Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kovy Fe, Al, Cu, Zn.
Advertisements

Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
KOVY.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Kovy alkalických zemin. Jsou to prvky II.A skupiny PSP Patří k nim: Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra (doplň názvy)
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Kovy 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Těžké kovy Pb Cd Hg Olovo, kadmium, rtuť. je těžký, toxický, kujný, nízkotavitelný, měkký kov odolný proti korozi známý již od starověku vyskytuje se.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kovy hliník železo měď olovo Al Fe rtuť Pb Cu Přiřaď značky prvků k názvům.
Klenotnické zboží a bižuterie Zbožíznalství 3. ročník.
Halogenidy, sulfidy Mineralogie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Autor: Mgr. Iveta Studená Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceVýznam.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_10 SULFIDY.
Skupiny nerostů: 2. Halogenidy 3. Sulfidy Přírodopis 9. třída.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
TĚŽKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Sulfidy.
Autor: Stejskalová Hana
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Materiály a technologie
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Přírodověda pro 4. a 5. ročník
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): září 2011 Ročník: 5
SULFIDY.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Chemie 8. ročník KOVY, NEKOVY A POLOKOVY.
Beryllium Alžběta Gricová 4.B.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Hořčík, vápník Autor: Mgr. Alena Víchová
Autor: Mgr. M. Vejražková
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_14_Elektrický odpor
POUŽITÍ, SLITINY, SLOUČENINY A ELOXOVÁNÍ
Mineralogický systém III. Sulfidy
Beketovova řada napětí kovů
Poznávačka minerály.
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
VÝSKYT ryzí - meteority ( s niklem)
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Kovy

Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání

Rozdělení kovů 1. podle hustoty a) lehké (Na, Mg, Al…) b) těžké (Pb, Fe, Ni...) 2. Podle stálosti na vzduchu a) ušlechtilé (Au, Ag, Pt) b) ostatní (Al, Zn,…)

Slitiny kovů Vyrábí se roztavením a ztuhnutím směsi kovů Mají lepší vlastnosti Př.: bronz (Cu + Sn) … sochy, šperky mosaz (Cu + Zn) … kliky u dveří, hudební nástroje

Významné kovy 1.) Hliník Výskyt: hliníková ruda bauxit Vlastnosti: stříbrolesklý, měkký kov, vede dobře el.proud a teplo Využití: obalový materiál (alobal) výroba CD, DVD slitina dural ( Al + Mg + Cu + Mn )- jízdní kola

2.) Železo Výskyt: v železných rudách (magnetit, siderit, hematit) Vlastnosti: stříbrolesklý, magnetický kov podléhá korozi (rezaví) Výroba: ve vysokých pecích (železná ruda + koks + vápenec) vzniká surové železo

Ze surového železa se vyrábí: a) ocel – méně uhlíku (koleje, mostní konstrukce) b) litina – více uhlíku (kotle, topná tělesa) c

3.) Měď Výskyt: většinou součást nerostů (chalkopyrit) Vlastnosti: červenohnědá, výborný vodič el.proudu a tepla na vzduchu se pokrývá zelenou měděnkou (=ochrana před další korozí) Využití: elektrotechnika, okapy, římsy slitiny

4.) Zlato Výskyt: ryzí – rudné žíly, zlatonosné písky Vlastnosti: žluté, lesklé, měkké, dobrý vodič, odolné vůči kyselinám a zásadám Využití: šperky, medaile, elektrotechnické součástky Obsah zlata v klenotnických slitinách = ryzost Udává se v karátech (14, 18karátové) a je označeno puncovní značkou.

5.) Stříbro Výskyt: v přírodě se nachází vázané ve sloučeninách (ruda argentit Ag 2 S) Vlastnosti: šedý, lesklý, měkký kov na vzduchu časem černá výborný vodič tepla a el.proudu Využití: šperky, mince, zrcadla

jrcrY jrcrY

6.) Olovo Výskyt: v rudě zvané galenit (PbS) Vlastnosti: šedobílý, snadno tavitelný, měkký, těžký, JEDOVATÝ kov pohlcuje RTG záření Využití: součást akumulátorů (baterií) v autech výroba střeliva ochranné pomůcky proti RTG záření dříve přísada do benzínu

7.) Zinek Výskyt: nerost sfalerit (ZnS) Vlastnosti: šedobílý, snadno tavitelný kov na vzduchu stálý Využití: ochrana železa proti korozi (pozinkování plechů) výroba baterií, monočlánků slitin (mosaz)

Baterie

8.) Rtuť Výskyt: nerost rumělka Vlastnosti: za norm. podm. v kapalném skupenství stříbřitá, JEDOVATÁ (i její sloučeniny) slitiny rtuti s kovy=AMALGÁMY Využití: teploměry, výbojky, zubní lékařství (slitina se stříbrem-plomby)