Životní styl žáků ZŠ Královehradeckého, Pardubického a Libereckého kraje H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
B.Procházka Poděbrady 16. –
Advertisements

Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Dny zdraví ZŠ a MŠ Nemojany 1. –
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Doplňkové stravování ve školách a jeho vliv na zdraví dětí a žáků
Rozdíly ve stravování dětí s normální hmotností a nadváhou/obezitou
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Kdo skáče přes snídaně? Mgr. Dominika Machačová - MVDr. Halina Matějová Katedra výživy člověka, LF MU, Brno.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Příprava stravy v rodině
Svačiny českých (a slovenských) dětí
OBEZITA.
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 09
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Zdravý Životní Styl Michal Burda.
Zdravý životní styl Vytvořila: Michaela Ryšánková.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Vyhláška o školním stravování Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
1 Životní styl školních dětí - studie HBSC 2010 MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. Hygienická stanice hl. m. Prahy Národní síť podpory zdraví, o. s.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Zdravý životní styl Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7. tř. ZŠS.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
5-denní jídelníček.
Autor výukového materiálu: Číslo projektu: Název: Vytvořeno:
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název projektu: Moderní škola
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Životní styl žáků ZŠ Královehradeckého, Pardubického a Libereckého kraje H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské hygieny Skupina hygieny výživy

Projekt podpory zdraví č.9985 MZ ČR – 2042 dětí (987 dívek a 1055 chlapců) – Královéhradecký (844, dívek 376, chlapců 468) – Pardubický (390, dívek 201, chlapců 189) – Liberecký kraj (808, dívek 410, chlapců 398) – 2, 4, 6 a 8 ročník

Výsledky – nadváha / obezita Hodnocení : CAV 1991, RŮST CZ BMI-PERCENTILOVÝ GRAF POD 3 PERCENTIL – PODVÁHA NÍZKÁ VÁHA NAD 90 – NADVÁHA NAD 97 OBEZITA PRO NAŠE ÚČELY: NORMA: 3-90 PROBLÉMOVÁ VÁHA : NAD 90

dotazníky pohybových a výživových zvyklostí (použitelných 83 %) dotazník preference vybraných potravin (použitelných 79 %) nutriční spotřeba -24hodinový jídelníček průměrná hodnota za 3 dny (2 dny všední a 1 víkendový) -program NUTRIDAN (použitelných – 69 %) Metodika - výživové a pohybové zvyklosti

Výsledky – stravovací návyky snídaně Nutriční studie 2009 společnost pro výživu: (cca 2000 dětí) snídá 79,6% dětí (školní a předškolní) Fatrcová-Šrámková 2010 (SK) : (769 dětí a adolescentů) pravidelně snídá každý druhý, nepravidelně 26,28% dětí Vitáriusová CEJPH 2010: snídá 63% dětí

Výsledky – stravovací návyky snídaně Děti, které nesnídají: dle pedagogů: jsou unavené, nesoustředěné některé dosahují horších studijních výsledků dle dotazníků: svačina sušenky anebo nákup párku v rohlíku či hamburgeru ze školního bufetu posun příjmu energeticky nejvydatnější stravy k večerním hodinám čas posledního jídla v pozdějších hodinách (20-21) X snídající (18-19).

Výsledky – stravovací návyky školní svačina

Výsledky – stravovací návyky svačiny Typické složení z domova: 2. tř: pečivo se sýrem a šunkou, jablko(mandarinka) SUŠENKA jako součást svačiny 4 tř: pečivo se sýrem a uzeninou, jablko(mandarinka), paprika, 23% SUŠENKA jako celá svačina 6 tř:43% SUŠENKA, ovoce, 39% kolový nápoj 8 tř: chlapci : – pečivo s uzeninou, jablko, kolový nápoj 39% sušenky nebo chipsy, 48% kolový nápoj dívky : – 37% pouze ovoce nebo zelenina 47% kolový nápoj, 24% sušenky Typické složení z bufetu: párek v rohlíku, malý balíček chipsů a kolový nápoj

Výsledky – stravovací návyky oběd

Výsledky – stravovací návyky ze záznamu jídelníčků Zeleninu nekonzumuje vůbec nebo pouze „něco“ v polévce 12% chlapců, 9% dívek Konzumace O/Z pouze 1-2x týdně 22% chlapců, 19% dívek

Výsledky – stravovací návyky ze záznamu jídelníčků Porovnání ve skupině u dětí, které jedí ovoce/zeleninu denně vztaženo k normální váha (norma), problémová váha (p.v.)

