAVATELSKO – ODBĚRATELSKÉ VZTAHY? ANO JUDr. Michaela Chaloupková, MBA Členka představenstva a ředitelka Divize nákup, Skupina ČEZ.
Případová studie internetového projektu Skladuj.cz Praha Tomáš Formánek, Logio.
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Doc. Ing. Tomáš Šubrt, Ph.D. Katedra systémového inženýrství
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Outsourcing výrobní logistiky Ing. Marek Vinš, Ph.D.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, / 11 DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, Ing. Martin.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
3 Simulace řízení informačního a materiálového toku - logistická hra
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Optimalizace logistického systému a řetězců
8 Případové logistické studie Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc. Ing. Martin Stávek Katedra jakosti a spolehlivosti strojů Technická fakulta.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
MARKETINGOVÝ MIX.
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
Manufacturing Execution Systems
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
2 LOGISTICKÉ SYSTÉMY Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
Management - Organizování
Organizace práce a ergonomie. Základní terminologie Organizace: –1. účelné pořádání, uspořádání, řízení, správa, organizování; účelně opravený řád Ergonomie:
Informatika a komunikace v logistice Kapitola 8: Úkoly logistického informačního systému, Struktura informačního systému podniku, Pohyb informací v síti.
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ o.p.s. CONTROLLING Ing. Jan Cedl AŘ KONTAKT s.r.o.
Úkol, cíle a základní pojmy logistiky Kapitola 2: Úkol logistiky, Cíle logistiky, Základní pojmy logistiky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Model strategie marketingového mixu
13.přednáška – Elektronické zásobování Ing. Jiří Zmatlík, Ph.D. ČVUT, Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Jaroslav Bazala Brno, 16. září 2015 Proč je důležité plánování a logistický audit ve výrobní firmě?
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
1 Materiály pro účastníky pilotních kurzů konaných v rámci realizace projektu SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. Brno „Vyšší úroveň dalšího vzdělávání v klíčových.
Materiály pro účastníky pilotních kurzů konaných v rámci realizace projektu SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. Brno „Vyšší úroveň dalšího vzdělávání v klíčových.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
1 Materiály pro účastníky pilotních kurzů konaných v rámci realizace projektu SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. Brno „Vyšší úroveň dalšího vzdělávání v klíčových.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
LOGISTIKA LOGISTIKA LOGISTIKA - vychází (z logis, ubytování) znamená původně přechodné ubytování a zásobování vojska - nauka, která se zabývá fyzickými.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Kvalita dopravy v logistických procesech Předmět: Teorie dopravy Ing. František Lachnit,
Materiály pro účastníky pilotních kurzů konaných v rámci realizace projektu SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. Brno „Vyšší úroveň dalšího vzdělávání v klíčových.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav technicko-technologický Obhajoba diplomové práce Téma: Optimalizace skladového hospodářství.
Digitální učební materiál
Organizace práce a ergonomie
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Materiály pro účastníky pilotních kurzů konaných v rámci realizace projektu SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. Brno „Vyšší úroveň dalšího vzdělávání v klíčových oborech podnikání“, registrační číslo: CZ.1.07/3.2.04/ , hrazeného z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Krajského úřadu Jihomoravského kraje Program 1 Vzdělávání pro integrální logistiku MODUL 1.2 Základy integrální logistiky SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o., Křenová 52, Brno LOGISTIKA (1. modul)

O B S A H (01) Materiálový tok a jeho logistické schéma (02) Klasifikace materiálového toku (03) Výkonové ukazatele a logistické náklady (04) Úvod do SCM a city-logistiky (05) Logistický audit © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. 2

(01) Materiálový tok a jeho logistické schéma Definice prvků logistického schématu 3 © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o.

Agregovaný materiálový tok Podnik-1Podnik-2Podnik-3 NákupVýrobaProdej 4 © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. (01) Materiálový tok a jeho logistické schéma

Detailní logistické schéma 5 © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. (01) Materiálový tok a jeho logistické schéma

(02) Klasifikace materiálového toku Klasifikace VATI 6 © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o.

Klasifikace oborové - procesní systémy (vlastnosti a příklady) - diskrétní systémy (vlastnosti a příklady) - oborové příklady 7 © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. (02) Klasifikace materiálového toku

bod rozpojení předpověď distribuce konečné výrobky výroba montáž polotovarysuroviny dodavatelzákazník závislá poptávkanezávislá poptávka Činnosti založené na plánování Činnosti podle objednávky zákazníka plánování výroby objednávky dodávky Definice bodu rozpojení materiálového toku objednávkou (BRO) 8 © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. (02) Klasifikace materiálového toku

Polohy BRO v materiálovém toku Výroba na sklad objednávka dodávka 1 Výroba na centrální sklad 2 3 Montáž na zakázku 4 Výroba na zakázku 5 Nákup a výroba na zakázku 9 © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. (02) Klasifikace materiálového toku

Efekty posunu BRO v materiálovém toku - důsledky posunu BRO po proudu materiálového toku - důsledku posunu BRO proti proudu materiálového toku Determinace polohy BRO v materiálovém toku - podmínky pro posun BRO po proudu materiálového toku - podmínky pro posun BRO proti proudu materiálového toku - příklady 10 © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. (02) Klasifikace materiálového toku

▪ Definice úzkého místa v materiálovém toku ▪ Úloha identifikace úzkého místa v materiálovém toku ▪ Měření průtoku materiálového toku v úzkém místě ▪ Synchronizace materiálového toku podle úzkého místa 11 © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. (02) Klasifikace materiálového toku ● Klasifikace materiálového toku podle jeho úzkých míst

(03) Výkonové ukazatele a logistické náklady ▪ Generální výkonový ukazatel logistiky - úroveň dodavatelských služeb (service level) ▪ Specifické ukazatele logistiky - tradiční (obrátka zásob, průběžná doba výroby atp. - netradiční (průtok, index štíhlosti výroby atp.) ▪ Vyvažování logistických ukazatelů (úvod) - shodně působící logistické ukazatele - protichůdně působící logistické ukazatele 12 © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o.

▪ Kategorizace logistických nákladů - Kategorizace logistických nákladů - Sestavování kalkulačních vzorců logistických nákladů - Úloha minimalizace logistických nákladů 13 © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. (03) Výkonové ukazatele a logistické náklady

▪ Moderní koncepty SCM CPFR (Collaborative Planning, Forecasting and Replenishment) /společné plánování zdrojů v řetězci, společné plánování poptávky a doplňování zásob / SCEM (Supply Chain Event Management) /řízení události v dodavatelském řetězci / VMI (Vendor Managed Inventory) /řízení zásob dodavateli u svých zákazníků/ PLM (Product Lifecycle Management) /Společný návrh, výroba a likvidace výrobků/ …… a další! 14 © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. (04) Úvod do SCM a city logistiky

▪ City logistika City Logistics – nauka o plánování, řízení a optimalizaci logistických a dopravních aktivit soukromých subjektů v urbanistickém prostředí tak, aby byly minimalizovány negativní vlivy na životní prostředí, minimalizován výskyt kongescí, minimalizována spotřeba energií při maximalizaci přepravních výkonů – to vše v rámci tržně orientovaného hospodářství. (E. Taniguchi, Japonsko, 2001) 15 © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. (04) Úvod do SCM a city logistiky

CITY LOGISTICS / Městská logistika

PRVNÍ SETKÁNÍ: 1995 – Nizozemí „Den městské logistiky“ © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. 17

PŘEDMĚT: Funkce města (Charty moderního urbanismu) © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. 18

PŘEDMĚT: Osobní (1/2) Servisní (1/6) Nákladní (1/3) 19 © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o.

