1785 – vstupuje do armády 1793 – jmenován brigádním generálem za dobytí Toulonu 1798 - 9 - egyptská kampaň 1800 - 1804 první konzul 1804 - korunován.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Napoleon Bonaparte - bitvy
Advertisements

, Ajaccio-Korsika – , Svatá Helena
Napoleonské války Evropa na počátku 19. století.
Malý velký muž Císař a válečník
Evropa za napoleonských válek
Direktorium a konzulát
Pád Napoleona I..
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Napoleon Bonaparte – ruské tažení a pád
Napoleonské války.
Vypracoval Pavel Piterna
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.
Druhá světová válka Společný postup Spojenců – str Spojenci = ? 2. O čem jednali v Moskvě (1943)? 3. O čem jednali na konferenci v.
ZÁVĚR 2.SVĚTOVÉ VÁLKY. V roce 1943 již bylo zřejmé, že spojenci dříve nebo později válku vyhrají Vojska bojující za Hitlera a jeho spojence postupně ztrácela.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Soldánová Dáša Název: VY_32_INOVACE_12C_16_Vznik Rakouska-Uherska Téma:
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE. 1. Složení společnosti Vládne král Ludvík XVI. + manželka Marie Antoinetta (dcera MT). 3 stavy: A) šlechta (neplatila daně)
FRANCIE REPUBLIKOU 18. STOLETÍ Autor: Lenka Mulačová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE. Kde : FRANCIE Kdy : 1789 – 1799 Revoluce = náhlá, často násilná změna politického systému Velká francouzská revoluce = VFR.
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_2,3_25 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro.
Občanská válka severu proti jihu Adéla Hrubá 7.C.
Prusko-rakouská válka Německá válka či Sedmitýdenní válka.
 1939 odchází do Polska a velí Legionu českému a slovenskému  po pádu Polska přechází do SSSR a je internován  Podílí se na vytváření československé.
NAPOLEON BONAPARTE. Nar. na Korsice; Vojenská škola – dělostřelectvo; Měřil jen 165 cm.
NAPOLEONSKÉ VÁLKY Orel Napoleonova císařství.
Řecko-perské války Nejslavnější hodina Řecka. Perská říše Peršané v 5. stol. př.n.l. vytvořili obrovskou veleříši. Šáh-in-šáh Dareios I. Chtěl dobýt i.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová Název materiálu: VY_32_INOVACE_D.8.A.11_napoleonuv_pad Datum: Ročník: osmý Vzdělávací.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
listopad 1797 listopad 1797: Napoleon Bonaparte se pevně chopil moci prosinec 1797 prosinec 1797: v platnost vstoupila nová ústava – značnou zákonodárnou.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_255.DEJ.01 Napoleon Bonaparte.
Napoleon a napoleonské války
Stoletá válka.
uspořádání Evropy po napoleonských válkách
Vzpomínkový akt u obelisku Karla Filipa Schwarzenberga
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Prosinec 2011 Ročník 8
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
NAPOLEON BONAPARTE.
MARIE TEREZIE.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NAPOLEONSKÉ VÁLKY. NAPOLEONSKÉ VÁLKY po převratu v r Napoleon potlačil opozici a posílil ústřední vládu – nová ústava soustředila zákonodárnou.
PAŘÍŽSKÁ MÍROVÁ KONFERENCE
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NAPOLEONOVO TAŽENÍ DO RUSKA A JEHO PÁD
Francie válčila nepřetržitě od roku 1792 až do roku 1815:
Napoleonské války Autor: Lenka Mulačová
Napoleon Bonaparte Václav Švec.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Napoleon Bonaparte a napoleonské války
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Francie Napoleona III..
Císařství Napoleona I..
Naše země Evropa Francie Habsburská monarchie
Život v obrazech. život v obrazech * Toulon Italská mise.
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Název a číslo materiálu:
NAPOLEONSKÉ VÁLKY, BITVA U WATERLOO

Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
OBČANSKÁ VÁLKA VE ŠPANĚLSKU
Petr I. Veliký.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
uspořádání Evropy po napoleonských válkách
Revoluce v roce 1848 Revoluce v Rakousku.
Války Marie Terezie.
Francouzská revoluce – od republiky k císařství
REVOLUCE ROKU 1848.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Další průběh 30-leté války
MONGOLSKÁ EXPANZE.
Francie za vlády Napoleona III.
SJEDNOCOVACÍ PROCESY V EVROPĚ
Transkript prezentace:

1785 – vstupuje do armády 1793 – jmenován brigádním generálem za dobytí Toulonu egyptská kampaň první konzul korunován císařem 1805 – válka s Ruskem a Rakouskem – válka s Pruskem a v Polsku zahájena válka ve Španělsku 1809 – 11 – války s Rakouskem 1812 – ruské tažení 1813 – bitva u Lipska 1815 – bitva u Wateloo

 Pryč s tyranem!“, „Pryč s Cromwelem!“, křičí poslanci  Poslanci jsou rozehnáni bodáky  Zaniká Direktorium  Napoleon se stává Prvním konzulem  J e vydána nová ústava  1800 –Napoleon táhne do Itálie  Bojuje proti Rakušanům v bitvě u Marenga

 Součást druhé koaliční války  14. června 1800  Rakouská vojska byla poražena  Spojenci však byli úspěšní v námořní bitvě u Abukiru a velitel Suvorov dobyl Miláno

 Bitva tří císařů :  Napoleon I.  Alexandr I.  František I.  Napoleon poráží rakousko-ruskou koalici

 Napoleon dobývá Madrid a ustavuje bratra Josefa španělským králem  Válka Španělů – gerrilla  Španělské tažení je neúspěšné  Spojenci Španělů - Angličané Francouzi obléhají město Saragozu, které úplně vyvraždí

 Rusko porušuje kontinentální blokádu a obchoduje s Anglií  Napoleon staví Velkou armádu – vojáků  v létě překračuje řeku Němen a táhne přes Smolensk na Moskvu  do čela ruské armády je jmenován generál Kutuzov  Kutuzov svede nerozhodnou bitvu u Borodina  nařizuje opustit Moskvu  Napoleon získává „prázdné“ město  v zimě opouští město a je Kutuzovem donucen vrátit se Smolenskou cestou k řece Berezině  opouští armádu a vrací se do Francie  ruské tažení zkrachovalo

 Spojeným armádám Rakouska, Ruska, Švédska a Pruska velel Fillip Schwarzenberg  Bitva trvala 3 dny a Napoleon prohrál

 Po Napoleonově útěku z Elby byla vytvořena VII. koalice v čele s Anglií  Vypukla válka, která se odehrávala v Belgii  Angličané s generálem Wellingtonem a Prusové s maršálem Blücherem tažení ukončili u Waterloo  Napoleon byl znovu donucen abdikovat  Byl internován na ostrově Svaté Heleny

Je dokázáno, že byl otráven arzenikem

   Cents.jpg/559px-Bouchot_-_Le_general_Bonaparte_au_Conseil_des_Cinq-Cents.jpg Cents.jpg/559px-Bouchot_-_Le_general_Bonaparte_au_Conseil_des_Cinq-Cents.jpg  _Bataille_de_Marengo.jpg _Bataille_de_Marengo.jpg  05.gif/783px-Battle_of_Austerlitz%2C_Situation_at_1800%2C_1_December_1805.gif 05.gif/783px-Battle_of_Austerlitz%2C_Situation_at_1800%2C_1_December_1805.gif   _1812.jpg upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b1/Kutuzov1.jpg _1812.jpg upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b1/Kutuzov1.jpg    MoshkovVI_SrazhLeypcigomGRM.jpg MoshkovVI_SrazhLeypcigomGRM.jpg 