Škroby. Charakteristika škrobů Škrob je z chemického hlediska polysacharid složený z mnoha molekul glukóz. Škroby vznikají v rostlinách jako produkt fotosyntetické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Advertisements

Cukry I VY_32_INOVACE_CH1 – 18 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
SACHARIDY.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4964VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Suroviny Ročník: I. Téma:Cukrářská.
SACHARIDY CUKRY RZ
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_06 Název materiálu: Vlastnosti a použití škrobů Tematická oblast: Suroviny, 2.ročník Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Suroviny Ročník: I. –
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VÝROBA ŠKROBU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
Sacharidy - II. Obsah: Oligosacharidy Polysacharidy.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
CUKRY = SACHARIDY.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Skladování, použití. Vady tuků – vliv mikroorganizmů žluknutí tuků – MO a enzymy rozkládají tuk – tento proces podporuje světlo a teplo příměs cizích.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Škrob a výrobky ze škrobu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CHEMIE - Polysacharidy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Výroba fondánu
Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
VY_32_INOVACE_ Lehké šlehané hmoty - charakteristika
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hodnocení jakosti mouky:
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Škrobový sirup Autor: Eva Hrušková.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vlastnosti škrobového sirupu
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Význam a výskyt sacharidů
Škrob a výrobky ze škrobu
Transkript prezentace:

Škroby

Charakteristika škrobů Škrob je z chemického hlediska polysacharid složený z mnoha molekul glukóz. Škroby vznikají v rostlinách jako produkt fotosyntetické asimilace podle známé rovnice 6CO H 2 O + sluneční záření + chlorofyl → C 6 H 12 O O 2 Škroby slouží v rostlinách jako zásobní látka a jsou uloženy v podobě zrn (granulí) v různých částech rostlin (kořeny, hlízy, semena). Průmyslově se škrob získává z brambor, pšenice, kukuřice, rýže.

Výroba škrobů využívá se toho, že škrob je nerozpustný ve vodě Výroba bramborového škrobu brambory se nastrouhají a louhují ve vodě. Škrob z bramborových hlíz přechází do vody, z které se získává sušením. (Po usušení se škrob prosévá a balí)

Kukuřičný škrob kukuřice se máčí asi 48 hodin v teplé vodě, pak se drtí, mele a studenou vodou se vypírá škrobové mléko → sušení

Pšeničný škrob pšeničná mouka se mísí s vodou na těsto a škrob se vypírá vodou. Vznikne škrobové mléko, které se suší, čistí a mele

Vlastnosti škrobů škrob je na pohled bílý jemný prášek na omak „vrzavý“ chuť syrová, nesladká

Vlastnosti škrobů jodem se barví na modro (laboratorní zkouška). v horké vodě škroby bobtnají a po dosažení určité teploty mazovatí pomocí kyselin se dají štěpit – na disacharid maltózu a monosacharid glukózu

Použití škrobů výroba škrobového sirupu (bramborový škrob) přídavek do těst především u trvanlivého pečiva výroba krémů – základní žloutkový krém (kukuřičný škrob) formovací pudr – cukrovinkáři – lití želé nebo krustového zboží (obilné škroby)

Skladování škrobů Škroby ve vlhkém prostředí snadno plesnivý. Sklady – suché, neprodyšné obaly, odděleně od jiných surovin

Modifikované škroby Jsou to škroby fyzikálně nebo chemicky upravené tak, aby získaly nové vlastnosti Chemické a fyzikální úpravy – škrob získá schopnost bobtnat a rozpouštět se i ve studené vodě – součást pudinků za studena

zdroje LUDVÍK BLÁHA, IVANA KOPOVÁ, FRANTIŠEK ŠREK. Suroviny pro učební obor Cukrář. Vydání čtvrté, přepracované. Informatorium, spol. s r.o. ISBN Soukromé zdroje autora Zdroje obrázků – vlastní fotografie