Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak se efektivně učit 2017.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak se efektivně učit 2017."— Transkript prezentace:

1 Jak se efektivně učit 2017

2 Úvod Co Vás napadne, když se řekne učení – napište
Co pro Vás znamená „učit se“ Jak se učíte Máte své oblíbené místo k učení Vaše zkušenosti s učením

3 Učení Širší vymezení Užší vymezení
Učení je proces, v jehož důsledku člověk mění svůj soubor poznatků o prostředí mění své formy chování a způsoby činnosti, vlastnosti své osobnosti a obraz sebe sama. Mění své vztahy k lidem kolem sebe a ke společnosti, ve které žije. proces získávání a předávání zkušeností, informací a znalostí. (Mareš, 2013)

4 Jak se učit Stanovit si cíl učení Snažit se látku opravdu pochopit
Organizace materiálu - příprava Časový plán

5 Podmínky učení (Mareš, 2013) Úklid Místo Čas Předměty
Nepořádek okolo sebe - nepozornost Místo Dostatek světla, prostoru Pocit bezpečí, klid U stolu – dostatek prostoru na stole – vypnout počítač V křesle – stolek na odložení materiálu – pohodlí V posteli – postel na učení / postel na spánek Čas Pravidelně – každý den ve stejnou dobu 1,5 až 3 hodiny – minimálně 30 min. Přestávky – změnit místo, fyzická aktivita, Předměty Pořadí – Nejprve to, co je složité Specifika předmětu – cizí jazyk (slovíčka), matematika – (počítat příklady), somatologie – (nové pojmy) (Mareš, 2013)

6 Styly učení Založeny na smyslové orientaci Sluchově mluvní Vizuální
Slovně pojmový Motorický Sluchově mluvní styl upřednostňuje formu rozhovoru, diskuzí a otázek. Zrakový/vizuální má raději obrázky, text, vizuální vzorce. Slovně pojmový má dobré abstraktní myšlení, nevadí mu vzorce a pojmy. Pohybová má rád pohyb a prozkoumávání. (Mareš, 2013)

7 Paměť a trénink (Kolektiv autorů, 2013) Zapomínání
bezprostředně po naučení látky nebo po podrobnějším seznámení se s učebním slovním materiálem nejvíce zapomínáme. Opakování Myšlenková organizace vhodnější je opakování rozložené v čase a proložené přestávkami v závislosti na materiálu k zapamatování menší celky, které spolu souvisí, je vhodné opakovat vcelku opakování složitějšího a rozsáhlejšího materiálu je vhodné rozložit do částí Mozkový trénink / jogging Úkoly na paměť nákup bez seznamu Pexeso, názvy států Dbát na správnou stravu, odpočinek (Kolektiv autorů, 2013)

8 Mnemotechnické pomůcky / Strategie učení
Říkanky – BeFeLeMe Pes Se VeZe Kartičková metoda – slovíčka, pojmy Akronymy – DEKA (tuky rozpustné v tucích) Metoda loci (cesta do školy) Metoda zvukové pomůcky (intonace hlasu) Metoda srovnávací tabulky Metoda kategorizace Myšlenková mapa PQRST - (přehled, otázka, čtení, opakování, zkoušení) NEANA - (Nestudovat Ale Nastudovat) – „Hra na učitele“ (Kolektiv autorů, 2013)

9 Metoda kategorizace Ovoce (nadřazený pojem) Zelenina (nadřazený pojem)
Jablko Květák Banán Brambory Hruška Špenát pomeranč Zelí

10 Metoda srovnávací tabulky
Příznaky Žaludeční vřed Duodenální vřed Věk 50 – 60 let 40 – 50 let Pohlaví Muži i ženy Častěji ženy Lokalizace bolesti Pod mečíkem V pravém nadbříšku Závislost bolesti na jídle Ihned po požití Na lačno, pak za 2 hodiny Chuť k jídlu Bývá zachována – vyhýbá se jídlu z důvodu bolesti Bývá zachována – jí, aby se vyhnul bolesti Acidita (stupeň kyselosti) subacidita Hyperacidita (vysoký stupeň kyselosti

11 Myšlenková mapa

12 Aplikace na učení AnkiApp – kartičky (slovíčka, pojmy)
iMindMap – myšlenková mapa MindMeister – myšlenková mapa MindMup2 – myšlenková mapa Duolingo – slovíčka, gramatika

13 Psychohygiena Cvičení Fyzická aktivita Relaxace

14 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Jak se efektivně učit 2017."

Podobné prezentace


Reklamy Google