Vítek Sigmund 3.5.2016 8.B. Pivovar Svijany je se svým výstavem 385 000 hektolitrů v roce 2009 šestým největším českým pivovarem. Stovka zaměstnanců v.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Advertisements

VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Podnikání.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Pot Luck Podnik vedený dětmi. Po zvolení vedení přišel čas na vymýšlení toho co budeme prodávat, jméno firmy a loga.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_552_ Výroba piva 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Prohlídka pivovaru Jílovice. Varna Pivovar je rozdělen izolovanou přepážkou na dvě části. V první teplé části se nachází varna s příslušenstvím, ve druhé.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomická příprava výroby.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_558_ Výroba vína 4 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_08_32_NEOBNOVITELNÉ A OBNOVITELNÉ PŘÍRODNÍ ZDROJE
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_07_12_vyjmenovaná slova
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Hmyzí hotel Kde kdo bydlí?.
Digitální učební materiál
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
Název vzdělávacího materiálu
Numerické myšlení Kontrola úloh z pracovního listu
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Ing. Veronika Dostálková MBA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název projektu: Moderní škola
Výroba piva Kopčanová Aneta, 3.B.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Zpracovala: K. Orendáčová
NÁŘADÍ.
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Poměr v základním tvaru.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Název školy: Základní škola Městec Králové
CIRKUS orientace.
Název projektu: Moderní škola
PRO ZÁJEMCE O FOTOGRAFOVÁNÍ
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
KDO SE NA TEBE DÍVÁ? HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vláda prvních Habsburků
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Suroviny pro výrobu piva
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Poměr v základním tvaru.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
POMĚR VE SLOVNÍCH ÚLOHÁCH
Zákoník práce 2 – Vznik a zánik pracovního poměru
Transkript prezentace:

Vítek Sigmund B

Pivovar Svijany je se svým výstavem hektolitrů v roce 2009 šestým největším českým pivovarem. Stovka zaměstnanců v čele s ředitelem pivovaru Romanem Havlíkem a sládkem Petrem Menšíkem S logem se tak můžete setkat na závodech cyklistů, na hokeji a fotbale, na volejbale či při bowlingových utkáních.

První zpráva o Svijanech pochází z roku 1345, obec tehdy patřila cisterciánskému klášteru v Mnichově Hradišti. Od roku 1565 získal ves Jaroslav z Vartemberka. V roce 1564, je ve Svijanech uváděn pivovar. Důvodem vaření piva a zakládání hospod bylo zvýšení finančního výnosu panství.Po smrti Jaroslava roku 1602 získal Svijany s tvrzí a pivovarem Jáchym Ondřej Šlik. Který byl popraven v roce Svijany poté připadly Valdštejnům, až do roku Za nich byla stará tvrz přestavěna na zámek, stavebně upraven a rozšířen byl i sousední pivovar. Roku 1820 přicházejí Rohanové, Svijany jsou připojeny k Sychrovu. Pivovar Rohanům patřil do roku 1912, kdy jej koupil jeho dosavadní nájemce a sládek Antonín Kratochvíle.

Rodinná dynastie Kratochvílů působila ve svijanském pivovaru až do roku Vnuk původního majitele, Antonín, byl nucen pivovar prodat a pivovar se opět vrátil Rohanům. Po roce 1945 byl pivovar konfiskován a posléze znárodněn, stal se provozem Severočeských pivovarů n. p. Se změnami v politické i hospodářské oblasti končí společnost Severočeské pivovary n.p. a v roce 1990 vzniká státní podnik Pivovary Vratislavice nad Nisou, jehož součástí je i Pivovar Svijany. V roce 1992 se státní podnik mění na akciovou společnost a v roce 1997 se stává součástí a.s. Pražské pivovary, jejímž majoritním vlastníkem je anglická pivovarská společnost Bass. Pivovar Svijany je nejstarším a nejmenším pivovarem této skupiny. Změna v roce 1998 vzniká společnost Pivovar Svijany s.r.o., která se stává novým vlastníkem.

Fáze 1 – Varna Na varně smícháme správný poměr rozdrceného sladu s vodou a zahříváním na různé teploty změníme pomocí sladových enzymů škrob na cukr. Používáme, pro výrobu českého piva typický, dekokční způsob rmutování na dva rmuty. Při scezování oddělíme cukerný roztok (sladinu) od obalů zrn (mláta). Sladinu vaříme s chmelem, který přidáváme postupně v několika dávkách.

Fáze 2 – Hlavní kvašení Z mladiny oddělíme ve vířivé kádi kaly, zchladíme ji na zákvasnou teplotu, provzdušníme a zakvasíme pivovarskými kvasinkami. Hlavní kvašení probíhá v otevřených kádích při teplotě do 12o C v chlazené místnosti zvané spilka. Tady kvasinky přemění většinu cukrů na alkohol a oxid uhličitý. Pravidelně kontrolujeme stupeň prokvašení a teplotu v každé kádi a pomocí chlazení celý proces řídíme. Po 6 až 8 dnech kvašení pivo prudce zchladíme, z jeho povrchu odstraníme kvašením vyloučené kaly a tzv. zelené pivo „sudujeme“ do ležáckých tanků. Kvasinky usazené na dně kádě důkladně propereme a znovu zakvasíme.

Fáze 3 – Zrání piva Ležácké tanky jsou ležaté nádoby o průměru 240 cm a objemu 60 až 630 hl. Během ležení zde pivo dozrává, čiří se a pozvolna se sytí oxidem uhličitým přirozeně vzniklým během dokvášení. Zrání trvá podle druhu piva 30 až 60 dní a probíhá při teplotě 2o C a tlaku 0,1 MPa.

Fáze 4 – Filtrace Protože se ve svijanském pivovaru držíme tradiční výroby, tak naše pivo nepasterujeme. Pivo se pouze filtruje. Nejprve přes křemelinový filtr dodávající pivu jiskru a pak přes speciální mikrofilm, který pivo zbaví nežádoucích kvasinek a dalších mikroorganismů.

Fáze 5 – Stáčení Filtrované pivo plníme do přetlačných tanků. Tady už je hotové, proto se dlouho nezdržuje a co nejčerstvější putuje přes speciální mikrofiltr, na kterém se šetrně zbaví nyní už nežádoucích kvasinek a jiných mikroorganismů, do nádob. Celý proces stáčení probíhá za dodržování velmi přísných požadavků na čistotu.

Svijanská Desítka Svijanský Máz 10% 11%

Svijanský Rytíř 12 % Kvasničák 13 %

Svijanský Kníže 13 % Svijanská Kněžna 13 %

450 – Vyrobená ke 450mu výročí Svijan.

uvodni-stranka/logo-svijany-png1/ uvodni-stranka/logo-svijany-png1/ pivovar-svijany-rekordni-prodal-pres-620-tisic-hektolitru-piva pivovar-svijany-rekordni-prodal-pres-620-tisic-hektolitru-piva