PAPÍR Jak a proč třídit PAPÍR Mgr. Lukáš Kučera Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Advertisements

Vyrobila 8. třída ZŠ Pustiměř
TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
Třídění odpadu Sabina Kotlárová.
Systém nakládání s odpady
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
Kampaň za třídění odpadů v jižních Čechách. Kampaň, která si klade za cíl naučit obyvatele třídit (příp. efektivněji třídit) odpad Iniciátor- Jihočeský.
Název Recyklace skla Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Co víš o recyklaci?.
Změní „černobylské“ děti postavení k třídění odpadu?
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
PLASTY.
TONDA OBAL NA CESTÁCH nás opět navštívil. Pamatujeme si z loňského roku co kam patří?????
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
CESTA ODPADŮ Start: město Horšovský Týn.
Jak třídit odpad - prezentace
Nebuďte líní: Třiďte odpad!!!
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Třídění odpadu V domácnosti. Každý moderní člověk třídí odpad a s novými pomocníky na třídění do domácnosti to jde jedna radost. Poradíme vám jak třídit,
Jak je to s odpady ?.
Jak třídit odpad.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Téma: ODPAD A RECYKLACE Motto: Recyklace - má to smysl?
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
Výroba a recyklace papíru
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Co víš o recyklaci?.
Název Recyklace PET Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 8
DEN ZEMĚ TEST.
HYPOTÉZY. V obci je dostatek kontejnerů na tříděný odpad.
Název Třídění odpadů   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
TŘÍDĚNÍ ODPADU JAK SPRÁVNĚ TŘÍDIT.
TŘÍDĚNÍ ODPADU Vypracovala: Brychtová Markéta, SP/TE Učo:123831
Problematika využití papírových obalů Lukáš Lehovec TTZO 2007/2008.
Barbora Látalová, Tomáš Pavlík,
Problematika třídění a likvidace odpadů. Zásady domácí ekologie.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vědomostí z oblasti eviromentální výchovy o správném třídění odpadů. Je určeno pro práci.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_16.
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
Váš partner ve službách V Olomouci odpadyzeleňkomunikaceosvětlení.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Dana Motyčková ČísloVY_32_Inovace_3322 NázevTřídění odpadu Téma hodinySuroviny. ekologie PředmětPrvouka.
Třídíme se zvířátky Autorky: Michaela Mikolášová Nikola Smyčková Tereza Mžiková Jubilejní Masarykova ZŠ Sedliště.
ElElektro odpadad Plast Papír Sklo Pravidla hry Nebezpečný.
TŘÍDĚNÍ ODPADU VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_16.
Třídění odpadů JAK NA TO?!. Proč třídit odpady Protože je důležité, by se použitelné suroviny dál používali. Protože je důležité, by se použitelné suroviny.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Třídění odpadu.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_15.
Předmět: Prvouka Ročník: 1. – 3. Tematický okruh: Místo, kde žijeme Název učiva: Třídění odpadů Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_14.
Výroba Papíru Jan střída
Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
TŘÍDIT či NETŘÍDIT ?.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk ,okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_14.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_10
SVOZ PLASTŮ A PAPÍRŮ Z DOMÁCNOSTI
Třídění odpadů,recyklace
EKOŠKOLA.
Obor hodnot funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Yvonna Vančurová. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Škola.
TŘÍDÍME ODPAD Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín
Název Recyklace papíru
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Transkript prezentace:

PAPÍR Jak a proč třídit PAPÍR Mgr. Lukáš Kučera Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. V2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol.

Papír jakožto odpad Papír … … je velmi dobře recyklovatelná surovina … tvoří v průměru 12% vyprodukovaného odpadu … je pro možnost recyklace zapotřebí správně vytřídit 2 Úkol Úkol: Rozhodněte, zda lze všechen papírový odpad třídit či nikoliv. Proč ano, proč ne? Ne všechen papír patří do sběrné nádoby. Nepatří sem například: mokrý, mastný či jinak znečištěný papír voskový a uhlový papír (kopírák) použité papírové kapesníky, dětské plenky

Proč třídit papír? Je mnoho důvodů proč třídit, nejen papír… vytříděním 1 tuny papíru ušetříme průměrně 17 vzrostlých stromů!!! vytříděním 1 tuny papíru ušetříme až 50% energie a 40% vody, potřebné pro výrobu nového papíru 3 lze uspořit mnoho místa na skládkách lze uspořit vlastní finance (za směsné nádoby na odpad platíme, nádoby na tříděný odpad financuje zpravidla obec) Úkol Úkol: Zamyslete se nad dalšími důvody, proč třídit.

