Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Advertisements

PRAMENY A PRAVIDLA OBCHODNÍHO PRÁVA
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Zákon roku 2013 Tomáš Babáček, Ambruz & Dark Deloitte Legal Nejlepší (a nejhorší) legislativní počin pro podnikatelské prostředí v ČR.
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Energetický regulační úřad CZ / Sekce kontroly / Odbor REMIT
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
Zásadní změny v novele energetického zákona
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů Ing. Jan Kovář Státní energetická inspekce.
Klamavé obchodní praktiky Mgr. Ivana Picková SOS – Sdružení obrany spotřebitelů
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Státní energetická inspekce
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2010 Co nového v oblasti posuzování dopadů spojení soutěžitelů Martin Vitula Úřad pro ochranu.
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Evropská občanská iniciativa
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Zprostředkování zaměstnání agenturami práce a připravované legislativní změny.
Evidence přestupků Mgr. Radka Paulová ředitelka Rejstřík trestů Soudní Praha 4 Ing. Jan Ladin ředitel Odbor informatiky Ministerstvo spravedlnosti.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Kontrolní činnost ERÚ v kontextu legislativních změn Pavel Maďar Energetický regulační úřad
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Seminář k příležitosti 15-letého výročí založení SVSE Alena Vitásková předsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 31. července 2014.
Síťová neutralita od revize regulačního rámce do DigiČeska ver. 2.0 Praha, 18. května 2015.
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Přínosy a negativa transpozice z pohledu českých spotřebitelů
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Nový zákon o ochraně ovzduší
Finanční arbitr 26. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
Evropská dimenze legislativy
Webové portály LDS/MDS
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013

3. energetický balíček  implementace směrnice 2009/72/ES a směrnice 2009/73/ES  přímo aplikovatelná nařízení 713/2009, nařízení 714/2009 a nařízení 715/2009 Dopady 3. energetického balíčku do legislativy: novela energetického zákona  novela energetického zákona č. 211/2011 Sb., která je účinná od 18. srpna  Základní změny: čl. 3 odst. 7 směrnice 2009/72/ES a čl. 3 odst. 3 směrnice 2009/73/ES: cílem je zvýšená ochrana zákazníků (smluvní podmínky, řešení sporů, přechod k jinému dodavateli…) 2

Trend Evropské unie v oblasti ochrany spotřebitele v energetických odvětvích komplexní informovanost spotřebitele zjednodušení přístupu k informacím transparentnost při poskytování informací (přehledné vyúčtování, transparentní smlouvy a podmínky, které jsou součástí smluvního vztahu) ochrana proti nekalým obchodním praktikám posilovat zajištění přístupu k dodávkám energií spolehlivost v dodávkách energií cenová dostupnost dodávek energií 3

Alternativní způsoby řešení spotřebitelských sporů Snaha řešení sporů způsobem jiným než klasickou soudní cestou Významný nástroj pro posílení fungování jednotného trhu Cílem je:  nastavit systém, který urychlí a zjednoduší řešení spotřebitelských sporů tak, aby byla posílena důvěra spotřebitelů i obchodníků ve fungování jednotného trhu  zajistit snadný přístup k řešení případných sporů, zjednodušení a zrychlení řešení sporů a snížení nákladů v rámci mimosoudního řešení sporů. V České republice řešení spotřebitelských sporů funguje jako pilotní fáze projektu po dobu dvou let. 4

Právní úprava ochrany spotřebitele v ČR Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele § 4 až 6 - nekalé obchodní praktiky § 12 - povinnosti informovat o ceně Zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník § 51a a násl. - spotřebitelské smlouvy De lege ferenda - od 1. ledna 2014 by měl nabýt účinnosti nový občanský zákoník, který se mimo jiné zaměřil i na úpravu ustanovení týkajících se ochrany spotřebitele § 1829 a násl. Zákon č. 458/2000 Sb., energetický zákon § 11a - speciální ustanovení na ochranu zákazníka v energetických odvětvích § 17 odst. 4; § 17 odst. 7 písm. e); § 17 odst. 7 písm. f) De lege ferenda - v současné době se chystá novela energetického zákona, která se v souvislosti s novým občanským zákoníkem zaměřuje také na úpravu ustanovení týkajících se ochrany zákazníka v energetických odvětvích - § 11a. 5

ERÚ a ochrana spotřebitele 1) Operativní činnost Oddělení ochrany spotřebitele – srpen 2011 cílem činnosti oddělení je nalézt dohodu mezi spotřebitelem a obchodníkem Odbor schvalovacích a sporných řízení správní řízení - § 17 odst. 7 písm. e) energetického zákona Sekce kontroly kontrolní řízení v případě porušení energetického zákona nebo zákona o ochraně spotřebitele č. 634/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů - § 4, § 5, § 5a, § 6 a § 12; a následně správní řízení o uložení pokuty 6

ERÚ a ochrana spotřebitele – koncepční činnost 2) Koncepční činnost Etický kodex obchodníka s elektřinou a plynem Energetický regulační úřad vytvořil Etický kodex obchodníka, který obsahuje pravidla chování odpovídající právním předpisům, odborné péči, poctivým obchodním praktikám a obecným zásadám dobré víry. Kodex je současně určitým indikátorem kvality služeb, k jehož dodržování se jednotliví obchodníci dobrovolně zavazují s tím, že seznam těchto obchodníků ERÚ uveřejňuje spolu s Kodexem na svých webových stránkách. Výkladová stanoviska ERÚ Uveřejněná na webových stránkách 7

Grafický přehled počtu přijatých a vyřešených podání spotřebitelů oddělením ochrany spotřebitele za rok

Děkuji za pozornost JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní