Identifik á tor materi á lu: ICT Předmět - Téma sady Technologická praxe Běžné pečivo Téma materiálu Výroba banketek Autor Hana Nykodymová Anotace Student se naučí zhotovit těsto na banketky, vytvarovat je, nechat vykynout a upéct Druh učebního materiálu prezentace Typ vzdělávání střední Ročník 1. – 4. Datum vytvoření Leden 2013
Běžné pečivo Pod pojem běžné pečivo se řadí: housky, rohlíky, veky, banketky
Banketky
Receptura Mouka pšeničná hladká 100 kg Droždí tekuté 5 kg Sůl 2 kg Cukr krupice 1,6 kg Máslo 10 kg Voda 48 kg
Způsob vedení těsta Těsto vedeme na záraz. Všechny suroviny, vyjma másla, dáme do díže a začneme mísit. V 1/3 mísení přidáme máslo. Doba mísení : pomalý chod : 7 minut rychlý chod : 3 minuty rychlý chod : 3 minuty
Zpracování těsta Vymísené těsto necháme 10 minut zrát. Vymísené těsto necháme 10 minut zrát. Poté vydělíme na dělícím stroji. Poté vydělíme na dělícím stroji. Vydělené klonky necháme 10 minut zrát. Vydělené klonky necháme 10 minut zrát. Tvarujeme rohlíky. Tvarujeme rohlíky.
Tvarování banketek Z lehce nakynutých rohlíků vyvalujeme pramínky Z lehce nakynutých rohlíků vyvalujeme pramínky ze kterých tvarujeme banketky ze kterých tvarujeme banketky Tvary mohou být rozmanité : brýle, esíčka, šnek, houska, rohlík, točenka,… Tvary mohou být rozmanité : brýle, esíčka, šnek, houska, rohlík, točenka,…
Strojení banketek Obr. 1. – 4. – ukázky strojení banketek
Kynutí výrobků Plechy dáme do kynárny. Plechy dáme do kynárny.
Pečení výrobků Dobře vykynuté rohlíky sázíme do pece. Dobře vykynuté rohlíky sázíme do pece. Pečící režim : Pečící režim : teplota pece : 235 °C teplota pece : 235 °C doba pečení : 14 minut doba pečení : 14 minut pára : ano po celou dobu pečení pára : ano po celou dobu pečení
Zpětná vazba Uveď rozdíl mezi těstem na rohlíky a banketky. Uveď rozdíl mezi těstem na rohlíky a banketky. Popiš pečící režim banketek. Popiš pečící režim banketek.
Použité zdroje: Receptury a technologický postup : autor Receptury a technologický postup : autor Foto : autor Foto : autor