Jak třídit papír? Jak poznám, co je papír a co ne? tento problém nastává zejména u obalů každý obal, který lze třídit je označen symbolem 4 kromě symbolu je dále uvedeno označení a číslo (v případě papíru jde o označení PAP a čísla 22-39) vytřídit lze dále obaly s čísly 20 (vlnitá lepenka) a 21 (hladká lepenka) 1 2

Jak třídit papír? Jak třídit papír doma? každý udělá nejlépe, pokud recyklovatelné komodity roztřídí již doma – čili i papír je mnoho možností, jak a kam odkládat papír, určený k vyhození, meze se nekladou není nutné mít speciální koš, postačí papírová taška či krabice průměrná česká domácnost vytřídí ročně 45 kg papíru 5 Úkol Úkol: Diskutujte ve třídě, zda a jak třídíte papír doma. Jak třídíte papír ve škole?

Kam s vytříděným papírem? modrých kontejnerůrecyklovatelný papír vhazujeme výhradně do modrých kontejnerů vhozením do správného kontejneru zaručíme, že se papír nesmíchá s jiným druhem odpadu kontejner na papír bychom neměli nechávat otevřený, aby papír například nezmokl do modrého kontejneru nesmíme vhazovat jiný odpad, nežli je určený – vytříděný papír by nebylo možné recyklovat 6 Úkol Úkol: Zamyslete se, kde se v blízkosti vaší školy, vašeho bydliště nachází kontejnery na tříděný papír. Myslíte, že jsou dostatečně blízko?

Co se děje s vytříděným papírem? 1.nejprve přijede svozové auto a papír odveze 2.odvezený papír putuje na speciální linku na dotřídění 3.dotříděný papír, vhodný k recyklaci putuje do továrny, kde proběhne samotná recyklace 4.následně vznikají nové výrobky z recyklovaného papíru 7 Úkol Úkol: Uveďte, co se děje s papírem, který z dotřiďovací linky neputuje k recyklaci. Jaké jsou možnosti využití? Úkol Úkol: Zjistěte, kam odváží svozová firma papír z vaší obce.

1.Kovové kancelářské svorky musí ze sešitů pryč! → NEPRAVDA: při zpracování papíru a rozvláknění jsou svorky odstraněny. 8 Mýty o třídění papíru, aneb pravda či lež? Úkol Úkol: Rozluštěte následující problémy, diskutujte ve třídě před odhalením odpovědí. 2.Papírový obal od vajíček nepatří do modrého kontejneru! → PRAVDA: obal od vajíček je vyroben z nejméně kvalitního papíru, který nelze již dále recyklovat. Vhazujeme je tedy do nádob na směsný odpad.

3.Do modrého kontejneru nelze vhazovat skartovaný papír! → NEPRAVDA: skartovaný papír, pokud není znečiš- těný, je jako jakýkoliv jiný papír, čili patří do modrého kontejneru. 9 Mýty o třídění papíru, aneb pravda či lež? 4.Průhledná okénka obálek je potřeba při třídění odstranit! → NEPRAVDA: Při rozvláknění a několikastupňovém třídění v papírnách jsou okénka odstraněna.

5.Bublinkové výstelky z bublinkových obálek je potřeba při třídění odstranit! → PRAVDA: jedná se o významnou plastovou složku, se kterou si technologie v papírnách neporadí. 10 Mýty o třídění papíru, aneb pravda či lež? 6.Recyklovaný papír nepatří do tiskáren! → PRAVDA i NEPRAVDA: obyčejný recyklovaný papír by mohl tiskárnu poškodit, ale existuje upravený recyklovaný papír přímo do tiskáren (není tak ´chlupatý a prašný´).

11 ZDROJE POUŽITÝCH OBRÁZKŮ [1] Offiikart.Commons.wikimedia.org: Sygle-recyclage.jpg [online] [cit ]. Dostupné na: [2] Moebius1. Commons.wikimedia.org: Recycling-Code-20-svg [online] [cit ]. Dostupné na: