„REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE – NÁSTROJ PRO ROZVOJ ZLÍNSKÉHO KRAJE“ Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje Konference „Regionální inovační strategie Zlínského.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Představení komory, akce, projekty
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
PRIORITY A CÍLE DOKUMENTU REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
ODVĚTVOVÁ ANALÝZA INOVAČNÍHO POTENCIÁLU PRAHY PRO TVORBU RIS3 Pokorný Ondřej Vladislav Čadil Technologické centrum AV ČR 10. prosince 2012.
Krajský úřad Karlovarského kraje
Ruská federace x WTO a OECD
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
ZAPOJENÍ ZAHRANIČNÍCH PARTNERŮ V PROJEKTU RIS A VÝSLEDKY SPOLUPRÁCE David Mareček Koordinátor projektu RIS, odbor strategického rozvoje kraje, Krajský.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
1 „Jak zvýšit inovační intenzitu regionu“ Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference „Zodpovědné inovace“ Zlín –
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Luhačovice, Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Řídící výbor KOMUNIKAČNÍ INFRASTRUKTURY Zlínského kraje.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
„Bez odvahy ke změně není zlepšení…“ Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje Vzděláním a znalostmi k úspěšnému rozvoji Zlínského kraje jako znalostního a podnikatelského.
Regionální politika EU v období
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

„REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE – NÁSTROJ PRO ROZVOJ ZLÍNSKÉHO KRAJE“ Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje Konference „Regionální inovační strategie Zlínského kraje a rozvoj meziregionální spolupráce v inovacích“ Zlín –

USA je na špici díky inovacím a novým technologiím, které pomáhají k tvorbě produkce s vyšší přidanou hodnotou Hodně tradičních oborů, v nichž jsme byli v minulosti úspěšní, nedokáže dnes konkurovat levnému zboží z východoasijských zemí (např. 100 let výroby obuvi na Zlínsku, popř. v celé ČR) obchodního úspěchuNejvětší evropskou slabinou je malá schopnost přeměnit vědecké pokroky a technologické úspěchy do průmyslového a obchodního úspěchu EU hledá nástroje k podpoře produkce s vyšší přidanou hodnotou, aby dokázala konkurovat východoasijským zemím a přiblížila se výkonnosti USA – jedním z nástrojů mají být inovační strategie evropských regionů Konkurenceschopnost v současné globální ekonomice 1

Zlínský kraj existuje 7 let a a během této doby rozvíjí nástroje přispívající ke zvyšování konkurenceschopnosti regionu – buduje infrastrukturu v oblasti dopravy, zdravotnictví, sociálních služeb, školství, cestovního ruchu a dalších…. inovační infrastrukturaPatří zde také inovační infrastruktura a kvalitní lidské zdroje ve výzkumu, vývoji a inovačních procesech podnikatelů sofistikované produkcipodnikatelské prostředí je třeba cíleně rozvíjet s ohledem na žádoucí posun k sofistikované produkci využívající nejen výhodu nízkých mzdových nákladů oproti jiným regionům, ale také jedinečnost produkce a šikovnost pracovníků ve firmách ve Zlínském kraji – VÝCHODISKO PRO VYTVOŘENÍ REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE Konkurenceschopnost Zlínského kraje 2

HDP na 1 obyvatele Průměrná hrubá mzda (11. pozice kraje v rámci ČR) (10. pozice v rámci ČR) Zlínský kraj – postavení v rámci ČR Česká republika Zlínský kraj Zdroj: ČSÚ 3

Podíl Zlínského kraje na výdajích na výzkum a vývoj v ČR kolísá mezi 7. – 11. pozicí ze všech krajů Zdroj: ČSÚ Výzkum a vývoj ve Zlínském kraji – výdaje v jednotl. krajích (ČR = 100%) 4

Podíl inovujících podniků v jednotlivých krajích ČR Zdroj: šetření ČSÚ …i přes nízký podíl výdajů na výzkum a vývoj má v roce 2005 Zlínský kraj 5. místo v žebříčku inovujících firem ve srovnání všech krajů… 5

…a páté místo v celkovém počtu inovujících firem v ČR Rozložení inovujících firem v rámci ČR – podíly v jednotlivých krajích (ČR = 100%) 6 Zdroj: šetření ČSÚ

Souhrnný inovační indexKomplexní obraz podává tzv. Souhrnný inovační index, který je stanoven na základě dílčích ukazatelů: Úroveň vzdělávání Výdaje na výzkum a vývoj a ICT Výdaje v oblasti informačních a komunikačních technologií Podíl inovujících podniků Počet udělených patentů NUTS II. Střední Morava je v hodnocení souhrnného inovačního indexu v roce 2006 až na 150. místě mezi 203 hodnocenými regiony EU, tj. slabá pozice v rámci EU Ve Zlínském kraji je významná průmyslová tradice, ale omezená výzkumná a vývojová základna, která v mnoha oblastech neodpovídá průmyslovému zaměření → komplikovanější cesta k řešení inovací v podnicích Regionální inovační výkonnost v rámci EU 7

Zlínský kraj se podáním projektu Regionální inovační strategie stal jediným českým krajem, který za finančního přispění 6. rámcového programu pro vědu a výzkum tuto strategii od června 2005 připravuje společně s dalšími 32 regiony z různých zemí Evropy Zpracovaná strategie popisuje trendy v oblasti inovací a směr, kterým se chce Zlínský kraj ubírat pro zvyšování kokurence-schopnosti v globalizované ekonomice Byly zjišťovány potřeby podniků, informace o podmínkách v jiných regionech Evropy a pokračuje snaha využít potenciálu, který dnes i přes nízké hodnoty některých ukazatelů existuje Regionální inovační strategie Zlínského kraje 8

Úspěšné týmy výzkumných pracovníků na UTB ve Zlíně s dlouhou tradicí a úspěšnými projekty (zejména v oblasti polymerů) Největší české (a také v EU unikátní) pracoviště v oblasti zkušebnictví a certifikace (Institut pro testování a certifikaci, a. s.) Tradice průmyslu a spolupráce některých odvětví v rámci klastrů (např. plastikářský klastr) s firmami, které se řadí mezi TOP inovátory (SPUR, Kasko, Duraline, Ekotrend, D Plast) Úspěšné firmy Zlínského kraje prosazující se díky inovacím na světových trzích (např. Tescoma) Potenciál ve Zlínském kraji v oblasti inovací 9

RIS je „sofistikovaný“ nástroj napomáhající definici cílů a aktivit, které by měly v konečném důsledku přispět ke změně postavení kraje v oblasti hodnotitelných kritérií (HDP na hlavu) ŘÍDÍCÍ VÝBOR RIS - diskusní, poradní a schvalující platforma pro realizaci strategie s využitím partnerství subjektů podílejících se na inovačním prostředí v kraji Zlínský kraj spolupracuje s partnery z oblasti veřejné, akademické i podnikatelské sféry – např. s UTB při založení Technologického inovačního centra (TIC) a realizace projektů TIC (podnikatelský inkubátor, vědeckotechnický park, klastrové iniciativy atd.) Účast Zlínského kraje na tvorbě inovačního prostředí regionu: 10

Akční plán RIS – definice projektových námětů a hledání finančních možností pro realizaci těchto námětů (strukturální fondy – ROP, OP Podnikání a inovace, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, OP Věda a výzkum pro inovace a další) Konkrétní projekty navrhované z řad hospodářského sektoru budou realizovány Zlínským krajem, UTB, TIC a dalšími partnery CD „INOVAČNÍ PROFIL ZLÍNSKÉHO KRAJE“ JEDNOU Z JIŽ ZREALIZOVANÝCH PILOTNÍCH AKTIVIT AKČNÍHO PLÁNU JE PREZENTAČNÍ CD „INOVAČNÍ PROFIL ZLÍNSKÉHO KRAJE“ PŘEDSTAVUJÍCÍ FIRMY A SUBJEKTY V OBLASTI VÝZKUMU A VÝVOJE, KTERÉ MAJÍ ZÁJEM O SPOLUPRÁCI SE ZAHRANIČNÍMI PARTNERY V OBLASTI INOVACÍ Realizace Regionální inovační strategie Zlínského kraje: 11

Příprava strategické zóny Holešov pro příchod investorů a snaha využít tuto lokalitu převážně k sofistikovaným výrobním aktivitám s vysokou přidanou hodnotou Aktivity s cílem přilákat do Zlínského kraje někoho z významných hráčů světové ekonomiky – význam při rozvoji dalších navazujících aktivit podporujících inovační podnikání v kraji Zahraniční mise Zlínského kraje a orientace firem Zlínského kraje na nové zajímavé trhy s možností spolupráce při inovacích „Kontaktní centrum pro východní trhy“Příprava společného projektu s Krajskou hospodářskou komorou Zlínského kraje – tzv. „Kontaktní centrum pro východní trhy“ (Rusko – Polsko – Ukrajina – Čína) Další aktivity Zlínského kraje s vazbou na rozvoj inovačního prostředí regionu 12

Je snaha do roku 2013 maximálně využít zejména finančních zdrojů EU pro realizaci aktivit RIS; zároveň však bude probíhat pravidelné hodnocení, které ukáže, nakolik přispívají tyto aktivity k rozvoji Zlínského kraje po roce 2013Možnost finanční podpory ze strukturálních fondů po roce 2013 bude již mnohem nižší, nicméně pokud se podaří nastartovat aktivity, které budou smysluplné v dlouhém časovém horizontu, měl by pokračovat růst ekonomiky ve Zlínském kraji i v dalších letech (záleží na nás tuto příležitost nepromarnit) V RIS i jiných rozvojových aktivitách budeme v rámci partnerství napomáhat v hledání nových přístupů, abychom dokázali reagovat zejména na měnící se globální podnikatelské prostředí – nutnost otevřenosti dalším námětům a flexibilním reakcím, změnám a opatřením generujícím růstové efekty RIS – očekávání do budoucna 13

Motto: …konejme jen takovou práci, která slouží veřejnosti… ….ale také …každá lidská činnost se musí nakonec nějak projevit v číslech… 20. léta minulého století 14

Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST!