Vítek Sigmund B
Pivovar Svijany je se svým výstavem hektolitrů v roce 2009 šestým největším českým pivovarem. Stovka zaměstnanců v čele s ředitelem pivovaru Romanem Havlíkem a sládkem Petrem Menšíkem S logem se tak můžete setkat na závodech cyklistů, na hokeji a fotbale, na volejbale či při bowlingových utkáních.
První zpráva o Svijanech pochází z roku 1345, obec tehdy patřila cisterciánskému klášteru v Mnichově Hradišti. Od roku 1565 získal ves Jaroslav z Vartemberka. V roce 1564, je ve Svijanech uváděn pivovar. Důvodem vaření piva a zakládání hospod bylo zvýšení finančního výnosu panství.Po smrti Jaroslava roku 1602 získal Svijany s tvrzí a pivovarem Jáchym Ondřej Šlik. Který byl popraven v roce Svijany poté připadly Valdštejnům, až do roku Za nich byla stará tvrz přestavěna na zámek, stavebně upraven a rozšířen byl i sousední pivovar. Roku 1820 přicházejí Rohanové, Svijany jsou připojeny k Sychrovu. Pivovar Rohanům patřil do roku 1912, kdy jej koupil jeho dosavadní nájemce a sládek Antonín Kratochvíle.
Rodinná dynastie Kratochvílů působila ve svijanském pivovaru až do roku Vnuk původního majitele, Antonín, byl nucen pivovar prodat a pivovar se opět vrátil Rohanům. Po roce 1945 byl pivovar konfiskován a posléze znárodněn, stal se provozem Severočeských pivovarů n. p. Se změnami v politické i hospodářské oblasti končí společnost Severočeské pivovary n.p. a v roce 1990 vzniká státní podnik Pivovary Vratislavice nad Nisou, jehož součástí je i Pivovar Svijany. V roce 1992 se státní podnik mění na akciovou společnost a v roce 1997 se stává součástí a.s. Pražské pivovary, jejímž majoritním vlastníkem je anglická pivovarská společnost Bass. Pivovar Svijany je nejstarším a nejmenším pivovarem této skupiny. Změna v roce 1998 vzniká společnost Pivovar Svijany s.r.o., která se stává novým vlastníkem.
Fáze 1 – Varna Na varně smícháme správný poměr rozdrceného sladu s vodou a zahříváním na různé teploty změníme pomocí sladových enzymů škrob na cukr. Používáme, pro výrobu českého piva typický, dekokční způsob rmutování na dva rmuty. Při scezování oddělíme cukerný roztok (sladinu) od obalů zrn (mláta). Sladinu vaříme s chmelem, který přidáváme postupně v několika dávkách.
Fáze 2 – Hlavní kvašení Z mladiny oddělíme ve vířivé kádi kaly, zchladíme ji na zákvasnou teplotu, provzdušníme a zakvasíme pivovarskými kvasinkami. Hlavní kvašení probíhá v otevřených kádích při teplotě do 12o C v chlazené místnosti zvané spilka. Tady kvasinky přemění většinu cukrů na alkohol a oxid uhličitý. Pravidelně kontrolujeme stupeň prokvašení a teplotu v každé kádi a pomocí chlazení celý proces řídíme. Po 6 až 8 dnech kvašení pivo prudce zchladíme, z jeho povrchu odstraníme kvašením vyloučené kaly a tzv. zelené pivo „sudujeme“ do ležáckých tanků. Kvasinky usazené na dně kádě důkladně propereme a znovu zakvasíme.
Fáze 3 – Zrání piva Ležácké tanky jsou ležaté nádoby o průměru 240 cm a objemu 60 až 630 hl. Během ležení zde pivo dozrává, čiří se a pozvolna se sytí oxidem uhličitým přirozeně vzniklým během dokvášení. Zrání trvá podle druhu piva 30 až 60 dní a probíhá při teplotě 2o C a tlaku 0,1 MPa.
Fáze 4 – Filtrace Protože se ve svijanském pivovaru držíme tradiční výroby, tak naše pivo nepasterujeme. Pivo se pouze filtruje. Nejprve přes křemelinový filtr dodávající pivu jiskru a pak přes speciální mikrofilm, který pivo zbaví nežádoucích kvasinek a dalších mikroorganismů.
Fáze 5 – Stáčení Filtrované pivo plníme do přetlačných tanků. Tady už je hotové, proto se dlouho nezdržuje a co nejčerstvější putuje přes speciální mikrofiltr, na kterém se šetrně zbaví nyní už nežádoucích kvasinek a jiných mikroorganismů, do nádob. Celý proces stáčení probíhá za dodržování velmi přísných požadavků na čistotu.
Svijanská Desítka Svijanský Máz 10% 11%
Svijanský Rytíř 12 % Kvasničák 13 %
Svijanský Kníže 13 % Svijanská Kněžna 13 %
450 – Vyrobená ke 450mu výročí Svijan.
uvodni-stranka/logo-svijany-png1/ uvodni-stranka/logo-svijany-png1/ pivovar-svijany-rekordni-prodal-pres-620-tisic-hektolitru-piva pivovar-svijany-rekordni-prodal-pres-620-tisic-hektolitru-piva