Ing. Petr Tušil, Ph.D.,MBA Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář „Nové právní předpisy v oblasti ochrany.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod
Advertisements

Mgr. Emílie Trakalová Novela vyhláška č. 432/2001 Sb. Milín, 30. listopadu - 2. prosince 2011.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Vyhláška č. 205/2009 Sb., o zjišťování emisí ze stacionárních zdrojů a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší.
Hydroekologický informační systém VÚV TGM, v.v.i.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY METODY A JEJICH VYUŽITÍ V PŘÍPADOVÉ STUDII V POVODÍ LABE, ČESKÁ REPUBLIKA DOBRÝ A MAXIMÁLNÍ EKOLOGICKÝ POTENCIÁL (GEP/MEP)
VÝVOJ NÁSTROJŮ PRO HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ A JAKOSTI VOD
Interní seminář VÚV TGM, v.v.i. Praha Pracovní skupina GM – Monitoring Mezinárodní Komise na ochranu řeky Odry před znečištěním (MKOOpZ) Charakteristika.
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Hodnocení škol a školských zařízení
Vypouštění odpadních vod do vod podzemních Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Praha DÚ IV.2 - Podklady pro potřeby pracovních skupin MKOOpZ Autoři: Tušil, P., Šajer, J., Durčák, M., Kristová, A. Identifikace antropogenních.
ZNEČIŠTĚNÍ VOD DUSÍKEM V ZEMĚDĚLSKÝCH POVODÍCH ČR
Nové legislativní předpisy v oblasti koupacích vod Mgr. Pavla Wildová Milín,
Eva Měráková, Lenka Jandová
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Účetní reforma v druhém roce
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
Aktuální informace o vodním hospodářství v působnosti Ministerstva zemědělství a příprava velké novely vodního zákona RNDr. Pavel Punčochář, CSc. Ing.
DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Závadné látky – prioritní
Minimální zůstatkový průtok (MZP)
KOMISE PRO PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD KOMISE PRO PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD pro přípravu 2. plánovacího období 10. listopadu 2011.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Informace o stavu prací na II. plánovací cyklus Zpracovali: Ing. Mgr. Michal Pravec, Ing. Martin Pytloun.
Plány dílčích povodí v Plzeňském kraji
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Plánovací proces v oblasti vodního hospodářství. (návrh novely – tzv. „EURONOVELA“) Zákon č. 254/2001Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon),
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Informace o aktuální a připravované legislativě týkající se klasifikace, balení a označování nebezpečných chemických látek a chemických přípravků Ing.
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
Ing. Tomáš Mičaník Kategorizace nebezpečných látek pro vodní prostředí a nová koncepce Přílohy č. 3 k nařízení vlády č. 401/2015 Sb. Seminář „Nové právní.
Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.
Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. | Podbabská 30/ 2582, Praha 6 | Pobočka Brno | Mojmírovo.
Ing. Tomáš Mičaník Výsledky vyhodnocení stavu útvarů povrchových vod z hlediska jednotlivých ukazatelů znečištění Seminář „Nové právní předpisy v oblasti.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Aktuality k čl. 4 odstavec 7 RSV
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
JAK DOBŘE NAPLÁNOVAT ZMÍRŇUJÍCÍ OPATŘENÍ NA VODNÍCH NÁDRŽÍCH
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Revize DČOV na ohlášení – pohled do budoucna
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Transkript prezentace:

Ing. Petr Tušil, Ph.D.,MBA Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář „Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod“, 22. června 2016, Praha

Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha Principy hodnocení stavu povrchových vod Výsledky hodnocení stavu povrchových vod – 2. cyklus plánování v oblasti vod Novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Osnova a obsah prezentace

Hodnocení stavu útvarů povrchových vod Proč je to potřeba a k čemu nám slouží? CÍL Rámcové směrnice 2000/60/ES = dobrý stav vod k součást procesu plánování v oblasti vod, aktualizace monitorovacích programů pro sledování a zjišťování stavu vod, sledování pokroku při realizaci opatření na dosažení dobrého stavu vod. SVP - využívání vodních zdrojů X WFD - ochrana vod jako složky ŽP Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha

Systém plánování v oblasti vod požadovaný EU – pravidelný 6 letý cyklus 1. cyklus cyklus cyklus Aktualizace plánů Cíl WFD: dobrý stav vod ( ) – Zpráva – Zpráva – 1.plány (2015, 2021, 2027) Plány povodí

Hodnocení stavu útvarů povrchových vod Kde hodnotíme? Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha

Hodnocení stavu útvarů povrchových vod Kde hodnotíme? Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha

Hodnocení stavu útvarů povrchových vod ( ) Kde hodnotíme? Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha Počty reprezentativních profilů Dílčí povodí útvary- řekaprofily Z toho profily SMVÚ bez RP* VÚ bez RP a HS* VÚ- jezeroprofilybez RPPozn. HSL LNO DYJ rybníky MOV HOD OHL těžební jámy BER86819 (8+1)***41550 DUN DVL HVL celkem * - VÚ budou hodnoceny pomocí RP v jiných VÚ ** - stav VÚ bude administrativně prohlášen jako dobrý/vyhovující *** - jeden profil SM (Situačního monitoringu) v DP Berounky není reprezentativní pro hodnocení stavu

Hodnocení stavu útvarů povrchových vod Kde hodnotíme? Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha

Hodnocení stavu útvarů povrchových vod Co hodnotíme? Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha Hodnocení stavu přirozených útvarů povrchových vod – ekologický stav a chemický stav (kategorie „řeka a jezero“) Hodnocení stavu silně ovlivněných a umělých útvarů – ekologický potenciál a chemický stav (kategorie „řeka a jezero“)

Hodnocení stavu útvarů povrchových vod Jak hodnotíme? Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha Fytoplankton

Hodnocení stavu útvarů povrchových vod Jak hodnotíme? (příklad) Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha

Hodnocení stavu útvarů povrchových vod Podle jakých postupů hodnotíme? Stav povrchových vod je obecné vyjádření stavu útvaru povrchové vody určené buď ekologickým, nebo chemickým stavem, podle toho, který je vyhodnocen jako horší (princip „one out = all out“). „Metodika hodnocení chemického a ekologického stavu útvarů povrchových vod kategorie řeka pro druhý cyklus plánů povodí v ČR (Durčák, M. a kol., březen, 2014)“ Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha

Hodnocení stavu útvarů povrchových vod Podle jakých postupů hodnotíme? Chemický stav  Hodnocení chemického stavu útvarů povrchových vod zahrnuje hodnocení vybrané skupiny látek (prioritních, prioritních nebezpečných a ostatních znečišťujících), které jsou uvedeny ve směrnici 2013/39/EU, která novelizuje směrnici 2008/105/ES jako látky relevantní pro celou EU.  Tento seznam je rovněž společně s definovanými normami environmentální kvality (NEK) uveden v přílohách č. 3 a č. 6 k NV 401/2015 Sb. (45=33+12 prioritních látek + 8 látek ze starých směrnic)  Pro tyto látky jsou vyžadována opatření na úrovni celé EU.  Metodika stanoví a dále upřesňuje postupy popsané ve vyhlášce 98/2011 Sb. o způsobu hodnocení stavu útvarů povrchových vod, způsobu hodnocení ekologického potenciálu silně ovlivněných a umělých útvarů povrchových vod a náležitostech programů zjišťování a hodnocení stavu povrchových vod. Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha

Hodnocení stavu útvarů povrchových vod Chemický stav útvarů povrchových vod (voda) Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha Ukazatel Značka, zkratka nebo číslo CAS A) Jednotka Norma environmentální kvality (NEK) B) NEK-RP C) NEK-NPK D) aclonifen 1) µg/l0,12 alachlor µg/l0,30,7 anthracen* µg/l0,10,1 2) atrazin µg/l0,62 benzen µg/l1050 bifenox 1) µg/l0,0120,04 bis(2-ethylhexyl)ftalát DEHP µg/l1,3nepoužije se bromované difenylethery * 3) µg/l 0,14 2) chinoxyfen* 1) µg/l0,152,7 chlorované alkany * 4) C 10 -C µg/l0,41,4 chlorfenvinfos µg/l0,10,3 chlorpyrifos (chlorpyrifos-ethyl) µg/l0,030,1 cybutryn 1) µg/l0,00250,016 cypermethrin 1) µg/l8x x10 -4 tetrachlormethan * 5) µg/l12nepoužije se rtuť a její sloučeniny - rozpuštěné * 12), 13) Hg-rozp µg/l 0,07 … Další látky

Hodnocení stavu útvarů povrchových vod Chemický stav útvarů povrchových vod (biota) Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha Č. látky A) Název látky Značka, zkratka nebo číslo CAS B) Číslo EU C) Jednotka NEK-RP D) pro biotu E) 5) bromované difenylethery 1) nepoužije seµg/kg0, ) fluoranthen µg/kg 30 16) hexachlorbenzen HCB µg/kg10 17) hexachlorbutadien HCBUT µg/kg55 21) rtuť 2) µg/kg 20 28) PAU: benzo(a)pyren 3) µg/kg 5 34)dikofol µg/kg 33 4) 35) perfluoroktansulfonová kyselina a její deriváty PFOS µg/kg9,1 4) 37) dioxiny a sloučeniny s dioxinovým efektem nepoužije se µg/kg součet PCDD + PCDF + PCB-DL 0,0065 µg/kg TEQ 4), 5) 43)hexabromcyklododekan 6) HBCDDnepoužije seµg/kg167 4) 44)heptachlor a heptachlorepoxid / / µg/kg6,7x )

Hodnocení stavu útvarů povrchových vod Jak to vychází v rámci 2. PP? Chemický stav – směrnice 2013/39/ES Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha

Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha

Hodnocení stavu útvarů povrchových vod Kandidátské prioritní látky – 17 látek (sledování od ) Prováděcí rozhodnutí Komise , který se stanoví seznam sledovaných látek pro monitorování v rámci celé Unie v oblasti vodní politiky podle směrnice 2008/105/ES Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha Název látky / skupiny látekČíslo CAS 1 Číslo EU 2 Indikativní analytická metoda 3,4,5 Maximální přípustná mez detekce metody (ng/l) 17-alfa-ethinylestradiol (EE2) velkoobjemové SPE - LC -MS-MS0, beta-estradiol (E2), estron (E1) , SPE - LC-MS-MS0,4 diklofenak SPE - LC-MS-MS10 2,6-di-terc-butyl-4-methylfenol SPE - GC-MS ethylhexyl-4-methoxycinnamát SPE - LC-MS-MS nebo GC-MS6000 makrolidová antibiotika SPE - LC-MS-MS90 methiokarb SPE - LC-MS-MS nebo GC-MS10 neonikotinoidy SPE - LC-MS-MS9 oxadizon LLE/SPE -GC-MS88 triallát LLE/SPE -GC-MS nebo LC-MS-MS670

Hodnocení stavu útvarů povrchových vod Podle jakých postupů hodnotíme? Ekologický stav a potenciál Ekologický stav přirozených a ekologický potenciál silně ovlivněných a umělých VÚ Celkový ekologický stav nebo potenciál vodního útvaru je určen na základě vyhodnocení jednotlivých biologických složek, chemických a fyzikálně chemických složek podporujících biologické složky a hydromorfologických složek podporujících biologické složky. Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha

Hodnocení stavu útvarů povrchových vod Podle jakých postupů hodnotíme? Ekologický stav Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb.

