Životní styl žáků ZŠ Královehradeckého, Pardubického a Libereckého kraje H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské hygieny Skupina hygieny výživy
Projekt podpory zdraví č.9985 MZ ČR – 2042 dětí (987 dívek a 1055 chlapců) – Královéhradecký (844, dívek 376, chlapců 468) – Pardubický (390, dívek 201, chlapců 189) – Liberecký kraj (808, dívek 410, chlapců 398) – 2, 4, 6 a 8 ročník
Výsledky – nadváha / obezita Hodnocení : CAV 1991, RŮST CZ BMI-PERCENTILOVÝ GRAF POD 3 PERCENTIL – PODVÁHA NÍZKÁ VÁHA NAD 90 – NADVÁHA NAD 97 OBEZITA PRO NAŠE ÚČELY: NORMA: 3-90 PROBLÉMOVÁ VÁHA : NAD 90
dotazníky pohybových a výživových zvyklostí (použitelných 83 %) dotazník preference vybraných potravin (použitelných 79 %) nutriční spotřeba -24hodinový jídelníček průměrná hodnota za 3 dny (2 dny všední a 1 víkendový) -program NUTRIDAN (použitelných – 69 %) Metodika - výživové a pohybové zvyklosti
Výsledky – stravovací návyky snídaně Nutriční studie 2009 společnost pro výživu: (cca 2000 dětí) snídá 79,6% dětí (školní a předškolní) Fatrcová-Šrámková 2010 (SK) : (769 dětí a adolescentů) pravidelně snídá každý druhý, nepravidelně 26,28% dětí Vitáriusová CEJPH 2010: snídá 63% dětí
Výsledky – stravovací návyky snídaně Děti, které nesnídají: dle pedagogů: jsou unavené, nesoustředěné některé dosahují horších studijních výsledků dle dotazníků: svačina sušenky anebo nákup párku v rohlíku či hamburgeru ze školního bufetu posun příjmu energeticky nejvydatnější stravy k večerním hodinám čas posledního jídla v pozdějších hodinách (20-21) X snídající (18-19).
Výsledky – stravovací návyky školní svačina
Výsledky – stravovací návyky svačiny Typické složení z domova: 2. tř: pečivo se sýrem a šunkou, jablko(mandarinka) SUŠENKA jako součást svačiny 4 tř: pečivo se sýrem a uzeninou, jablko(mandarinka), paprika, 23% SUŠENKA jako celá svačina 6 tř:43% SUŠENKA, ovoce, 39% kolový nápoj 8 tř: chlapci : – pečivo s uzeninou, jablko, kolový nápoj 39% sušenky nebo chipsy, 48% kolový nápoj dívky : – 37% pouze ovoce nebo zelenina 47% kolový nápoj, 24% sušenky Typické složení z bufetu: párek v rohlíku, malý balíček chipsů a kolový nápoj
Výsledky – stravovací návyky oběd
Výsledky – stravovací návyky ze záznamu jídelníčků Zeleninu nekonzumuje vůbec nebo pouze „něco“ v polévce 12% chlapců, 9% dívek Konzumace O/Z pouze 1-2x týdně 22% chlapců, 19% dívek
Výsledky – stravovací návyky ze záznamu jídelníčků Porovnání ve skupině u dětí, které jedí ovoce/zeleninu denně vztaženo k normální váha (norma), problémová váha (p.v.)
Výsledky – stravovací návyky z dotazníků preference vybraných typů potravin Boledovičová „ Životospráva žiakov 6-8 roč. ZŠ“ – Obezitologie a bariatrie 2010 denní konzumace mléčných výrobků : 40%
Výsledky – stravovací návyky z jídelních lístků Energetický příjem Kcal chlapcidívky 7-10 let1958 ± ± let2390 ± ± let2890 ± ± 480
Výsledky – stravovací návyky nejoblíbenější jídlo: hranolky s kečupem pizza „lahůdky“ z rychlého občerstvení Dívky 8 ročníků – zeleninový salát
Výsledky – stravovací návyky Fast food Složení: pouze 6% p.v. konzumuje salát nebo ovocný sáček X 19% n.v.
Výsledky – stravovací návyky Fast food 7-10 let je tuk D do 65 g, (CH) do 72,8 g let tuk D do 78 g, CH do 86,6 g 13-15let tuk D do 86,6 g, CH do 103,1 g VÝŽIVOVÁ HODNOTA FAST FOOD, MUDr. Ryšavá Lydie, Ph.D, Červková Andrea,, ZÚ Ostrava
Preference nápojů – frekvenční dotazník, denně Problémová váha Normální váha 8 ročníky : Denněkáva D 8%, CH 5% 2% povzbuzující nápoje týdněCH – 5% pivo, 1% jiný alkohol D – 3% víno, 1% pivo
Závěr - výživa nesnídají nebo snídají ne zcela vhodná jídla nesnídají nebo snídají ne zcela vhodná jídla (hodně sladké cererálie nebo oplatky - sušenky či jiné sladkosti) nemají pravidelný a rovnoměrný energetický příjem nemají pravidelný a rovnoměrný energetický příjem (málo snídají, nesvačí a večer dohánějí denní deficit) málo pijí a pitný režim řeší nezcela vhodnými sladkými limonádami (0,75-1,5 l), vyšší ročníky konzumace alkoholu málo pijí a pitný režim řeší nezcela vhodnými sladkými limonádami (0,75-1,5 l), vyšší ročníky konzumace alkoholu k obědu a večeři jedí v jeden den to samé jídlo nebo se opakuje hlavní jídlo více dnů k obědu a večeři jedí v jeden den to samé jídlo nebo se opakuje hlavní jídlo více dnů v rámci večeře konzumují jídla, která jsou velmi rychlá na přípravu, ale z nutričního hlediska nejsou vyvážená v rámci večeře konzumují jídla, která jsou velmi rychlá na přípravu, ale z nutričního hlediska nejsou vyvážená vynechávají v jídelníčku zeleninu a ovoce vynechávají v jídelníčku zeleninu a ovoce
Výsledky – pohybová (ne)aktivita s věkem : dívky upřednostňovaly organizované pravidelné cvičení typu aerobik a tanec před cvičením ve škole u chlapců, organizovaná mimoškolní pohybová aktivita klesala se souběžným nárůstem počtu hodin strávených u PC a televizoru a jediným zdrojem pohybové aktivity se stávaly hodiny tělocviku V každém ročníku min.15% žáků se zcela vyhýbá školní pohybové aktivitě, ze zdravotních důvodů (určeno lékařem) je to pouze z 5%
Výsledky – pohybová (ne)aktivita
Závěr - pohyb Až 15 % vynechává školní TVAž 15 % vynechává školní TV Pokles mimo školní aktivity s věkem (hlavně chlapci)Pokles mimo školní aktivity s věkem (hlavně chlapci) Velký nárůst hodin u PC a TV (opět více chlapci)Velký nárůst hodin u PC a TV (opět více chlapci)
Výsledky – nadváha / obezita
Závěr - antropometrie 25-30% problém s váhou 60-70% v normě: ALE z toho 31 % CH a 25% D nad 75 percentilem z toho 17% CH a 11% D nad 85 percentilem velký rozdíl město – vesnice
Samotný pohyb nestačí účastnice MS ve stepu let – od 5 stepuje 13 let – od 6 stepuje 16 let – od 5 stepuje 17 let – od 7 stepuje
Děkuji za pozornost Pokud dospělí nesnídají, nejedí zeleninu, ovoce, hlavní jídlo řeší formou snacku… pak nemohou očekávat, že děti budou jíst jinak – zdravě pak nemohou očekávat, že děti budou jíst jinak – zdravě