Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007 – 2013 - Fond mikroprojektů v Euroregionu Silesia Ostrava, 3. 11. 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR , Olomouc Program Interreg V-A Česká republika - Polsko.
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Úřad vlády ČR Odbor pro informování o evropských záležitostech Ing. Klára Nápravníková Grantové informační projekty OEZ 2006 Praha, 5. října 2006.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Odborný seminář pro potenciální žadatele o dotaci na projekt Krajský úřad Jihomoravskéhjo kraje Brno, 1.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky v období Mgr. Jan Veselský, specialista pro absorpční kapacitu DSO ORP Příbram.
PREZENTUJÍCÍ Proces poskytnutí dotace z Fondu Vysočiny Eva Navrátilová Krajský úřad Kraje Vysočina Odbor životního prostředí a zemědělství.
Setkání partnerů projektu Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Dne 23.září 2013 Ústí nad Labem.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – oblast podpory 1.1 CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 24. dubna 2014.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Praktické zkušenosti a doporuční Praktické zkušenosti a doporuční Program Cíle 3/Ziel3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
1 Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2. výzva – oblasti podpory 1.1 a 1.2 a a 8. dubna 2009KrÚ JMK.
Východiska pro administraci ROP Střední Morava Semináře: Olomouc Zlín
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Dopracování projektu etapa změny, hlavní problémy, rizika Kroměříž
IROP předpokládaná podoba implementace.
Implementace Fondu mikroprojektů v období Ostrava,
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
09/04/2015 Rizika při realizaci projektů v závěrečném období ROP SČ.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Interreg V-A Česká republika – PolskoSpolečný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc Kontrola přijatelnosti Nejčastější chyby.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Přeshraniční spolupráce ČR – Bavorsko v rámci Cíle 3 v letech Tento projekt je spolufinancován z prostředků EU.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Dokumentace k výzvě č.02/ Olomouc Zlín Uherské Hradiště Velké Losiny.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Národní program podpory cestovního ruchu
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Propagace zemědělských produktů spolufinancovaná EU v novém režimu Mgr
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v období
Projektová žádost a přílohy
Opatření k jednodušší a rychlejší administraci projektů
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
Seminář pro příjemce OPVK
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Nadnárodní/meziregionální spolupráce (TNC/IRC) vs
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Benefit7.
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Fond mikroprojektů v Euroregionu Praděd v období
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Fond mikroprojektů v Euroregionu Praděd v období
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje 2017
Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Realizace a vyúčtování malého projektu
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Cyklus malého projektu
Fond malých projektů Interreg V-A SK - CZ Realizace malého projektu Zdeněk Mikel Zlín,
Fond malých projektů Školení pro Konečné uživatele Zlín
Úvodní informace o Fondu malých projektů
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Transkript prezentace:

Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007 – Fond mikroprojektů v Euroregionu Silesia Ostrava,

Témata semináře Operační program přeshraniční spolupráce ČR-PR součást Cíle 3 Fond mikroprojektů – součást Operačního programu přeshraniční spolupráce ČR-PR Aktuální stav Fondu mikroprojektů v Euroregionu Silesia Základní aspekty mikroprojektu Typy mikroprojektů, partneři, místo realizace a dopad Způsobilé výdaje Způsob financování mikroprojektu Dokumentace Fondu mikroprojektů v Euroregionu Silesia Zpracování projektové žádosti, její předložení, kontrola, hodnocení a projednání Realizace, naplnění cílů a udržitelnost mikroprojektu Příklady realizovaných mikroprojektů z území Euroregionu Silesia

Vysvětlivky Benefit7 = webová aplikace pro žadatele CRR = Centrum pro regionální rozvoj ČR ERDF= Evropský fond pro regionální rozvoj ER = euroregion EŘV = Euroregionální řídící výbor FM = Fond mikroprojektů MMR = Ministerstvo pro místní rozvoj ČR MRR = Ministerstvo regionálního rozvoje PR MONIT7+ = systém pro Správce FM OPPS ČR-PR = Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika

Cíl 3 na období = Evropská územní spolupráce, která je zaměřena na posílení :  přeshraniční spolupráce (směr A - 73,86 %)  nadnárodní spolupráce (směr B – 20,95 %)  meziregionální spolupráce (směr C – 5,19 %) Programy Cíle 3 jsou financovány z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF).

