FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření 4. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti I.
Advertisements

TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Účetní doklady II. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Roman Kozma Petra Voborníková Lucie Vomlelová. Obsah prezentace: 1. Stavební spoření – fáze spoření 2. Historie stavebního spoření 3. Stavební spoření.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Finanční gramotnost: Zajištění na stáří, renta. 09 Zajištění na stáří DŮCHODY V ČESKU … „Co mají společnýho pařížský a ostravský důchodce? Oba si můžou.
Deník příjmů a výdajů Průběžné položky. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:RNDr. M. Knoblochová NÁZEV:VY_62_INOVACE_01A_14 Spotřebitelský úvěr, hypoteční.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO52 Název.
Petr Kielar Seminář o stavebním spoření Část VI: Podmínka rovnováhy a SKLV.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_36 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R17_Stavební spoření TEMA: Matematika.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 13 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
Družstevní bytová výstavba
Banky, vklady, úvěry, půjčky z hlediska občana 2 – Půjčky apod.
EU_62_A_sada 2_18_M_Termínovaný vklad_Duch
Seminář o stavebním spoření
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
Digitální učební materiál
Měnová soustava, měnová politika
Kód vzdělávacího materiálu:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
MATEMATIKA Čísla celá základní pojmy.
Příjmy z kapitálového majetku
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
GE Money Bank.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_41_828 Projekt.
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Charakteristika daňové evidence
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
Název projektu: Moderní škola
Část XI: Stavební spoření očima klienta
Část X: Finanční řízení stavební spořitelny
Část VIII: Úvod do stavebního spoření
1.
PENĚŽNÍ ÚSTAVY -BANKY Občanská výchova, 9.roč. Mgr. Renata Šimková.
Část IX: Zákon o stavebním spoření a státní podpora
VY_62_INOVACE_ – Příklady na výpočet úroků z vkladů a úvěrů
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Družstvo CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
NOVINKY OD BUŘINKY – DUBEN 2016
Seminář o stavebním spoření
Seminář o stavebním spoření
Zákoník práce 2 – Vznik a zánik pracovního poměru
MATEMATIKA Lineární rovnice s neznámou ve jmenovateli.
ÚVĚRY Buřinka pro produkt Úvěr od Buřinky - kromě pevné úrokové sazby - dává klientovi nově možnost výběru i fixace úrokové sazby na 3 roky. Podmínky.
Transkript prezentace:

FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření 4

3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: VI _Sporeni-4_Stavebni-sporeni Autor: Ing. Jana Csiková Tématický okruh: Ekonomika Ročník: II. Datum tvorby: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Csiková

Spoření 4 1.Spořicí účty 2.Termínované vklady 3.Vkladní knížky 4.Stavební spoření 5.Penzijní připojištění Klíčová slova Stavební spoření, fáze spoření, fáze úvěru

Základní pojmy Spoření - Účelem spoření je zhodnotit peníze, které nepotřebujeme. Stavební spoření - vhodný spořicí produkt pro všechny, kteří mají na příštích 6 let jasno, že uspořené finance nebudou potřebovat. Stavební spoření je účelové spoření spočívající: v přijímání vkladů od účastníků v poskytování úvěrů účastníkům v poskytování státní podpory účastníkům - fyzickým osobám Stavební spoření má v podstatě každý druhý Čech.

Zásady fungování Smlouvu může uzavřít jak fyzická tak právnická osoba. Spoření není omezeno věkem Smlouva se sepisuje na určitou cílovou částku a obsahuje předem sjednané podmínky spoření Cílová částka představuje součet vkladů, státní podpory, úroků snížených o daň z příjmů a úvěru ze stavebního spoření Cílová částka se volí podle toho, kolik peněz na konci spoření budete potřebovat. Výše bude záviset na tom, jestli máte v úmyslu jen spořit, nebo si chcete vzít úvěr

Zásady fungování Doba spoření není nijak maximálně omezena Pokud nepožádáte o úvěr a nechcete přijít o státní podporu, musíte vklady ve spořitelně nechat nejméně po dobu 6 let Pokud smlouvu vypovíte dříve, přijdete o celou státní podporu a zaplatíte také poplatek za předčasné ukončení. (Ten v současné době u všech spořitelen představuje 0,5 % z cílové částky). Doba trvání smlouvy o stavebním spoření se dělí na fázi spoření a fázi úvěru. Uzavřením smlouvy o stavebním spoření začíná fáze spoření.

