HOTOVOSTNÍ OPERACE Nákup a prodej. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0745 OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Advertisements

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
VYŘIZOVÁNÍ OBJEDNÁVEK
Spotřebitel a jeho práva
Daň z přidané hodnoty a její účtování
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
 Projekt CZ.1.07/1.1.38/  Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku  uměleckých řemesel a oborů gastro  TENTO PROJEKT JE.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Účetní doklady Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
ZÁRUČNÍ DOBA A REKLAMACE
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Přijímání a vyřizování reklamací
Zásoby Účtování o zboží
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
HOSPODAŘENÍ pro rádce.
Účtování DPH účet 343.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Práva spotřebitele.
REKLAMACE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
OSOBNÍ A RODINNÝ ROZPOČET Praktické cvičení. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Rozdělení softwaru Obecná informatika. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
VYTVOŘENÍ RODINNÉHO ROZPOČTU. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Funkce operačního systému (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
FINANČNÍ GRAMOTNOST BANKOVNÍ SOUSTAVA, FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKY.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI Domácnost a její potřeby. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
MINCE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Peníze. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 2. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Stupňová a oblouková míra (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
EURO. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POŠTOVNÍ POUKÁZKY A JEJICH VYUŽITÍ.
FINANČNÍ GRAMOTNOST NAKLÁDÁNÍ S PROSTŘEDKY NA BĚŽNÉM ÚČTĚ HOTOVOSTNÍ VKLADY.
HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PENÍZE Bezhotovostní peníze.
HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PENÍZE
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE BANKOVKY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI Úvod do předmětu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP48 Název školy.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
CorelDRAW – prostředí programu (12). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z tabákových výrobků.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z lihu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
PRAKTICKÉ CVIČENÍ U pokladny. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI Majetek domácnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
ZÁRUČNÍ DOBA. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Funkce sinus (8). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Goniometrické rovnice (1) (17). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
FINANČNÍ GRAMOTNOST NAKUPOVÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Funkce tangens (10). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
ZÁKLADNÍ PRÁVA SPOTŘEBITELE
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
HTML (II) (3).
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Graf a vlastnosti funkce
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Vztahy mezi goniometrickými funkcemi
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Základní škola a mateřská škola T. G
Účtování DPH účet 343.
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Transkript prezentace:

HOTOVOSTNÍ OPERACE Nákup a prodej

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282 Tento projekt je financován Evropskou unií – Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Autor:Mgr. Marie Kubátová Předmět:Hospodaření domácnosti

Obsah Hotovostní platby1 Nákup/Prodej2 Účtenka3 Reklamace4 Záruční doby a lhůty5 Účtenka - ukázka6 Údaje na účtence - obrázek7 Pokladní doklad - ukázka8 Záruční list9 Záruční list - ukázka10

Obsah Úkol11 Zápis 112 Zápis 213 Zápis 314

provádí se prostřednictvím peněz patří sem: služby (restaurace, cestování, zábava, opravy..) bydlení, ubytování,vzdělání lékař, lázně nákupy zboží, výrobků (potraviny, drogerie, oblečení, atp.) Hotovostní platby 1

NÁKUP/PRODEJ – je smluvní vztah( domluva) mezi nakupujícím a prodávajícím. Nákupem se stáváme majiteli zboží, služby atd. nákup se řídí předem právně určenými pravidly(zákony) o povinnostech a právech jak nakupujícího tak i prodávajícího. Nákup/Prodej 2

ÚČTENKA (PARAGON) – doklad o zakoupení výrobku nebo služby a slouží při případné reklamaci závadného zboží. BEZ ÚČTENKU PRODÁVAJÍCÍ NEPŘIJME ZBOŽÍ K REKLAMACI! Co musí obsahovat účtenka? 1/datum 2/název zboží (služby) 3/počet kusů,množství 4/razítko a podpis prodejce Účtenka 3