Operační programy přeshraniční spolupráce v ČR na období 2007 – 2013 (OPPS) V České republice celkem 5 : OPPS Česká republika – Polská republika OPPS Česká republika – Slovenská republika OPPS Česká republika – Rakousko OPPS Česká republika – Bavorsko OPPS Česká republika – Sasko Subjekty z území MS kraje mohou žádat o dotaci z programů ČR – PR a ČR – SR.

Základní podmínka v OPPS Jedná se o programy přeshraniční spolupráce    základní podmínkou každého projektu je přeshraniční partner: - v OPPS ČR - PR: polský - v OPPS ČR - SR: slovenský

Základní struktura OPPS ČR-PR 4 prioritní osy (1, 2, 3, 4) 9 oblastí podpory (1.1, 1.2, ), z nichž: oblasti podpory 1.1 – 1.3, 2.1 – 2.3, 3.1 – 3.2  „velké“ projekty s dotací vyšší než EUR oblast podpory 3.3 (Fond mikroprojektů)  „mikroprojekty“ s dotací EUR

Historie „fondu malých projektů“ v EU programech česko-polské přeshraniční spolupráce Phare CBC 1999 – 2003 Společný fond malých projektů = grantové schéma: 10 % programu INTERREG IIIA 2004 – 2006 Fond mikroprojektů = opatření 2.2: 15 % programu Operační program přeshraniční spolupráce 2007 – 2013 Fond mikroprojektů = oblast podpory 3.3: 20 % programu

Oblast podpory 3.3: Fond mikroprojektů Hlavní specifikum Fondu mikroprojektů: správa Fondu delegována na úroveň euroregionů (ER Nisa, Glacensis, Praděd, Silesia, Těšínské Slezsko, Beskydy)           konzultace, registrace, hodnocení, schvalování, uzavírání smluv, kontroly v průběhu realizace, kontroly vyúčtování, platby… provádějí euroregiony      euroregiony jako tzv. Správci Fondu mikroprojektů nesou zodpovědnost za správné rozdělení a využití finančních prostředků alokovaných do Fondu mikroprojektů pro jimi spravovaná území

Územní působnost Správců Fondu mikroprojektů celé území vymezené pro OPPS ČR – PR je rozděleno do působnosti 6 Správců FM podle jednotlivých okresů / powiatů, popř. obcí Euroregion Silesia spravuje Fond mikroprojektů na tomto území: CZ: okresy Opava, Ostrava, Nový Jičín PL: powiat głubczycki, raciborski, rybnicki, wodzisławski (bez gminy Godów), města Rybnik a Żory Územní příslušnost se řídí podle sídla žadatele, nikoli podle místa realizace projektu.

Finanční prostředky FM v ER Silesia – počáteční alokace Euroregion Silesia Alokace z ERDF (v EUR) z toho na mikroprojekty (v EUR) z toho na administraci (v EUR) CZ PL Celkem

Finanční prostředky FM v ER Silesia – stav k CZPLCelkem Počet předložených projektů Počet zaregistrovaných projektů Počet schválených projektů Schválená výše dotace z ERDF (v EUR) Schválená výše dotace z celkové alokace na mikroprojekty (v %) 39,859,750,9 Zůstatek z celkové alokace na mikroprojekty (v EUR) Zůstatek z celkové alokace na mikroprojekty (v %)60,240,349,1

Termíny FM V ER Silesia pro rok 2011 Příjem projektů pro 7. zasedání EŘV: do zasedání EŘV: Příjem projektů pro 8. zasedání EŘV: do zasedání EŘV:

Základní aspekty mikroprojektu - rozdíly mezi mikroprojektem a velkým projektem (I) MIKROPROJEKTVELKÝ PROJEKT Minimální výše dotace EU EUR EUR Maximální výše dotace EU EURnení určeno Maximální míra dotace EU 85 % Maximální míra dotace z rozpočtu ČR 0 %5 % Maximální celkové náklady projektu EURnení určeno Výdaje na přípravu (do výše 5 %) ano, ale pouze u dotace nad EUR ano

Základní aspekty mikroprojektu - rozdíly mezi mikroprojektem a velkým projektem (II) MIKROPROJEKTVELKÝ PROJEKT Tématické zaměřenínapříč všemi oblastmi podpory dle příslušné oblasti podpory Podoba a jazyková verze žádosti Benefit7 pro FM – v jazyce žadatele Benefit7–v jazyce obou partnerů (CZ i PL) Povinná dohoda o spolupráci na projektu neano Povinný princip vedoucího partnera neano Příjem žádostípříslušný euroregionSpolečný technický sekretariát (JTS) Schvalování žádostípříslušný Euroregionální řídící výbor (EŘV) Monitorovací výbor

Typy mikroprojektů, partneři, místo realizace a dopad Typy mikroprojektů – Neinvestiční a menší investiční projekty přeshraničního charakteru v oblasti kultury, sportu, cestovního ruchu, životního prostředí, vzdělávání apod. Partneři projektu – Každý český žadatel musí svůj projekt připravit a realizovat ve spolupráci s polským partnerem – veřejnoprávním či neziskovým subjektem z území Slezského, Opolského nebo Dolnoslezského vojvodství. – Podle „účasti“ přeshraničního partnera v projektu jsou rozlišovány 2 typy mikroprojektů: společné – o dotaci žádají oba partneři (bez ohledu na příslušnost k určitému euroregionu) samostatně realizované – o dotaci žádá jen jeden z partnerů Místo realizace a dopad projektu – Projekt může být realizován na celém území České republiky a Polska, vždy však musí mít jasný přínos pro území podporované Operačním programem přeshraniční spolupráce ČR - PR

Způsobilé výdaje mikroprojektů výdaje musí být v souladu s evropskou a českou (pro české žadatele) a polskou (pro polské žadatele) legislativou a s dokumentací OPPS ČR-PR a FM výdaje musí být: – přiměřené (musí odpovídat cenám v místě a čase obvyklým) – nezbytné pro dosažení cílů projektu – musí být vynaloženy v souladu s principy hospodárnosti, účelnosti a efektivnosti výdaje musí být identifikovatelné a prokazatelné a musí být doložitelné účetními doklady výdaje musí být zaplaceny a zaplacení doloženo před proplacením dotace z FM (kromě např. věcných příspěvků) výčet nezpůsobilých výdajů je uveden v kap. 2.8 Směrnice pro žadatele

Co nelze financovat aktivity bez skutečného přeshraničního dopadu nebo bez účasti polského partnera aktivity suplující běžnou činnost organizace opakované aktivity bez inovativních prvků aktivity zakládající veřejnou podporu = podpora, která narušuje nebo hrozí narušením volné hospodářské soutěže na vnitřním trhu EU – lze financovat jen omezeně aktivity financované z jiného programu EU

Způsob financování mikroprojektu zálohové platby se neposkytují, žadatel musí zajistit prostředky na 100% předfinancování celkových výdajů a zároveň prostředky ve výši 15 % na vlastní spolufinancování (dotace z ERDF tvoří pouze 85 %) – NOVINKA: vlastní zdroje lze krýt příjmy, např. ze vstupného, účastnickými/konferenčními poplatky apod. žadatel musí doložit, že 100% zdroje na předfinancování má: – pokud dostatečné zdroje vyplývají z výkazu zisku a ztráty za poslední 2 účetně uzavřené roky  nemusí dál dokládat – pokud dostatečné zdroje z finančních dokumentů nevyplývají  musí doložit, toto ale není nutné hned při předložení žádosti, musí však alespoň uvést, z jakých zdrojů projekt předfinancuje (např. bankovním úvěrem), zdroje pak musí doložit nejpozději před podpisem smlouvy o financování (např. kopií smlouvy o úvěru) při zpracování žádosti o dotaci žadatel pracuje s kurzem EUR, který si sám zvolí (doporučeno zvolit aktuální kurz zaokrouhlený na celé EUR nebo deseticenty), při zpracování žádosti o platbu však již pracuje s přesným kurzem nastaveným v aplikaci Benefit7  žadatel musí počítat s kurzovými rozdíly vše je v měně EUR (žádost o dotaci, žádost o platbu, proplacená dotace), kurzová rizika nese žadatel

Dokumentace Fondu mikroprojektů v ER Silesia Směrnice pro žadatele s přílohami (verze 2, do konce roku 2010 bude k dispozici verze 3) Webová aplikace Benefit7 pro Fond mikroprojektů Euroregionu Silesia (= „formulář“ žádosti) Příručka používání aplikace BENEFIT7 pro FM Příručka pro konečné uživatele s přílohami (verze 2, do konce roku 2010 bude k dispozici verze 3) Jednací řád Euroregionálního řídícího výboru kompletní dokumentace je k dispozici na: aplikace Benefit7 je k dispozici na:

Zpracování projektové žádosti, její předložení, kontrola, hodnocení a schvalování (I) žádost o dotaci má podobu webové aplikace Benefit7 pro Fond mikroprojektů Euroregionu Silesia + povinné přílohy mimo aplikaci  žadatel má možnost využít bezplatných konzultací u Správce FM (i opakovaně), může si také nechat žádost zpracovat externím zpracovatelem (POZOR na „zpracovatele-všeználky“!) žádost se předkládá u příslušného Správce FM – žadatelé z okresů OV, OP a NJ na českém sekretariátu ER Silesia v Opavě žádost se předkládá ve trojím tištěném vyhotovení (1 originál + 2 kopie), na kterém musí být kromě podpisu žadatele také podpis přeshraničního partnera (POZOR na čas!) při osobním předložení žádosti proběhne na místě kontrola formálních náležitostí (viz check-list pro kontrolu formálních náležitostí)  v případě úspěšné kontroly je žádost zaevidována po kontrole formálních náležitostí proběhne v průběhu několika týdnů kontrola přijatelnosti (viz check-list pro kontrolu přijatelnosti)  v případě úspěšné kontroly je žádost zaregistrována do systému MONIT7+

Zpracování projektové žádosti, její předložení, kontrola, hodnocení a projednání (II) po registraci proběhne v průběhu několika týdnů hodnocení finanční a věcné kvality a přeshraničních aspektů projektové žádosti, a to dvěma nezávislými experty dle příslušných kritérií hodnocení (viz hodnotící tabulka) na základě hodnocení zpracuje Správce FM podklady pro projednání všech zaregistrovaných žádostí žádosti českých i polských žadatelů z území ER Silesia projednává tzv. Euroregionální řídící výbor (EŘV): – společný česko-polský výbor – stejný počet hlasujících českých a polských členů ( ) + pozorovatelé z MMR ČR, MRR PR, CRR ČR a příslušných vojvodských úřadů – EŘV jedná a projekty projednává na základě Jednacího řádu – EŘV zasedá 2-4x ročně (POZOR v roce 2011 pouze 2x!) Celý proces od předložení projektové žádosti po její projednání trvá přibližně 3 měsíce.