Výsledky – stravovací návyky z dotazníků preference vybraných typů potravin Boledovičová „ Životospráva žiakov 6-8 roč. ZŠ“ – Obezitologie a bariatrie 2010 denní konzumace mléčných výrobků : 40%

Výsledky – stravovací návyky z jídelních lístků Energetický příjem Kcal chlapcidívky 7-10 let1958 ± ± let2390 ± ± let2890 ± ± 480

Výsledky – stravovací návyky nejoblíbenější jídlo: hranolky s kečupem pizza „lahůdky“ z rychlého občerstvení Dívky 8 ročníků – zeleninový salát

Výsledky – stravovací návyky Fast food Složení: pouze 6% p.v. konzumuje salát nebo ovocný sáček X 19% n.v.

Výsledky – stravovací návyky Fast food 7-10 let je tuk D do 65 g, (CH) do 72,8 g let tuk D do 78 g, CH do 86,6 g 13-15let tuk D do 86,6 g, CH do 103,1 g VÝŽIVOVÁ HODNOTA FAST FOOD, MUDr. Ryšavá Lydie, Ph.D, Červková Andrea,, ZÚ Ostrava

Preference nápojů – frekvenční dotazník, denně Problémová váha Normální váha 8 ročníky : Denněkáva D 8%, CH 5% 2% povzbuzující nápoje týdněCH – 5% pivo, 1% jiný alkohol D – 3% víno, 1% pivo

Závěr - výživa nesnídají nebo snídají ne zcela vhodná jídla nesnídají nebo snídají ne zcela vhodná jídla (hodně sladké cererálie nebo oplatky - sušenky či jiné sladkosti) nemají pravidelný a rovnoměrný energetický příjem nemají pravidelný a rovnoměrný energetický příjem (málo snídají, nesvačí a večer dohánějí denní deficit) málo pijí a pitný režim řeší nezcela vhodnými sladkými limonádami (0,75-1,5 l), vyšší ročníky konzumace alkoholu málo pijí a pitný režim řeší nezcela vhodnými sladkými limonádami (0,75-1,5 l), vyšší ročníky konzumace alkoholu k obědu a večeři jedí v jeden den to samé jídlo nebo se opakuje hlavní jídlo více dnů k obědu a večeři jedí v jeden den to samé jídlo nebo se opakuje hlavní jídlo více dnů v rámci večeře konzumují jídla, která jsou velmi rychlá na přípravu, ale z nutričního hlediska nejsou vyvážená v rámci večeře konzumují jídla, která jsou velmi rychlá na přípravu, ale z nutričního hlediska nejsou vyvážená vynechávají v jídelníčku zeleninu a ovoce vynechávají v jídelníčku zeleninu a ovoce

Výsledky – pohybová (ne)aktivita s věkem : dívky upřednostňovaly organizované pravidelné cvičení typu aerobik a tanec před cvičením ve škole u chlapců, organizovaná mimoškolní pohybová aktivita klesala se souběžným nárůstem počtu hodin strávených u PC a televizoru a jediným zdrojem pohybové aktivity se stávaly hodiny tělocviku V každém ročníku min.15% žáků se zcela vyhýbá školní pohybové aktivitě, ze zdravotních důvodů (určeno lékařem) je to pouze z 5%

Výsledky – pohybová (ne)aktivita

Závěr - pohyb Až 15 % vynechává školní TVAž 15 % vynechává školní TV Pokles mimo školní aktivity s věkem (hlavně chlapci)Pokles mimo školní aktivity s věkem (hlavně chlapci) Velký nárůst hodin u PC a TV (opět více chlapci)Velký nárůst hodin u PC a TV (opět více chlapci)

Výsledky – nadváha / obezita

Závěr - antropometrie 25-30% problém s váhou 60-70% v normě: ALE  z toho 31 % CH a 25% D nad 75 percentilem  z toho 17% CH a 11% D nad 85 percentilem velký rozdíl město – vesnice

Samotný pohyb nestačí  účastnice MS ve stepu let – od 5 stepuje 13 let – od 6 stepuje 16 let – od 5 stepuje 17 let – od 7 stepuje

Děkuji za pozornost Pokud dospělí nesnídají, nejedí zeleninu, ovoce, hlavní jídlo řeší formou snacku… pak nemohou očekávat, že děti budou jíst jinak – zdravě pak nemohou očekávat, že děti budou jíst jinak – zdravě