Hodnocení stavu útvarů povrchových vod Podle jakých postupů hodnotíme? Ekologický potenciál Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha

Hodnocení stavu útvarů povrchových vod Podle jakých postupů hodnotíme? Ekologický stav Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha

Hodnocení stavu útvarů povrchových vod Podle jakých postupů hodnotíme? Příklad – makrozoobentos – ekologický stav Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha Třída ekologického stavu Klasifikace ekologického stavu MMI Barevné označení 1.třídavelmi dobrý 0,8 ˂ I Modrá 2. třídadobrý 0,6 ˂ I ≤0,8 Zelená 3. třídastřední 0,4 ˂ I ≤ 0,6 Žlutá 4.třídapoškozený 0,2 ˂ I ≤ 0,4 Oranžová 5. třídazničenýI ≤ 0,2Červená

Hodnocení stavu útvarů povrchových vod Jak to vychází v rámci 2. PP? Ekologický stav a potenciál Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha

Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha

Hodnocení stavu útvarů povrchových vod Kde najdeme jednotlivé metodické postupy? Přehled akceptovaných metodik pro hodnocení stavu útvarů tekoucích a stojatých vod _vod Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha

Novelizace vyhlášky č. 98/2011 Sb. o způsobu hodnocení stavu útvarů povrchových vod, způsobu hodnocení ekologického potenciálu silně ovlivněných a umělých útvarů povrchových vod a náležitostech programů zjišťování a hodnocení stavu povrchových vod. Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů §21 odst. 3: „Způsob vymezení hydrogeologických rajonů, vymezení vodních útvarů, způsob hodnocení jejich stavu a způsob hodnocení ekologického potenciálu silně ovlivněných a umělých vodních útvarů, náležitosti programů zjišťování a hodnocení stavu vod stanoví MŽP a MZe vyhláškou.“ Vyhláška č. 313/2015 Sb. ze dne  Aktualizace odkazů na směrnice EU – zejména doplnění směrnice 2013/39/EU  Doplnění ukazatele „tetrachlormethan“ do ukazatelů pro hodnocení chemického stavu  Vypuštění pojmu jakost povrchových vod – jakost povrchových vod je souběžně řešena jiným legislativním předpisem – Vyhláška o obsahu vodní bilance, způsobu jejího sestavení a o údajích pro vodní bilanci č. 431/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů  Vypuštění § 3 – hodnocení jakosti povrchových vod  Úprava § 4 – hodnocení stavu povrchových vod – odkaz na program monitoringu povrchových vod  Úprava § 5 – doplnění - modely biologické dostupnosti  Úprava § 9 – laboratoře provádějící zjišťování stavu povrchových vod musí mít zaveden systém kvality v souladu s normou ČSN EN ISO/IEC  Úprava § 11 – doplnění nových ukazatelů ze směrnice 2013/39/EU  Zrušení příloh č. 12 – hodnocení jakosti a stavu povrchových vod, č. 13 – hodnocení ekologického stavu biologické složky ryby a č. 14 – hodnocení biologické složky fauna bentických bezobratlích (makrozoobentosu)  Transpozice směrnice 2014/101/EU – novelizace WFD – Příloha V – Normy pro monitorování kvalitativních složek, normy pro odběr vzorků k určení složek biologické kvality (novelizace 313/2015Sb.) Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha

Ing. Petr Tušil, Ph.D.,MBA Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Podbabská 2582/30, Praha 6 | | Pobočka Brno | Mojmírovo náměstí 16, Brno-Královo Pole | | Pobočka Ostrava | Macharova 5, Ostrava | | Způsob hodnocení stavu útvarů povrchových vod a novela vyhlášky č. 98/2011 Sb. Děkuji za pozornost! Seminář "Nové právní předpisy v oblasti ochrany vod", 22. června 2016, Praha