Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metabolismus sacharidů. hlavní složkou výživy –obilniny, rýže, kukuřice, brambory... zdroj energie stavební funkce (nukleotidy, koenzymy,glykolipidy…)
Advertisements

Oxidy Dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku Starší název : kysličníky Oxidační číslo : -II Podle druhy vazby : iontové a kovalentní Oxidační číslo.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – temnostní fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
CUKRY = SACHARIDY.
Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.
Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Šrejtrová Marie Název: VY_32_INOVACE_11B_09_PRACOVNÍ ČINNOSTI Téma:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Stavba buňky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Přírodopis – 6.ročník Rostlinná buňka VY_32_INOVACE_
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
Sacharóza – výroba cukru
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Fotosyntéza.
Cukry (sacharidy).
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_CH.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.03_MOLÁRNÍ HMOTNOST.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Sacharidy VY_ 32_INOVACE_24_472
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-03
Polysacharidy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Příprava perníkového těsta
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Buňka.
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Sacharidy kolem nás Martin Diviš.
Co možná nevíte o sacharidech a mohlo by se vám hodit?
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Získávání energie pro život
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Cukry sacharidy, glycidy

Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce – základní složka buněčných stěn bakterií a rostlin Stavební funkce – součást glykoproteinů a glykolipidů

Sacharidy Monosacharidy – základní jednotky sacharidů Podle počtu těchto jednotek dělíme sacharidy :  monosacharidy – mají pouze jednu monosacharidovou jednotku  oligosacharidy – mají 2 až 10 monosacharidových jednotek  polysacharidy – mají více jak 10 monosacharidových jednotek

Monosacharidy Základní stavební jednotka Bezbarvé, krystalické, ve vodě rozpustné sloučeniny Opticky aktivní Zahříváním se rozkládají – karamelizace Podle složení se dělí na : 1.Aldosy : 1 aldehydická skupina 2.Ketozy : 1 ketonická skupina

Nejdůležitější monosacharidy Glukóza : ovoce, med, lymfa 0,1% Fruktóza : ovocné šťávy, med, nejsladší cukr Sorbóza : šťáva jeřabin, výroba kyseliny askorbové vzorec glukózy : C 6 H 12 O 6

Nejdůležitější disacharidy Vznikají spojením 2 molekul monosacharidů, odštěpí se 1 molekula vody Sacharóza : sladidlo, přísada do léků výroba : z cukrové řepy, cukrové třtiny melasa – odpad při výrobě vzorec disacharózy : C 12 H 22 O 11 Maltóza Laktóza : přítomna v savčím mléce

Nejdůležitější polysacharidy Funkce : stavební zásobárna energie Škrob nejrozšířenější zásobní polysacharid (C 6 H 10 O 5 ) n jeho enzymovým štěpením se uvolňuje glukóza významná součást stravy živočichů

Glykogen živočišný škrob uložený v játrech a svalech rozpustný ve vodě Celulóza hlavní stavební polysacharid podíl na výstavbě buněčných stěn rostlin složka vlákniny čistá celulóza – vlákna bavlníku, stonky lnu a konopí dřevo (cca 50%) Polysacharidy – mnoho set molekul nC 6 H 12 O 6 ( C 6 H 10 O 5 ) n + nH 2 O

K zamyšlení Sestavte molekulový vzorec sacharózy, glukózy, škrobu Kde se v přírodě vyskytuje celulóza Kdy probíhá chemická změna : o přípravou karamelu zahříváním sacharózy o slazením čaje o spalováním celulózy ve dřevě o získáváním škrobu z brambor

Zajímavosti Cukrová třtina je známa již tisíce let a její stonky se pro jejich sladkost žvýkají Do Evropy přivezli cukr Arabové 1747 chemik z Berlína zjistil cukr v cukrové řepě 1841 Jakub Kryštof Rad z Dačic vyrobil první kostku cukru, nazývala se čajový cukr

Autor : Mgr. Věra Brtnová Vzdělávací oblast: Chemie Téma : Cukry Ročník : Devátý Vytvoření : Anotace : Práce je určena k výkladu učiva na téma cukry. Obsahuje základní dělení cukrů, jejich vlastnosti a použití. Výklad je dobré doplnit praktickými ukázkami jednoduchých pokusů s cukry a škroby. Použitá literatura: P.Beneš, V.Pumpr,J.Banýr: Základy chemie 2, Fortuna, Praha 1997, ISBN