Anglická revoluce v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3601_Anglická_ revoluce_ v_ 17_století Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
Advertisements

Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
ANGLICKÁ REVOLUCE.
Anglie v 15. – 18. století Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE
Anglická revoluce.
Anglická revoluce Dagmar Zemanová.
Anglická revoluce.
Občanská válka Anglická
Název vzdělávacího materiálu: 18. století
Anglická revoluce v 17. století
Západní Evropa po třicetileté válce
REVOLUCE 1848.
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
Oliver Cromwell Tomáš Jadrný.
1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Číslo materiálu 3_3_D_0 7 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník8.
Evropa po třicetileté válce
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Anglická revoluce Lenka Ertlová.
Anglie před revolucí po smrti Alžběty I. roku 1603 nastoupil v Anglii skotský král Jakub I. Stuart ( ) vznikla personální unie Anglie a Skotska.
Evropa na počátku novověku
Anglická revoluce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Španělsko v 16. století a vzestup Nizozemí
Jagellonci na českém trůně
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Restaurace Stuartovců a anglická „slavná revoluce“
Oliver Cromwell
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ281 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Společně opakujeme riskuj.
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
OD ALŽBĚTY I. PO VZNIK VELKÉ BRITÁNIE
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Anglie a Velká Británie, občanská válka v Anglii
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
Americké osady v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3615_ Americké_osady_v_18_století Autor: Mgr.
STÁTY V ÚPADKU TURECKO A POLSKO Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3620_ Státy _v_ úpadku_Turecko_a_Polsko.
Soukromé gymnázium AD FONTES, o.p.s. Číslo programu: CZ.1.07 Název programu:OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Moderní škola Název:
1625 KAREL I – utužení absolutismu KAREL I. přestal se ohlížet na parlament – další problém náboženská otázka PURITÁNI PURITÁNI = kritizují absolutistické.
Rozvoj vědy a techniky v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3610_Rozvoj_vědy_a_techniky_v_17_století.
II.světová válka - úvod Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2820_II_světová_válka_úvod Autor: Mgr. Kočíř Petr.
České země za Josefa II. Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3605_ České_ země_ za_ Josefa_II Autor: Mgr. Kočíř.
Nová evropská velmoc-Prusko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3613_ Nová_evropská_velmoc_Prusko Autor: Mgr.
  1649: po popravě Karla I. Anglie republikou  Anglický parlament: a)Sněmovna lordů (duchovenstvo + vysoká šlechta = členství dědičné) b)Dolní sněmovna.
Rusko za prvních Romanovců Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3607_Rusko_za_prvních_Romanovců Autor: Mgr. Kočíř.
České země za Marie Terezie Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3604_ České_ země_ za_ Marie_Terezie Autor:
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D Téma:Jiří z Poděbrad a Jagellonci Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Francie za Ludvíka XIV. Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Soukromé gymnázium AD FONTES, o. p. s. Číslo programu:. CZ. 1
ANGLIE V 16. A 17. STOLETÍ, ANGLICKÁ REVOLUCE
Základní škola Čelákovice
Vznik USA Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Obchodní akademie, Střední odborná škola
Anglická revoluce Stuartovci - Karel I. - rozmařilý král
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
Anglie v 16. století CLIL - ověřování.
Evropa v 17. st..
Anglie a Velká Británie, občanská válka v Anglii
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Anglická revoluce Anglie v letech
Anglická revoluce
Transkript prezentace:

Anglická revoluce v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3601_Anglická_ revoluce_ v_ 17_století Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO Uherské Hradiště, Komenského náměstí 350, příspěvková organizace číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: - výkladová prezentace k učivu s opakováním pro žáky Klíčová slova: Cromwell, puritáni, kavalíři, Karel I., Stuartovci…

Anglická revoluce v 17. století 1. Anglie před revolucí Na královský trůn nastoupila dynastie Stuartovců. Stuartovci měli mnoho odpůrců, protože: - chtěli vládnout sami, bez účasti parlamentu – rozpustili jej - vypisovali vysoké daně a sami žili v přepychu - podporovali katolíky – to se nelíbilo většině národa, který se hlásil k anglikánské církvi - ve Skotsku vypuklo proti králi ozbrojené povstání - král Karel I. vyhlásil parlamentu válku

2. Anglická revoluce Anglie se rozdělila na dva nepřátelské tábory: 1. král + vysoká šlechta, žoldnéři (vojáci válčící za plat) – kavalíři (kavalír dnes = štědrý, velkomyslný člověk) 2. parlament + řemeslníci, obchodníci, měšťané a drobná šlechta – puritáni; prostě odění, střih – kulaté hlavy (puritán dnes = stoupenec přísných mravů) – v čele Oliver Cromwell V boji zvítězil Cromwell díky výborně organizované stálé a parlamentem placené armádě, kterou nechal zřídit. Tato armáda rozdrtila královo vojsko v bitvě u Naseby /nejsbi/ v r

3. Anglie republikou - král byl zajat, obviněn z velezrady a nakonec popraven - Anglie byla prohlášena republikou, vládnout jí měl parlament, ale skutečnou moc měl Oliver Cromwell a armáda. Cromwell parlament rozehnal, prohlásil se lordem – protektorem a vládl sám jako neomezený vládce - vydal zákon – Navigační akta, který dovoluje, že do Anglie smějí přivážet zboží jen anglické lodě, tím posílil pozice anglických obchodníků i loďstva Foto č.1 O.Cromwell

4. Obnovení království (restaurace) a zrod Velké Británie -po Cromwellově smrti na trůn nastupují opět Stuartovci ( Karel II, Jakub II.) - vzniká konstituční monarchie – tj. stát, v jehož čele stojí král, nevládne ale sám, jeho moc je omezena parlamentem, kde získávají stále větší moc zástupci obchodníků, podnikatelů a bankéřů - r došlo ke spojení Anglie a Skotska a vznikla Velká Británie - odstranění feudálních omezení způsobilo, že Velká Británie se stala prvořadou světovou velmocí Foto č.2

Závěrečné opakování: 1.rok 1645 ( 2body) 2.Uveď dva Stuartovce ( 2 body) 3.Navigační akta ( 2 body) 4.Z jakých zemí vznikla v roce 1707 Velká Británie ? ( 2 body) 5.Stoupenci krále se nazývaly ? ( 1 bod) 6.Kdo to byl O.Cromwell. ? ( 1 bod)

Závěrečné opakování - řešení: 1.rok 1645 ( 2body) - Bitva u Naseby, král x stoupenci parlamentu 2.Uveď dva Stuartovce ( 2 body) - Jakub II, Karel I. 3.Navigační akta ( 2 body) - Do Anglie se může dovážet zboží jen na anglických lodích 4.Z jakých zemí vznikla v roce 1707 Velká Británie ? ( 2 body) - Spojením Anglie a Skotska 5.Stoupenci krále se nazývaly ? ( 1 bod) - Kavalíři 6.Kdo to byl O.Cromwell. ? ( 1 bod) - Stál v čele armády parlamentu…později se prohlásil neomezeným vládcem…

Použité zdroje: Foto č.1 1. [Online] [Citace: 3. říjen 2012.] Foto č.2: [Online] [Citace: 3. říjen 2012.] _Czech.svg.