ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Člověk a energie Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
VY_32_INOVACE_Př.5.11-Typy elektráren-prezentace
Energetické suroviny 5. ročník
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
Energetika.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Společenské a hospodářské prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Těžba nerostných surovin
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Energie Za předpokladu použití psacích potřeb. Zdroje energie Energie ze Slunce – je základem koloběhu vody v přírodě, ohřívání a pohybu vzduchu, důležitá.
Fyzika Elektrárny.
Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Zdroje energie v ČR a koncepce energetiky do budoucnosti Vypracoval: Michal Zelenský.
Přírodní zdroje Česka Anotace
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Těžký průmysl Energetika.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Elektrárny VY_32_INOVACE_2A_17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Energie III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie III. Alternativní zdroje 2/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
VY_32_INOVACE_17_22_HOSPODÁŘSTVÍ EVROPY ŠABLONA 32.
VY_32_INOVACE_ CESTA ENERGIE Mgr. Irena Škantová Environmentální výchova listopad ročník Hra je určena pro pochopení významu, využití.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_03_32_DRAHÉ KOVY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo. Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština Očekávaný.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 13 _FYZIKA TÉMA: Elektrárny – typy elektráren ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
 ANOTACE:  Prezentace je určena pro žáky 3. tříd, slouží k seznámení se základními pojmy a procvičení práce s textem  OČEKÁVANÝ VÝSTUP:  Žák se orientuje.
10 VÝROBA A PŘENOS ELEKTRICKÉ ENERGIE VY_32_INOVACE_10 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: G třída: 8. předmět: Fyzika anotace: Doplnění.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_02_32_ŽELEZNÉ RUDY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo. Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
ŠABLONY 32 VY_32_INOVACE_18_22_ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ EVROPY.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
VY_32_INOVACE_18_32_DEŠTNÉ LESY
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_10_32_SLUNCE – ZDROJ SVĚTLA A TEPLA
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_13_32_ ZEMĚ.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA LOUNY, PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_18_TYPY.
VY_32_INOVACE_15_32_STŘÍDÁNÍ ČTYŘ ROČNÍCH OBDOBÍ
VY_32_INOVACE_08_Člověk a energie
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Surovinové zdroje České republiky VY_32_Inovace_09KR-7
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
VY_32_INOVACE_19_22_Podnebí evropy
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_30_Převody jednotek hmotnosti- procvičení.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Šablona 32 VY_32_INOVACE_06_30_ Převody jednotek objemu -procvičení.
Energetické suroviny 5. ročník
VY_32_INOVACE_11_32_SLUNCE – DALŠÍ VESMÍRNÁ TĚLESA
Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
VY_52_INOVACE_57_Průmysl ČR 1
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
VY_32_INOVACE_109_Fyzika_elektrárny_II
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE

Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: obohacení a rozšíření učiva na téma nerosty a horniny Speciální vzdělávací potřeby: dataprojektor, interaktivní tabule Klíčová slova: energie, zdroje energie, elektrárny, alternativní zdroje Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – první stupeň Typická věková skupina: let

ČLOVĚK A ENERGIE

Mezi energetické suroviny patří uhlí, ropa nebo zemní plyn. Jejich hořením získáváme světlo a teplo. V dnešní době lidé nejvíce potřebují elektrickou energii, kterou vyrábíme v elektrárnách.

ELEKTRICKÁ ENERGIE Většina strojů v továrnách potřebuje ke svému provozu světelnou a tepelnou energii. Dříve člověk tuto energii získával přímo spalováním dřeva nebo uhlí, dnes už světlo a teplo získáváme v průmyslových závodech, školách, nemocnicích nebo domácnostech prostřednictvím elektrické energie, která vytápí, svítí, pohání elektrické spotřebiče.

ELEKTRÁRNY Většinu elektrické energie vyrábějí elektrické generátory v elektrárnách. V elektrárnách se mění jiné druhy energie na elektrickou. Známe tyto druhy elektráren: Tepelné Jaderné Vodní Větrné generátor

TEPELNÉ ELEKTRÁRNY Spalují uhlí, plyn, dřevěný odpad nebo olej a mění tak tepelnou energii na elektrickou. U nás je najdeme nejčastěji v severních a severovýchodních Čechách. Elektrárna Třebovice zpět

JADERNÉ ELEKTRÁRNY Využívají energii ukrytou v jádrech atomů uranu. U nás jsou v Dukovanech a v Temelíně Dukovany zpět

VODNÍ ELEKTRÁRNY Přeměňují energii vody v přehradě v elektrickou energii. U nás je hodně vodních elektráren na Vltavě zpět

VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY Přeměňují energii větru na elektrickou energii. U nás je třeba najdeme v Jeseníkách. zpět

ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE Naleziště energetických surovin (uhlí, ropy, plynu) jsou však na světě omezená, a při jejich těžbě a použití dochází k znečišťování vzduchu, vody i půdy. Vědci proto hledají i jiné zdroje energie, které se nazývají alternativní (doplňkové). Snaží se například o využití větru, Slunce, moře nebo podzemních horkých pramenů.

ŠETŘENÍ ENERGIÍ Spalováním paliv se do ovzduší dostávám prach, popel a kouřové plyny. Naše životní prostředí je tak znečišťováno, hynou rostliny a živočichové. Zhoršuje se také naše zdraví. Omezené zdroje a znečištění by měly vést k šetření s energií např. úspornými žárovkami, které mají delší životnost a nižší spotřebu energie.

ZDROJE -POUŽITÉ OBRÁZKY :