Bílkoviny. Bílkoviny neboli proteiny patří mezi tzv. základní živiny, jsou nepostradatelnou složkou potravy člověka, jsou základem všech známých organismů,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Advertisements

Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_03 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVýživa – základní složky potravy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, p ř ísp ě vková organizace AUTOR: Silvie Šime č ková NÁZEV:VY_32_INOVACE_17_Chemie 9.ro č ník TÉMA: Proteiny-opakování Č.
VY_32_INOVACE_Luk_II_04 Alternativní výživa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
PROTEINY-BÍLKOVINY LUCIE VÁŇOVÁ. ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ JEDNOTKA.
Alternativní výživové směry
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Metabolismus aminokyselin.
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: Moderní škola
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vitamíny rozpustné ve vodě
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Energetická hodnota dětské výživy
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Bílkoviny

Bílkoviny neboli proteiny patří mezi tzv. základní živiny, jsou nepostradatelnou složkou potravy člověka, jsou základem všech známých organismů, Optimální poměr základních živin: % proteiny ˂ 30 % lipidy ˃ 55% sacharidy je nutné je dodávat denně v dostatečném množství. jsou součástí každé živé buňky, všech tkání, podílejí se na stavbě i ochraně našeho těla, energetický trojpoměr základních živin

Funkce stavební keratin (vlasy, nehty), kolagen (kosti, šlachy, chrupavka, kůže) Funkce transportní hemoglobin (v krvi přenos kyslíku k buňkám) Funkce ochranná imunoglobulin (ochrana proti cizorodým látkám) Funkce řídící a regulační hormony Funkce pohybová myosin, aktin (svaly), tubulin (spermie) Funkce urychlování chemických reakcí enzymy (amyláza v ústech štěpí škrob, pepsin v žaludku štěpí bílkoviny) Funkce energetická ve stavu nouze při vyčerpání všech zásob sacharidů a lipidů Jakou mají bílkoviny v organismu funkci?

makromolekulární látky složené z aminokyselin, Bílkoviny jsou z hlediska stavby veškeré bílkoviny v lidském těle jsou složeny z 20 různých aminokyselin. alanin arginin asparagin kyselina asparagová cystein glutamin kyselina glutamová glycin histidin isoleucin Aminokyseliny jsou jako písmena. Písmena v abecedě se mohou různě seskupit a vytvořit nespočet slov. Aminokyseliny dávají různým seskupením nespočet bílkovin. leucin lyzin metionin fenylalanin prolin serin threonin tryptofan tyrozin valin Po požití se bílkovina rozkládá na aminokyseliny, ty jsou dále použity při syntéze bílkovin, které konkrétní organismus potřebuje.

Co to jsou esenciální aminokyseliny ? Aminokyseliny, které si organismus nedokáže vytvořit a musí být dodávány potravou. Které aminokyseliny jsou pro člověka esenciální? leucin izoleucin valin metionin threonin lysin fenylalanin tryptofan a pro děti i 8 10 histidin a arginin Aminokyseliny, které dokáže naše tělo syntetizovat (vytvořit) a tím částečně pokrýt jejich potřebu. Co to jsou neesenciální aminokyseliny ? nezbytné nahraditelné

Podle obsahu aminokyselin dělíme bílkoviny na plnohodnotné bílkoviny neplnohodnotné bílkoviny mají vyvážený obsah esenciálních a neesenciálních aminokyselin, jsou živočišného původu obsahují jen některé aminokyseliny, jsou rostlinného původu bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou bílkoviny s nižší biologickou hodnotou (neplnohodnotné mohou být i některé živočišné bílkoviny, např. kolagen)

Živočišné nebo rostlinné bílkoviny? Rostlinné bílkoviny mají nízký obsah tuku. Ale: mají nižší obsah esenciálních aminokyselin (a v různých rostlinných potravinách jsou zastoupeny jen některé esenciální aminokyseliny), jsou hůře vstřebatelné. Živočišné bílkoviny mají vyšší obsah esenciálních aminokyselin a zároveň také většinou zastoupení všech esenciálních aminokyselin, jsou lépe vstřebatelné. Ale: obsahují často vysoký podíl skrytého tuku a cholesterolu. Ve stravě by měly být zastoupeny bílkoviny živočišného i rostlinného původu, a to v poměru 1 : 1. Výjimkou s plným spektrem esenciálních aminokyselin jsou např. sója, quinoa, konopné semínko, mladý ječmen nebo chia semínka.

z různých zdrojů není stejná. Biologická hodnota bílkovin je dána obsahem esenciálních a neesenciálních aminokyselin a také jejich stravitelností (stanovujeme, kolik gramů tělesných bílkovin může být vytvořeno ze 100 gramů bílkovin ve stravě). Biologickou hodnotu bílkovin přijímaných v jednom jídle můžeme zvýšit vhodnými kombinacemi potravin, směs bílkovin má vždy vyšší biologickou hodnotu. Biologická hodnota bílkovin Živočišné bílkovinyBH vaječný bílektéměř 100 syrovátkatéměř 100 ryby92-96 sýry82-85 mléko, hovězí maso80 vepřové maso70 Rostlinné bílkovinyBH soja84 zelené řasy81 fazole72 rýže, brambory70 čočka, ovesné vločky60 hrách56 kukuřice54

Indiánská kuchyně kukuřice a fazole Čínská kuchyně rýže se sojou Mexická kuchyně rýže a fazole Tradičním jídlem u nás byl hrách a kroupy. Navrhněte několik různých kombinací potravin-zdrojů bílkovin, abychom dosáhli co nejpestřejšího spektra aminokyselin. R-R Ž-Ž R-Ž tvaroh a vejce maso a obiloviny (pečivo, těstoviny) vejce a luštěniny ryby a mléčné výrobky

Co znamenají názvy Tempeh, Tofu, Robi, Klaso, Seitan? Tofu je sojový tvaroh Tempeh je sojový plísňový sýr Robi (rostlinná bílkovina) je „maso“ vyráběné z rostlinných bílkovin (pšeničné a rýžové, pšeničné klíčky a červená řepa) -základem sojového masa jsou bílkoviny z luštěnin Klaso je „maso“ z obilných bílkovin Seitan je pšeničný lepek, pšeničné maso rostlinné zdroje bílkovin

A co je Šmakoun? Česká plnohodnotná potravina z čistého vaječného bílku, potravina s vysokou biologickou hodnotu, dobrou stravitelností a nízkým obsahem sacharidů a tuků (český patent).

Jaký je doporučený denní příjem bílkovin? U dospělého člověka denně přibližně 1 g na 1 kg tělesné hmotnosti. při hubnutí pro zdraví na růst svalů ženy 0,9 – 1,2 0,7 – 1,0 1,1 – 1,5 muži 1,1 – 1,5 0,9 – 1,2 1,4 – 1,8 Pro hubnutí je nezbytné dostatečné množství kvalitních bílkovin ve stravě. Doporučený příjem bílkovin je odlišný pro různé věkové skupiny, rozdílná pohlaví, při rozdílné fyzické aktivitě a při zvláštních potřebách organismu. fyziologické minimum je 0,4 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti