OPAKOVÁNÍ. Přetopená místnost Přehledné poznámky Příliš velká večeře Talent na jazyky Spolupráce se spolužáky Zábavné příklady Bolest hlavy Lehké učivo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Psychické projevy a stavy
Advertisements

Podpůrný metodický seminář I.
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Socializace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov42 Autor Mgr.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
PAMĚŤ.
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
Efektivní učení.
Schopnosti, nadání a talent
Sociální kontrola Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Kognitivní rehabilitace
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
PROCES UČENÍ Z ANTROPOLOGICKÉHO HLEDISKA
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Socializace,
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Psychologie učení.
Pedagogika & DIDAKTIKA
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Paměť, pozornost, zapomínání
Socializace Občanský a společenskovědní základ
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_19.
Učení podmiňováním Učení pokusem a omylem Učení programováním
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 05 – Paměť a učení NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Psychické procesy a stavy osobnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
ETAPY LIDSKÉHO VÝVOJE. Prenatální období Od početí do porodu Prudký tělesný vývoj Interakce s vnějším světem.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Co je to osobnost?. Osobnost člověka je uspořádaný systém psychických a fyziologických funkcí jedince, které jsou v neustálé interakci s prostředím.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Paměť DUM_18. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE.
Vnímání, pamět, myšlení. Vnímání jak, čím, co? senzorické stádium, syntetické stadium (třídění a interpretace) co vnímání ovlivňuje postoje, emoce, očekávání,
Jak si zapamatováváme a jak zapomínáme?. Paměť Paměť je schopnost přijímat, držet a znovu oživovat minulé vjemy. Znamená to uchování informace o podnětu,
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_16-01
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Psychologie učení.
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Socializace Kejřová.
Kognitivní rehabilitace
Sociální psychologie.
PAMĚŤ.
Pedagogická psychologie
Pedagogika a psychologie
Jak se efektivně učit 2017.
Poznávací proces Mgr. Vladimír Velešík.
Pozornost a paměť.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

OPAKOVÁNÍ

Přetopená místnost Přehledné poznámky Příliš velká večeře Talent na jazyky Spolupráce se spolužáky Zábavné příklady Bolest hlavy Lehké učivo Strach ze špatné známky Adolescence Příliš přísný učitel Špatná lampička Dobrá představivost Chuť se to naučit Zájem rodičů Špatné abstraktní myšlení Nová kalkulačka Sluchová vada Nevolnost Oblíbený předmět Nebýt zvyklý se učit Pozdní večer Rozdělte následující příklady vnějších a vnitřních podmínek:

Vnější podmínky učeníVnitřní podmínky učení Přetopená místnostPříliš velká večeře Zájem rodičůTalent na jazyky Přehledné poznámkyBolest hlavy Lehké učivoChuť se to naučit Oblíbený předmětStrach ze špatné známky Příliš přísný učitelNebýt zvyklý se učit Špatná lampičkaDobrá představivost Zábavné příkladyŠpatné abstraktní myšlení Nová kalkulačkaSluchová vada Spolupráce se spolužákyNevolnost Pozdní večerAdolescence

Vnější faktory učení Senzomotorické učení Podmiňování Sociální učení Identifikace Efektivní učení Paměť Senzorická paměť Kolektivní paměť Zapomínání Křivka zapomínání

Vysvětlete spolužákům následující pojmy. Podtržená slova nesmíte ve své definici použít. Po 30 s se objeví definice pojmu.

paměť Schopnost uchovat si pro pozdější použití nějakou získanou informaci. (Denglerová, 2009)

sociální učení Druh učení jedince, který probíhá neustále v kontaktu s druhými lidmi. Jedinec si osvojuje vzorce chování v určitých situacích. Má tři formy: nápodoba, posilování a identifikace.

zapomínání Mizení mozkových stop a vyhasínání dočasných spojů. Je to proces ztrácení zřetelnosti, přesnosti a spolehlivosti zapamatovaného. (Hartl, 2000)

senzomotorické učení Druh lidského učení, kdy se jedinec učí pohybovým návykům. Je nutné vzájemně koordinovat (sjednotit) pohyby. Výsledkem jsou pohybové dovednosti, např. zavazování tkaniček, chůze, pletení apod.

kolektivní paměť Sdílené představy o dějinách a vlastnostech národa či určité skupiny lidí.

efektivní učení Soubor postupů a doporučení přispívající k úspěšnému učení.

identifikace Jedna z forem sociálního učení. Funguje na principu nápodoby, kdy se jedinec snaží co nejvíce připodobnit, ztotožnit se s napodobovanou osobou – rodičem, kamarádem, idolem.

podmiňování Jedna z nejjednodušších forem učení, kdy si jedinec vštěpuje určité návyky. Tuto formu dobře popsal Ivan Petrovič Pavlov po svém pokusu se slinícími psy.

senzorická paměť Zvláštní typ krátkodobé paměti, která uchovává informace získané smysly. Trvá pouze zlomky sekundy.

vnější faktory učení Podmínky lidského učení, které se týkají prostředí jedince – fyzické prostředí, sociální, rodinné. Zahrnuje i pomůcky, osvojovanou látku nebo postupy učení.

křivka zapomínání Tzv. Ebbinghausova; znázorňuje množství dat, které je lidská paměť schopna uchovat po uplynulou obu.

Konec

Senzomotorické učení Podmiňování Efektivní učení Sociální učení Identifikace Vnější faktory učení Paměť Senzorická paměť Kolektivní paměť Zapomínání Křivka zapomínání

Zdroje DENGLEROVÁ, Denisa. Společenské vědy pro střední školy. Vyd. 1. Brno: Didaktis, c2009, 83 s. ISBN DENGLEROVÁ, Denisa a Jan DVOŘÁK. Společenské vědy pro 1. ročník středních škol. Vyd. 1. Brno: Didaktis, c2009, 3 sv. ISBN HARTL, Pavel a Helena HARTLOVÁ. Psychologický slovník. Vyd. 1. Praha: Portál, 2000, 774 s. ISBN X.