Realizace, naplnění cílů a udržitelnost mikroprojektu Po schválení mikroprojektu Správce FM uzavře s úspěšným žadatelem (tzv. konečným uživatelem) smlouvu o financování, která stanoví podmínky pro realizaci mikroprojektu (vzor smlouvy s přílohou č. 1 „Všeobecná pravidla pro poskytnutí dotace z Fondu mikroprojektů v Euroregionu Silesia“ a č. 6 „Postupy pro zadávání zakázek malého rozsahu“ je k dispozici na Naplnění cílů mikroprojektu se sleduje prostřednictvím indikátorů (kvantifikovaných výstupů projektu), které žadatel uvedl v projektové žádosti. Indikátory jsou součástí Smlouvy o financování projektu - jsou tedy závazné. Po dobu 5 let od ukončení mikroprojektu musí být zajištěna jeho udržitelnost. Do projektové žádosti se uvádí způsob věcného a finančního zajištění pokračování projektu a jeho výsledků po ukončení podpory, např. možnosti opakování akce, akce v rámci další spolupráce, způsob dalšího nakládání s vydanými materiály apod. Správce FM provádí ex-post kontrolu udržitelnosti vybraného vzorku projektů.

Aktivity mimo území programu? Společný projekt z území 2 euroregionů? Proč ne! Aktivity projektu ve FM mohou nově probíhat na celém území ČR a PR Příklad společného projektu z území ER Silesia a ER Śląsk Cieszyński: Název projektu: Cesta dějinami / Podruż przez historię CZ partner: Občanské sdružení Pro Gymnasium, Ostrava - Hrabůvka PL partner: Gmina Strumień (Gimnazjum Strumień) Projekt CZ partnera Schválená dotace: ,50 EUR Popis aktivit projektu: - exkurze: na polské straně – Oświęcim, Kraków, Warszawa na české straně - Terezín, Lidice, Praha - setkání v sídlech partnerů: prezentace studentských projektů, výstava výtvarných prací, výstava fotografií, hudební vystoupení, promítání studentských filmů Cíle projektu: společné poznávání tématu 2. světové války a holocaustu v dějinách, kultuře a vědě obou národů, prevence xenofobie, rasismu a extrémního nacionalismu

Stavební projekt ve FM? Proč ne! Investiční a zejména pak stavební projekty jsou pro FM novinkou Příklad společného stavebního projektu z území ER Silesia: Název projektu: Člověk na cestách - informace na cestách / Turysta na trasie CZ partner: Město Hradec nad Moravicí PL partner: Gmina Baborów Schválená dotace CZ partnerovi z ERDF: ,16 EUR Schválená dotace PL partnerovi z ERDF: EUR

Projekt CZ partnera Cíl projektu: podpora rozvoje příjezdového cestovního ruchu v turistické oblasti Hradce nad Moravicí, posílení spolupráce partnerských měst Hlavní indikátory: Počet doprovodného mobiliáře – 21 informačních tabulí Počet vylepšených informačních systémů – 1 městský informační systém Popis aktivit projektu: - zpracování obsahové a grafické podoby vnitřku turistických informačních tabulí - výroba 21 ks turistických informačních tabulí - instalace tabulí na vybraných místech ve městě a jednotlivých městských částech - doprovodná aktivita: turistický pochod účastníků z obou měst po trase vyznačené novými tabulemi spojený s posezením u táborového ohně

Ukázka výstupů – tabule

Euroregion Silesia jako Správce FM Úkolem Správce FM je úspěšně provést žadatele/konečného uživatele celým projektovým cyklem, tj. od zpracování projektového záměru do podoby projektové žádosti o dotaci přes bezchybnou realizaci schváleného projektu až po zpracování Závěrečné zprávy a Žádosti o platbu a konečné proplacení dotace. Základním předpokladem je však dobrá znalost dokumentace FM, průběžný kontakt žadatele/konečného uživatele se Správcem FM a respektování jeho pokynů.

Děkuji za pozornost. Ing. Jana Novotná Galuszková tajemnice Euroregionu Silesia - CZ hlavní manažer FM OPPS ČR-PR v Euroregionu Silesia Horní nám. 69, Opava Tel. :