PŘEDMĚT: (nárůst o 30%) Proporcionální řešení není sledováno, díky iracionálnímu vývoji automobilismu (tj. dopravy osobní)!  Nejvíce je podporováno (EU) řešení v oblasti nákladní dopravy, díky racionálnímu chování komerčních subjektů! (Rychlost nákladní dopravy ve městě je 10 km/hod.) © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. 20

NÁSTROJE: ► Průmyslové zóny ► Shopping parky ► Logistická centra ► City Terminály ________________________________ ◙ Modely PPP (Public Private Partnership) © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. 21

NOSITELÉ: Publicpolitici (EU, státy, regiony) občanská sdružení Privatevýrobní a obchodní firmy poskytovatelé logistických služeb Partnership odborná sdružení (ADL, AUUP, KLA, …) akademická půda _____________________________________________ ◙ „Vzdělaností k ochraně volného trhu!“ © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. 22

Osobní preference přístupu k řešení: Inteligentní cesta pro Seattle (časopis LOGISTIKA, 5/2005) V americkém státě Washington odstartoval unikátní projekt regulace dopravy, zatím jediný svého druhu v USA. Jedná se o pilotní provoz systému pro výběr mýtného v závislosti na použití konkrétních silnic ve městě Seattle a okolí (16 tis. km 2, 3.4 mil. obyvatel). Projekt je založen na satelitním systému výběru mýtného, který byl úspěšně otestován a schválen (software dodala firma SIEMENS). 23 © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o.

VSTUPNÍ ANALÝZA LOGISTICKÁ STUDIE VZDĚLÁVÁNÍ L-AUDIT (05) Logistický audit 24 Účel logistického auditu © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o.

Logistický audit je standardizovaný analytický postup, který se zaměřuje na primární funkce firmy (NÁKUP – – VÝROBA – PRODEJ) z pohledu materiálového a s ním spojeného informačního toku. Cílem logistického auditu je poskytnout managementu (a) srovnávací materiál ke stavu logistiky ve firmě (b)ukázat potenciál logistických změn k vyššímu hospodářskému výkonu firmy 25 (05) Logistický audit Definice logistického auditu © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o.

AUDIT Nezávislost auditora Utajení obchodních údajů Princip Následného řešení Objektivita Kontrolovatelnost výstupů Opakovatelnost 26 (05) Logistický audit Principy logistického auditu © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o.

 Firemní logistická politika (cíle a koncepce).  Organizace logistiky ve firmě (odpovědnosti a pravomoci).  Logistické schéma materiálového toku.  Topologie bodů rozpojení materiálového toku objednávkou zákazníka.  Topologie úzkých míst materiálového toku.  Řízení zásob a jejich klasifikace (pojistné zásoby).  Systém plánování a řízení výroby (rozpracovaná výroba, průběžné doby, spolehlivost dodacích lhůt).  Systém nákupu (objednací režimy, kooperace, dodavatelské řetězce).  Systém dopravy, skladování, manipulace a distribuce).  Logistické výkonové ukazatele (úroveň služeb zákazníkům aj.).  Logistické náklady a jejich řízení.  Informační technologie pro logistiku. 27 (05) Logistický audit Obsah logistického auditu © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o.

I.Zákaznické sestavení „Programu logistického auditu“. II.Průběh interview a měření na půdě firmy. III.Vypracování dokumentace k výsledkům logistického auditu : „Zpráva z logistického auditu“ „Zadání pro projekt logistických změn“ IV.Prezentace dokumentovaných výsledků logistického auditu před vedením firmy. 28 (05) Logistický audit Postup logistického auditu © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o.

29 (05) Logistický audit © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o.

Zpráva z logistického auditu Ke každému auditované oblasti „X“ jsou formulovány tři paragrafy : $X1 ………… stručné konstatování stavu oblasti $X2 ………… hodnocení stavu / potenciálu oblasti $X3 ………… návrh aktivit, vedoucích k dosažení potenciálu - typu X01U (úloha) - typu X02W(workshop) - typu X03T(trénink) - typu X04P(projekt) 30 (05) Logistický audit © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o.

Zadání programu logistických změn (1)Účel a cíle programu (2)Specifikace aktivit / změn - priority - rozsah - průběžná doba (3)Organizačně-technické zabezpečení (4)Harmonogram (5)Rozpočet a diskuse ekonomické návratnosti 31 (05) Logistický audit © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o.

Stanovení rozsahu logistického auditu 32 (05) Logistický audit © PQL poradenství pro kvalitu a logistiku s.r.o. SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o.