Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, 23.4.2012 Irena Palánová,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
ECVET v Programu celoživotního učení
Analýza dotazníků projektu National Teams of ECVET Experts
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Centrum uznávání a celoživotního učení Ústeckého kraje, o.p.s. Regionální konzultační centrum Most.
Centrum uznávání a celoživotního učení Ústeckého kraje obecně prospěšná společnost Ústí nad Labem.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Implementace EQAVET v ČR
Vzdělávací institut Středočeského kraje Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků V Kolonii 1804, Nymburk visk.cz.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Michala Čičváková Národní centrum Europass ČR Portfolio dokumentů Europass.
Organizace s celostátní působností v oblasti dalšího vzdělávaní pedagogických pracovníků a.Plnění priorit vzdělávací politiky státu b.Reakce na aktuální.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY I ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH I 21. října 2011.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
Obsah, metody a formy polytechnické výchovy v mateřských školách Seznámení s projektem Milan Podpera.
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
Workshop – KAP Pk Návrh Šablon pro SŠ a VOŠ Pardubice, 29. srpna 2016.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Představení oblasti intervence: Podpora odborného vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů Při jakých činnostech bude oblast intervence uplatňována?
Příklad dobré praxe – Erasmus+
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Aktivity projektu Co máme hotovo a co nás čeká
Společné setkání „minitýmů“
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
NSK – vazby na evropské procesy
Mezinárodní spolupráce
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
TTnet (Training of Trainers Network)
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Aktuální informace o KAP
Šablony pro SŠ a VOŠ výzva I
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Statutární město Ostrava
IP Alena Kopáčková (DFP)
Podpora začínajících učitelů ze strany ředitele školy Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) reg. číslo projektu: CZ /0.0/0.0/17_052/
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Intenzivní podpora škol
Seminář P-KAP a EQAVET k Vyšším odborným školám Ing
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, Irena Palánová, NÚV oddělení pro sociální partnerství a mezinárodní spolupráci

Obsah příspěvku: 1. výstupy a výsledky projektu Kurikulum S ( ) 2. priority práce na SŠ a se SŠ (šetření 11/2011) 3. mezinárodní spolupráce a projekty na SŠ (šetření 11/2011) 4. evropské nástroje a projekty – nabídka témat ke spolupráci v regionech

1.Výstupy a výsledky projektu Kurikulum S  přes 10 tis. podpořených osob pro ŠVP a kvalitu odborného vzdělávání  analýzy, šetření potřeb SOŠ a SOU  publikace, metodiky a příklady dobré praxe (viz přehled publikací pro učitele)  nové trendy ve vzdělávání a spolupráci (stáže, koučování, brain jogging aj.) více na

2. Priority práce na SŠ a se SŠ Šetření z listopadu 2011, za podpory RKC zapojeno celkem 396 SOŠ a SOU, odpovídá 37%, tzv. reprezentativní vzorek.  potřeby a formy DVPP a spolupráce se mění  roste vytíženost SŠ jinými aktivitami  projekty se promítají do výuky a ŠVP  roste podíl mezinárodních aktivit

NEJVHODNĚJŠÍ OBLASTI SPOLUPRÁCE PO SKONČENÍ PROJEKTU Nejčetnější vyjádření Další vzdělávání pedagogických pracovníků (50%) Konzultace k řešení aktuálních otázek a problémů za pomoci konzultanta e- mailem (38%) Workshopy – standardně pořádané semináře (34%) Nejméně četná vyjádření Stáže (5%) Exkurze (9%) Žádné (11%)

PRIORITNÍ CÍLOVÉ SKUPINY VE VZDĚLÁVACÍ NABÍDCE 1.Vzdělávání předsedů předmětových komisí (60%) 2.Vzdělávání koordinátorů ŠVP (54%) 3.Vzdělávání začínajících učitelů (54%) 4.Vzdělávání zástupců ředitelů škol (32%) 5.Vzdělávání ředitelů škol (28%) 6.Mentoring (zavádějícího učitele) u začínajících učitelů (18%)

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI

3. Mezinárodní spolupráce a projekty na SŠ Tipněte si: Kolik % SŠ má aktivní mezinárodní spolupráci? Čeho se týká?

SPOLUPRÁCE ŠKOL SE ZAHRANIČNÍ ŠKOLU NEBO PODNIKEM

SPOLUPRÁCE ŠKOL SE ZAHRANIČNÍ ŠKOLU NEBO PODNIKEM – TYP SPOLUPRÁCE 1.Výměnný pobyt – kulturní, poznávací (55%) 2.Odborná stáž v podniku nebo výukovém pracovišti zahraniční školy (51%) 3.Práce na společném tématu se zahraniční školou či školami (42%) 4.Mobilita žáků na zahraniční škole (zapojení žáků do výuky ve škole) (33%) 5.Stáž či jiná aktivita učitelů v zahraničí (22%)

SPOLUPRÁCE ŠKOL SE ZAHRANIČNÍ ŠKOLU NEBO PODNIKEM – MOBILITY

SPOLUPRÁCE ŠKOL SE ZAHRANIČNÍ ŠKOLU NEBO PODNIKEM – TYP MOBILITY A FINANCOVÁNÍ 1.Mobilita žáků (91%) 2.Délka mobility do 7 dnů (46%) 3.Financována z jiného programu (45%) 4.Mobilita učitelů (44%) 5.Délka mobility nad 14 dní (32%) 6.Délka mobility do 14 dnů (29%) 7.Financována z programu LLP (28%) 8.Financována z vlastních zdrojů (21%)

SPOLUPRÁCE ŠKOL SE ZAHRANIČNÍ ŠKOLU NEBO PODNIKEM – PRŮNIK DO ŠVP

ZAPOJENÍ ŠKOL DO PROJEKTŮ 1.OPVK (59%) 2.Rozvojové programy kraje (48%) 3.Rozvojové programy MŠMT (42%) 4.Mezinárodní projekt z programu LLP (14%) 5.ROP (13%) 6.OP ŽP (12%) 7.Nejsme zapojení do žádných projektů (10%)

ZAPOJENÍ DO PROJEKTŮ V RÁMCI ČR (v posledních dvou letech)

VYUŽÍVÁNÍ VÝSTUPŮ PROJEKTŮ PŘI PRÁCI ŠKOL

4. Evropské nástroje a projekty – nabídka témat ke spolupráci v regionech  Europass  EJP Evropské jazykové portfolio  EQF Evropský rámec kvalifikací  ECVET Evropský systém přenosu kreditů pro odborné vzdělávání  EQAVET Síť pro zajišťování kvality v odborném vzdělávání

Děkuji Vám za pozornost. Věříme, že některé informace budou využitelné ve vaší další práci se středními školami.