Základní důvody k reklamaci: Obecně lze použít pravidlo, že pokud je závada způsobena chybou výrobce, přepravovatele nebo prodejce má kupující nárok uplatnit právo na reklamaci. V případě, že závada vznikla nesprávným používáním,nebo neopatrností kupujícího nevzniká právo na reklamaci a prodávající není povinen reklamací vyhovět. Reklamace 4

Lhůta pro opravu nebo navrácení peněz - je 30dnů od data podání reklamace. O reklamaci je prodávající povinen vydat kupujícímu doklad s datumem a popisem závady a razítkem. Záruční doba: - Potraviny zakoupené u prodejního pultu do druhého dne - Potraviny v pevném obalu do data spotřeby uvedeném na obalu - Další výrobky obvykle 2 roky. Pokud se objeví závada v této lhůtě je kupující povinen reklamovat zboží ihned po jejím vzniku. Záruční doby a lhůty 5

ÚČTENKA - ukázka 6

Údaje na účtence - obrázek 7

POKLADNÍ DOKLAD - ukázka 8

Písemnou formou poskytnutá záruka na bezchybnost výrobku (práce) a na jeho užívání po dobu záruční lhůty. Na záruční list musí prodejce dát své razítko a datum prodeje. Od té chvíle běží zákonná záruční lhůta. Bez razítka není záruční list platný a pozdější reklamace nemusí být uznána! Záruční list 9

Záruční list - ukázka 10

Úkol 11 Doplň na účtence potřebné údaje: razítko firmy množství název zboží cena za 1 kus celková cena datum

Zápis 1 Hotovostní platby provádí se prostřednictvím peněz patří sem: služby (restaurace, cestování, zábava, opravy..) bydlení, ubytování,vzdělání lékař, lázně nákupy zboží, výrobků (potraviny, drogerie, oblečení, atp.) NÁKUP/PRODEJ – je smluvní vztah( domluva) mezi nakupujícím a prodávajícím. Nákupem se stáváme majiteli zboží, služby atd.Nákup se řídí předem právně určenými pravidly(zákony). ÚČTENKA (PARAGON) – doklad o zakoupení výrobku nebo služby a slouží při případné reklamaci závadného zboží. BEZ ÚČTENKU PRODÁVAJÍCÍ NEPŘIJME ZBOŽÍ K REKLAMACI! Co musí obsahovat účtenka? 1/datum 2/název zboží (služby) 3/počet kusů,množství 4/razítko a podpis prodejce 12

Reklamace Základní důvody k reklamaci: Obecně lze použít pravidlo, že pokud je závada způsobena chybou výrobce, přepravovatele nebo prodejce má kupující nárok uplatnit právo na reklamaci. V případě, že závada vznikla nesprávným používáním, nebo neopatrností kupujícího nevzniká právo na reklamaci a prodávající není povinen reklamací vyhovět. Záruční doby a lhůty Lhůta pro opravu nebo navrácení peněz - je 30dnů od data podání reklamace. O reklamaci je prodávající povinen vydat kupujícímu doklad s datumem a popisem závady a razítkem. Záruční doba: - Potraviny zakoupené u prodejního pultu do druhého dne - Potraviny v pevném obalu do data spotřeby uvedeném na obalu - Další výrobky obvykle 2 roky. Pokud se objeví závada v této lhůtě je kupující povinen reklamovat zboží ihned po jejím vzniku. Zápis 2 13

Záruční list Lhůta pro opravu nebo navrácení peněz - je 30dnů od data podání reklamace. O reklamaci je prodávající povinen vydat kupujícímu doklad s datumem a popisem závady a razítkem. Záruční doba: - Potraviny zakoupené u prodejního pultu do druhého dne - Potraviny v pevném obalu do data spotřeby uvedeném na obalu - Další výrobky obvykle 2 roky. Pokud se objeví závada v této lhůtě je kupující povinen reklamovat zboží ihned po jejím vzniku. Zápis 3 14

Použité zdroje