Prevence vzniku obalových odpadů podle zákona o obalech Aktuální informace týkající se omezování spotřeby plastových odnosných tašek v ČR v návaznosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Prevence – Inovace a vylehčování PET
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Zákon o obalech Česká republika
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Ekologický pilíř – celkový přehled
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
1 M.Krčma Ircon, s.r.o. 24. května 2006, Brno Hodnocení životního cyklu a Life Cycle Thinking, vztah k EMAS.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Konference „Inovace a technologie v rozvoji regionů“ Inovace a marketingový výzkum Duben 2004 / Příspěvek v diskusi / RNDr. Tomáš Raiter / obchodní ředitel,
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Deset let existence zpětného odběru elektrozařízení v ČR realizovaného na principu prodloužené odpovědnosti výrobce (EPR) Praha, 19. května 2015 Mgr. Ing.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
HACCP.
Právní režim nakládání s odpady
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Ing. Daniel Trnka, Oddělení kvality regulace Úřad vlády ČR Zvyšování kvality regulace 9. mezinárodní konference o informatické podpoře personálních procesů.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
POZADÍ VZNIKU ALKOHOLOVÉ STRATEGIE V EU A JEJÍ SOUČASNÁ PODOBA.
Dobrovolné nástroje jako možná cesta k předcházení vzniku podnikových odpadů Daniel Hájek odbor finančních a dobrovolných nástrojů.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
17. řádné zasedání odborné sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ 17. června 2014 Praha Ing. Alena Šimková AKTUÁLNÍ STAV IMPLEMENTACE.
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Česká inspekce životního prostředí
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
BAT - BREF Jejich rozsah
Problematika potravinových odpadů v ČR
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Transkript prezentace:

Prevence vzniku obalových odpadů podle zákona o obalech Aktuální informace týkající se omezování spotřeby plastových odnosných tašek v ČR v návaznosti na novou evropskou legislativu Praha, 7. října 2015 Konference předcházení vzniku odpadů Mgr. Ing. Ladislav Trylč Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí

Produkce obalů a jejich recyklace v ČR 73,0 % tun

Produkce obalových odpadů v kg na obyvatele ve státech EU v roce 2013 Ø = 138,1

Prevence = snižování množství a škodlivosti obalů pro životní prostředí (...) směrnice stanoví opatření, jejichž první prioritou je prevence vzniku obalových odpadů Obaly musí být vyráběny tak, aby objem a hmotnost obalu byly omezeny na minimální hodnotu přiměřenou pro zachování nezbytné úrovně bezpečnosti, hygieny a přijatelnosti pro balený výrobek i pro spotřebitele ČS zajistí, aby vedle opatření k prevenci vzniku obalových odpadůpodle článku 9, byla prováděna další preventivní opatření vnitrostátní programy, plány na zavedení odpovědnosti výrobce za minimalizaci vlivu obalů na životní prostředí nebo podobné akce Prevence v kontextu směrnice 94/62/ES o obalech a obalových odpadech

Hmotnost a objem obalu musí být co nejmenší při dodržení požadavků kladených na balený výrobek a při zachování jeho přijatelnosti pro spotřebitele nebo jiného konečného uživatele, s cílem snížit množství odpadu z obalů, který je nutno odstranit. Je-li obal pro určitý výrobek zhotoven v souladu s harmonizovanými českými technickými normami, považují se požadavky za splněné ČSN EN , Obaly – Specifické požadavky na výrobu a složení – prevence snižováním zdrojů Dodavatel musí být schopen prokázat, že s přihlédnutím ke všem funkčním kritériím dosahuje hotový obal nejnižší možnou hodnotu hmotnosti a/nebo objemu Prevence ve smyslu § 3 zákona č. 477/2001 Sb., o obalech

Funkční kritéria dle ČSN EN , Obaly – Specifické požadavky na výrobu a složení – prevence snižováním zdrojů Ochrana výrobku Proces výroby obalu Proces balení/plnění Logistika (včetně přepravy, skladování a manipulace) Prezentace výrobku k prodeji a marketing Přijatelnost pro uživatele/spotřebiteli Informace Bezpečnost Legislativa Ostatní hlediska

→ → ?

Zdroj:

Závěry Při stávající legislativě je obtížné najít hranici mezi oprávněnými potřebami obaly „zvětšovat“ a snahami o obcházení požadavku na minimalizaci obalu Změna legislativy je obtížná vzhledem k širokým funkcím obalů Iniciativy obdobné té, se kterou přišlo sdružení dTest „Nadměrné obaly“, jsou jednoznačně žádoucí Výrobce za objemnější (těžší) obal platí vždy více v návaznosti na povinnosti zákona o obalech – znečišťovatel platí

Srpen veřejná konzultace vyhlášená EK Září studie zadaná EK – „Assessment of impact of options to reduce the use of single-use plastic sarrier bags” Listopad první návrh směrnice ze strany EK 2014 – legislativní proces, schvalování a hledání kompromisů 29. dubna vydání směrnice Směrnice 2015/720/EU o omezení spotřeby lehkých plastových nákupních tašek

 Základní cíl směrnice = omezení spotřeby lehkých plastových nákupních tašek – tloušťka stěny < 50μm Silnější tašky mohou být opakovaně použitelné Velmi lehké plastové nákupní tašky mohou být z působnosti těchto opatření a nástrojů vyňaty (< 15μm + hygienická funkce) v případě, že jejich užití pomáhá zabránit plýtvání potravinami Členské státy musí přijmout opatření vedoucí k trvalému snížení spotřeby Transpoziční termín: 27. listopadu 2016 Směrnice o omezení spotřeby lehkých plastových nákupních tašek

 Členské státy si mohou zvolit některou z uvedených možností Závazné cíle: Přijetí opatření zajišťujících, aby do 31. prosince 2019 nepřekračovala roční míra spotřeby 90 tašek/osobu a do 31. prosince tašek/osobu (lze stanovit rovnocenné cíle hmotnostně) Ekonomické nástroje: Přijetí nástrojů zajišťujících, aby nejpozději od 31. prosince 2018 nebyly tašky v místě prodeje zboží nebo produktů poskytovány bezplatně Zákaz používání tašek nebo omezení uvádění na trh Směrnice o omezení spotřeby lehkých plastových nákupních tašek

EK stanoví metodiku pro výpočet roční spotřeby tašek EK stanoví značkovací systém pro odlišení biologicky rozložitelných a kompostovatelných tašek (informace spotřebiteli o vlastnostech materiálů) EK předloží EP a Radě zprávu v níž posoudí dopad používání oxo-rozložitelných plastových nákupních tašek na ŽP a případně předloží legislativní návrh Komise posoudí dopady různých možností snížení spotňeby velmi lehkých plastových nákupních tašek během celého jejich životního cyklu a případně předloží legislativní návrh Směrnice o omezení spotřeby lehkých plastových nákupních tašek

Mgr. Ing. Ladislav Trylč Vedoucí oddělení zpětného odběru Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Tel.: , Mob.: : Děkuji za pozornost