Stavební spoření Fáze spoření Klient spoří smluvené částky, i jednorázově v průběhu roku. Připsané úroky jsou daněny 15 %. Jednou ročně je ke vkladům připisována státní podpora. Státní podporu může podle zákona získat pouze fyzická osoba, která je klientem po dobu nejméně 6 let, a tou je: občan České republiky občan Evropské unie, kterému bylo vydáno povolení k pobytu na území České republiky a přiděleno rodné číslo fyzická osoba s trvalým pobytem na území České republiky a rodným číslem přiděleným příslušným orgánem České republiky

Stavební spoření Státní podpora činí deset procent z ročního vkladu, nejvýše však Kč. Maximum, které se ročně vyplatí odeslat na stavební spoření, je Kč. Při předčasném ukončení smlouvy nárok na státní podporu zaniká. Po uplynutí povinné lhůty šesti let můžete naspořené prostředky použít k jakémukoliv účelu nebo můžete na stejnou smlouvu a za stejných podmínek spořit i nadále, do doby dosažení cílové částky. Pokud dosáhnete cílové částky, musíte smlouvu vypovědět nebo můžete požádat o její navýšení. Fází spoření může klient celý cyklus stavebního spoření ukončit, ale samozřejmě také nemusí. Jakmile člověk splní potřebné podmínky, může požádat o úvěr ze stavebního spoření.

Stavební spoření Fáze úvěru Nárok na úvěr ze stavebního spoření získáte po splnění podmínek: Spoření minimálně 24 měsíců (někdy i déle) Naspoření 40 % cílové částky, abyste mohli dostat zbylých 60 % v podobě úvěru. Dosažení určité výše hodnoticího čísla (určení výkonnosti a spolehlivosti klienta) Úroky z úvěru lze odečíst od základu daně při ročním zúčtování

Stavební spoření Použití úvěru je přísně účelový, prostředky můžete použít pouze na předem vymezený účel Výpis možných použití nákup pozemku projektová dokumentace přípojky plynu, vody, kanalizace, elektrického proudu úhrada jiných půjček a úvěrů na bytové účely daň z převodu bytů a domů, notářské poplatky vypořádání dědických nebo družstevních podílů požární zabezpečení a bezpečnostní zajištění opravy a rekonstrukce

Stavební spoření Překlenovací úvěr Je poskytován na dobu, než vznikne nárok na řádný úvěr (spoření alespoň 2 roky, na účtu min. 40 % cílové částky, potřebná výše hodnotícího čísla). Překlenovacím úvěrem vám pak bude přidělena celková požadovaná částka a nastaveny splátky. Po celou dobu trvání překlenovacího úvěru splácíte pouze úroky, nikoli jistinu. Současně musíte spořit za účelem dosažení podmínek pro překlopení do řádného úvěru. Překlenovací úvěr je splacen až přidělením řádného úvěru ze stavebního spoření. Teprve pak se začíná splácet jistina (teď už řádného úvěru ze stavebního spoření) a úroky se v čase snižují. Úroky z překlenovacích úvěrů lze odečítat od daňového základu. Překlenovací úvěr je účelový.

Stavební spoření Výhody velmi bezpečný spořicí nástroj 10 % státní podpora z uspořené částky (max Kč ročně) možnost odpočtu zaplacených úroků z úvěru od daňového základu uspořené peníze lze po šesti letech využít na cokoli možnost mimořádných splátek a předčasného splacení úvěru bez sankcí Nevýhody po dobu spoření nelze disponovat s finančními prostředky na financování koupě nemovitostí je zpravidla výhodnější hypotéka nízká výnosnost v delším časovém horizontu náklady spojené se založením smlouvy a poplatky za vedení účtu

Anotace: Prezentace obsahuje výklad problematiky stavebního spoření, fáze spoření a fáze úvěru, použití úvěru, překlenovacího úvěru a účelovosti úvěrování. Určeno k výkladu do hodiny a k praktickému procvičení učiva. Použité zdroje: ING. PETRA NAVRÁTILOVÁ. Finanční gramotnost. Praha: Ikar Praha, ISBN ING. PETRA NAVRÁTILOVÁ. Finanční gramotnost. Praha: Ikar Praha, ISBN OBCHODNÍ AKADEMIE, Mohelnice. Ekonomické kompetence v občanském životě. ISBN CZ.1.07/1.1.04/ Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.