Vyvlastnění.  představuje nejzávažnější veřejnoprávní zásah do majetkových práv  jednou ze základních hodnot v demokratickém právním státě je ochrana.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Advertisements

Dopad nového stavebního zákona do praxe KÚ
Stavební zákon po novele s účinností od
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Správní činnosti.
Hospodářská úprava lesa Legislativa Bezpečnost osob a majetku.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
XI. Celostátní finanční konference „Majetek jako základ fungování měst a obcí“ Oceňování majetku – vybrané aspekty ve vztahu k obcím a městům Ing. Vlasta.
15. konference o územním plánování a stavebním řádu Ing.arch.Hana Bártová OÚP MMR
Řízení o přestupcích.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček Listopad 2014.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Pozemky sloužící dopravě
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Vyvlastňování pozemků
Zpracovala: Ivana Průchová, podzim Vyvlastňování pozemků a staveb teze.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Nabývání majetku obcemi a kraji
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
1 Vyvlastňování pozemků a staveb. 2 Prameny právní úpravy Čl. 11 odst. 4 LZPS Čl. 11 odst. 4 LZPS - OZ - § 128 – obecná vyvlastňovací klauzule - OZ -
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
KURZ OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček duben 2014.
Správní řízení podle zvláštních zákonů 2. Správní řád a zvláštní zákony Specialita - přednost zvláštního předpisu Subsidiarita - podpůrné použití správního.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
KURZ OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček duben 2014.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
KURZ OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček.
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Lhůta pro pořízení územní studie
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Umisťování staveb.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Stavební pozemky (teze)
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Právní úprava vyvlastnovacího řízení a soudního přezkumu vyvlastnění
Vlastnictví a vyvlastnění
Transkript prezentace:

Vyvlastnění

 představuje nejzávažnější veřejnoprávní zásah do majetkových práv  jednou ze základních hodnot v demokratickém právním státě je ochrana vlastnictví  již ale nikoliv „neomezené právní panství nad věcí“, při absolutním respektu nelze realizovat některé společenské potřeby  veškerá veřejnoprávní regulace je o omezování soukromých práv (tedy i majetkových)  v určitých případech nutno zásadně omezit či vyloučit  přísné ústavní a zákonné podmínky

Vyvlastnění  čl. 11 Listiny základních práv a svobod, jehož odstavec třetí stanoví, že „vyvlastnění nebo nucené omezení vlastnického práva je možné jen ve veřejném zájmu, a to na základě zákona a za náhradu“  čl. 4 odst. 4 Listiny, dle kterého omezení základních práv a svobod nesmějí být zneužívána k jiným účelům, než pro která byla stanovena  zákon č. 184/2006 Sb., o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění)  zákon č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury  zákon č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany ČR  účely vyvlastnění - stanoveny ve zvláštních zákonech (např. zákon stavební, zákon o státní památkové péči, atd.)

Vyvlastnění Lze rozeznávat tyto způsoby omezení majetkových práv  vyvlastnění (obecná + zvláštní právní úpravy)  územní omezení  věcná a jiná omezení

Vyvlastnění – obecná právní úprava

Podmínky vyvlastnění:  Listina, kdy dle čl. 11 odst. 4 vyvlastnění nebo nucené omezení vlastnického práva je možné ve veřejném zájmu (1.), a to na základě zákona (2.) a za náhradu (3.),  Zákon o vyvlastnění:  vyvlastnění je přípustné jen pro účel vyvlastnění stanovený zvláštním zákonem (tzv. expropriační titul) a jen jestliže veřejný zájem na dosažení tohoto účelu převažuje nad zachováním dosavadních práv vyvlastňovaného  pokud se sleduje vyvlastněním provedení změny ve využití nebo v prostorovém uspořádání území (včetně umísťování staveb a jejich změn), lze je provést, jen jestliže je v souladu s cíli a úkoly územního plánování  vyvlastnění má vždy subsidiární povahu  obsah a rozsah vyvlastnění musí být přiměřený účelu, pro který se vyvlastňuje = princip proporcionality

Vyvlastnění – obecná právní úprava Náhrada:  vyvlastnění lze provést výlučně za náhradu  náhrada ve výši obvyklé ceny pozemku nebo stavby, popř. ve výši ceny práva odpovídajícího věcnému břemeni.  kromě toho náleží vyvlastňovanému též náhrada stěhovacích nákladů, nákladů spojených se změnou místa podnikání a dalších obdobných nákladů…  poskytuje vyvlastnitel jednorázově v penězích, a to ve lhůtě stanovené v rozhodnutí o vyvlastnění.  nezaplatí-li vyvlastnitel vyvlastňovanému náhradu za vyvlastnění do 30 dnů ode dne uplynutí lhůty určené v rozhodnutí o vyvlastnění, může být na žádost vyvlastňovaného vyvlastnění zrušeno.  náhrada se stanoví na základě znaleckého posudku Práva třetích osob

Vyvlastňovací řízení  Správní řízení  Zákon o vyvlastňování, subsidiárně správní řád  Věcná příslušnost - tzv. vyvlastňovací úřad (obecní úřad obce s rozšířenou působností, magistráty územně členěných statutárních měst a hl. m. Prahy), výkon přenesené působnosti  Místní příslušnost - poloha nemovitosti  Účastníci řízení  Řízení výlučně na žádost

Vyvlastňovací řízení  Náležitosti žádosti  Poznámka do KN  Princip ústnosti, koncentrace řízení, legální teorie důkazní  Výrok rozhodnutí  Zrušení vyvlastnění  Prostředky ochrany – v rámci VS - soudní ochrana

Zákon č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury  zjednodušení podmínek předchozího návrhu na získání práv dohodou (doručování)  možnost zvýšení ceny (pro koupi či směnu) v návrhu dohody (až 1,15krát u stavebních pozemků, resp. 16krát u nestavebních),  pokud nabyvatelem stát či právnická osoba státem založená (jinak bez omezení)  4letá základní lhůta pro zahájení uskutečňování účelu vyvlastnění  omezení odkladného účinku žalob  subsidiárně platí v ostatním zákon o vyvlastnění

Zvláštní právní úpravy vyvlastnění A) vyvlastnění pro účely zajišťování obrany státu  zákon č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany ČR,  lze uskutečnit pouze za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu (k tomu viz ústavní zákon č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti ČR),  lze vyvlastnit nemovitosti i movité věci pro účely zajišťování obrany státu, nelze-li je získat jinak,  vyvlastnění se provádí ve zkráceném řízení,  rozhodnutí musí být vydáno do 7 dnů od zahájení řízení  jinak platí obecné požadavky pro vyvlastnění, zákon z nich zdůrazňuje zejm. subsidiaritu a povinnost poskytnout náhradu,  odvolání nemá ze zákona odkladný účinek,  vyvlastněné věci se stávají majetkem státu,

Zvláštní právní úpravy vyvlastnění Pozemkové úpravy  zákon č. 139/2002 Sb., o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech a zákon č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku,  pozemkovými úpravami se prostorově a funkčně uspořádávají pozemky, scelují se nebo dělí a zabezpečuje se jimi přístupnost a využití pozemků a vyrovnání jejich hranic tak, aby se vytvořily podmínky pro racionální hospodaření vlastníků půdy,  pozemkové úpravy se provádí ve veřejném zájmu,  v těchto souvislostech původní pozemky zanikají a zároveň se vytvářejí pozemky nové, k nimž se uspořádávají vlastnická práva a s nimi související věcná břemena,  současně se jimi zajišťují podmínky pro zlepšení kvality života ve venkovských oblastech, zlepšení životního prostředí, ochrana a zúrodnění půdního fondu, vodní hospodářství a zvýšení ekologické stability krajiny,  vždy jde o řízení zahajované ex offo,  návrh pozemkových úprav schválí pozemkový úřad, pokud s ním souhlasí vlastníci aspoň tří čtvrtin výměry daných pozemků, které jsou v rámci pozemkových úprav řešeny,  schválený návrh je pak závazným podkladem pro rozhodnutí pozemkového úřadu o výměně nebo přechodu vlastnických práv, popř. zřízení či zrušení věcného břemene, jakož i určení úhrady,  vůči nesouhlasícím vlastníkům tedy pozemkové úpravy mohou vést k nucenému přechodu či omezení vlastnického práva.

Územní omezení vlastnických práv  instituty správního práva zakládají v řadě případů i územní omezení výkonu majetkových práv  společným znakem těchto institutů je, že vymezují určité území, kde je výkon těchto práv modifikován,  bývají koncipovány obecně jako stanovení způsobu využití daného území, které podmiňuje navazující správní činnost, nebo jako zákaz či omezení určitých činností v daném území či jejich podmínění úředním povolením, popř. jde o povinnost strpět na daném území určitou správní činnost,  nejtypičtěji plynou takováto územní omezení z územně plánovací dokumentace, územních opatření, ochranných pásem nebo chráněných území – tyto instituty se výrazně týkají výkonu vlastnického práva k nemovitostem v daném území,  územní omezení jiného charakteru pak plynou z celního práva

Jiná omezení majetkových práv  Jde o skupinu institutů správního práva, které se dotýkají majetkových práv, kterým přes jejich různorodost je společné to, že výkon vlastnického práva je ve veřejném zájmu určitým způsobem modifikován, resp. že správní právo omezuje typickou soukromoprávní volnost  Př. výhrada vlastnického práva státu, dispozice s některými věcmi podléhá zákonným omezením, stanovení veřejnoprávních předpokladů nabývání, držení či užívání některých věcí, absolutní zákaz držení některých věcí, retenční oprávnění státu, zástavní práva, povinnost složit peněžní záruku veřejnoprávní omezení práv k nemovitostem – věcná břemena či omezení jiného druhu, oprávnění nařídit vlastníkovi určitou činnost, oprávnění zničit věc…atd.