VELKÁ BRITÁNIE ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky kapitalismu v Anglii
Advertisements

Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
Boj anglických osad v Severní Americe za nezávislost
Anglie v 15. – 18. století Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE
Anglická revoluce.
Anglická reformace Anglický král Jindřich VIII. využil reformace k řešení osobních sporů Záminkou rozvod s Kateřinou Španělskou (dvorní dáma Anna Boleynová)
Anglická revoluce v 17. století
Západní Evropa po třicetileté válce
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
Mezi třicetiletou válkou a francouzskou revolucí II
Amerika v 18. století.
Americká válka za nezávislost
Francie.
Vznik Španělska.
Boj anglických osad za nezávislost
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Vývoj politické mapy světa
Evropský kolonialismus
Proč si myslíte, že byla Anglie takto označována?
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
Evropa po třicetileté válce
Anglická revoluce Lenka Ertlová.
Anglie před revolucí po smrti Alžběty I. roku 1603 nastoupil v Anglii skotský král Jakub I. Stuart ( ) vznikla personální unie Anglie a Skotska.
Evropa na počátku novověku
Zeměpisné objevy v 17. a 18. století
Boj amerických osad za nezávislost
Objevení Austrálie.
Počátky britského impéria
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Restaurace Stuartovců a anglická „slavná revoluce“
Společně opakujeme riskuj.
Úvodní hodina Lubomír Berka.
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
Hospodářská a zahraniční politika Ludvíka XIV. Mgr. Žaneta Janečková Dějepis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Vznik USA.
VELKÁ BRITÁNIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jakobínský převrat II-02-07
velmocenské postavení katolická kalvinistické luteránské země v úpadku bývalá koloniální velmoc - špatná politika Habsburků; spoléhají se na dovoz – nerozvíjí.
Anglická revoluce v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3601_Anglická_ revoluce_ v_ 17_století Autor:
TEREZA POKORNÁ Velká Británie a problém Irska.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Inovace a.
Americké osady v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3615_ Americké_osady_v_18_století Autor: Mgr.
Autor: Mgr. Veronika Košťálová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_DEJEPIS_10 Viktoriánská Anglie Téma sady: Dějepis Obor, ročník: Ekonomické lyceum 3. ročník,
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
Soukromé gymnázium AD FONTES, o.p.s. Číslo programu: CZ.1.07 Název programu:OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Moderní škola Název:
  1649: po popravě Karla I. Anglie republikou  Anglický parlament: a)Sněmovna lordů (duchovenstvo + vysoká šlechta = členství dědičné) b)Dolní sněmovna.
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Francie, Anglie, Španělsko ve vrcholném a pozdním středověku
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Soukromé gymnázium AD FONTES, o. p. s. Číslo programu:. CZ. 1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Reformace v západoevropských monarchiích
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Anglická revoluce Stuartovci - Karel I. - rozmařilý král
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Dějiny významných států v evropě
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
Anglie v 16. století CLIL - ověřování.
Britské impérium.
Co začíná tam, kde končí naše země?
Transkript prezentace:

VELKÁ BRITÁNIE ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH

1707- vláda královny Anny- zákon o unii – spojení anglického a skotského parlamentu (unie = spojení, sjednocení) Anglie a Skotsko přestávají existovat jako samostatné státy- končí personální unie – vznik VELKÉ BRITÁNIE PO ROCE 1707 JIŽ NENÍ ANGLIE, ALE VELKÁ BRITÁNIE!!!! (ANGLIE JE JEN JEJÍ SOUČÁSTÍ) ÚMRTÍM ANNY VYMÍRAJÍ STUARTOVCI, NÁSTUP HANNOVERSKÉ DYNASTIE: ZAVÁDÍ: A) PREMIÉRA B) PARLAMENTNÍ OPOZICI

PREMIÉR = PRVNÍ MINISTR – KRÁLŮV BLÍZKÝ SPOLUPRACOVNÍK PARLAMETNÍ OPOZICI TVOŘÍ PORAŽENÁ STRANA VE VOLBÁCH( SLEDUJE VEŠKERÁ JEDNÁNÍ A KROKY VLÁDY, UPOZORŇUJE NA NEDOSTATKY..) VOLEBNÍ PRÁVO – JEN PRO BOHATŠÍ – PODMÍNKOU VYSOKÝ MAJETKOVÝ CENZUS První anglickou kolonií v Severní Americe = Virginie – založil ji sir Walter Raleigh (róli) Anglie se do zámořských objevů zapojila v závěru 16.století, kdy porazila španělskou armádu; konkurenci měla i v Nizozemí a Francii

Soupeření mezi Anglií a Francií trvá od středověku Spory pokračují i v 17.století – v koloniálních válkách se dařilo více Anglii – ta v 18. století vytlačila Francii z kolonií v Asii a v Severní Americe Kolonie byly pro Evropany velmi cenné: 1) zdroj drahých kovů 2) zdroj zemědělských plodin – bavlna 3) odbytiště pro vlastní výrobky 4)bohatly země vlastnící kolonie 1770 – objevena Austrálie Jamesem Coookem = anglický mořeplavec

Konec 18. století: severovamerické osady vyhlásily nezávislost Británie ztrácí část kolonií Své trestance proto „vyváží“ – deportuje do nové věznice v Austrálii