Dýmavý střelný prach Dýmavý střelný prach se připravoval ze směsi draselného ledku,práškového dřevěného uhlí a síry. Draselný ledek je vlastně dusičnan.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemické reakce a teplo
Advertisements

DUSIČNANY.
VI. VÝPOČET Z CHEMICKÉ ROVNICE
Chemie kyslíku CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 8 Mgr. Radovan Sloup
Chemické reakce Mgr. Helena Roubalová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
Bouřka pod vodou.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Měď, stříbro, zlato Cu – biogenní (měkkýši – krevní barvivo)
Vyučující: Ing. Petra Jeřábková
Anorganická chemie S O L I VY_32_INOVACE_20 - SOLI.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výroba kyseliny dusičné
Kyselé deště Vypracoval: Ondřej Bažant
KYSLÍKATÉ KYSELINY OBECNÝ VZOREC : H X O
I. A (1.) skupina Vodík a alkalické kovy
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
Podstata hoření Zahřejeme-li úhel -> rozžhavení pevné látky -> stykem se vzduchem shoří PLAMEN= OHEŇ= lidmi řízené hoření, ohraničené určitým prostorem.
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
Podle žáků kvarty gymnázia TGM Hustopeče
Redoxní vlastnosti kovů
Bengálský oheň Richard Horký. Bengálský oheň Jedná se o reakci, která se používá v zábavné pyrotechnice Jedná se o směs škrobu, chlorečnanu draselného.
Dusík, N.
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
Elektrochemická řada napětí kovů
CHEMIE 8. ROČNÍK Zdroje uhlovodíků. Zemní plyn. Uhlí.
Chemická reakce a její rovnice
Oxidy Richard Horký. VlastnostiNázvosloví 2Názvosloví 1ReaktivitaPojmy
DUSÍK 78% ve vzduchu Dusičnany, bílkoviny…
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
SLOUČENINY DUSÍKU Mgr. Jitka Vojáčková.
Kyslík.
K Y S L Í KK Y S L Í KK Y S L Í KK Y S L Í K. K Y S L Í K O 16 O 17 O 18 O 16 O (99,76%), 17 O (0,04%), 18 O (0,2%) 2s 2 2p 4 Fyzikální vlastnosti:
Jak vznikají soli.
Oxidy, které ovlivňují životní prostředí. Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku.
Kyslíkaté kyseliny.
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
RISKUJ.
Dusík N, Nitrogenium Kuchař Petr, 2.A.
Výpočty z chemických rovnic
Kyslíkaté kyseliny.
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Oheň. Plamen - světelné efekty doprovázející hoření Svítivý plamen - tvoří se při nedostatečném přívodu kyslíku a nedochází k úplnému spálení látek v.
CHEMICKÉ REAKCE © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
- leskle stříbřitý kov s modrým nádechem - málo reaktivní - za zvýšené teploty reaguje s halogeny, borem, uhlíkem, fosforem, arsenem a sírou - nereaguje.
Chemické reakce. Chemická reakce je děj, při kterém z výchozích chemických látek vznikají jiné chemické látky. Výchozí chemické látky = REAKTANTY Vzniklé.
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
Síra.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Dusík.
Výpočty z chemických rovnic
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Oxidy a jejich chemické vlastnosti
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
10. Test z anorganické chemie Obecná a anorganická chemie
Výpočty z chemických rovnic
VY_32_INOVACE_C9-003 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_20_Výpočty z rovnic.
Agrochemie – 3. cvičení.
Rozdělení chemických dějů
Transkript prezentace:

Dýmavý střelný prach Dýmavý střelný prach se připravoval ze směsi draselného ledku,práškového dřevěného uhlí a síry. Draselný ledek je vlastně dusičnan draselný a jeho vzorec je KNO 3. Zahříváním vzniklý dusitan se jmenuje dusitan draselný KNO 2.

Ve zkumavce zahřívaný draselný ledek uvolňuje kyslík O 2. To že ve zkumavce opravdu kyslík je dokazujeme tím,že do zkumavky vložíme doutnající třísku a ona začne hořet.

Experimentální důkaz kyslíku

Experimentální důkaz kyslíku - pokračování

Ve zkumavce zahřívaný draselný ledek se rozkládá na kyslík a dusitan draselný: 2 KNO 3 –> O 2 +2 KNO 2 Dřevěné uhlí na vzduchu reaguje: 2 C + O 2 – >2 CO Je pouze žhavé a doutná. Po přidání dřevěného uhlí do zkumavky dochází v reakčním systému k další reakci: C + O 2 –> CO 2

Po přidání dřevěného uhlí do zkumavky dochází k bouřlivější reakci,než ve vzduchu, protože je zde větší množství O 2 než ve vzduchu a kyslík podporuje hoření

Po přidání práškové síry do tavící se směsi se spustí další reakce: síra začne reagovat se vzduchem a vznikne oxid siřičitý S + O 2 –> SO 2

Reakce síry s kyslíkem ( hoření síry) je exotermická

Další příklad rozkladu dusičnanů Tepelný rozklad dusičnanu stříbrného(AgNO 3 ),který se za nestálosti dusitanu a vedlejších produktů,rozloží až na kovové stříbro: AgNO 3 –> AgNO 2 + O 2 AgNO 2 –> Ag + NO 2