Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Revize DČOV na ohlášení – pohled do budoucna

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Revize DČOV na ohlášení – pohled do budoucna"— Transkript prezentace:

1 Revize DČOV na ohlášení – pohled do budoucna
Ivana Beděrková, Karel Plotěný, Tomáš Mičaník, Jiří Kučera Revize DČOV na ohlášení – pohled do budoucna Seminář „Problematika revizí domovních ČOV podle § 15a vodního zákona“, ČVTVHS, Novotného lávka 5, Praha 1, 11. září 2018

2 Pro zefektivnění revizí DČOV jsou stěžejní:
Odbor ochrany vod MŽP Pro zefektivnění revizí DČOV jsou stěžejní: Součinnost vodoprávních úřadů, MŽP a OZO: Tlak MŽP na úřady – aby využívaly ohlášení a aby pak vyvíjeli tlak na občany. Tlak na OZO – zpětná vazba, provést kontrolu OZO a zvýšit tím důvěryhodnost OZO. Zjednodušení administrace – Revizní zprávou je příloha č. 2 MP. Vedení evidence DČOV na vodoprávních úřadech, kontrola zasílání revizních zpráv (revize 1 x za 2 roky), zpětná vazba k činnosti OZO. Proškolení obsluhy ze strany firem prodávajících DČOV. Povinnost výrobce proškolit obsluhu se jeví jako problematická. Větší důslednost kontrol. Některé vodoprávní úřady nejsou povolování DČOV na ohlášení nakloněny (pochybnost ohledně kvality provedené revize). Legislativní opatření – povinnost revize do 6 měsíců od zprovoznění DČOV a častější možnost kontrol (než 1 x za 2 roky).

3 Školitelé OZO Pro zefektivnění revizí a zajištění dobré funkčnosti DČOV jsou stěžejní: Zjednodušení procesu administrace revizí: přílohu č. 1 MP ponechat jako formulář dokumentující průběh revize. Revizní zprávou je příloha č. 2 MP, ideální by však byla elektronická forma, hlášení ihned po provedené revizi zasílané přímo od OZO na úřad a na vědomí občanovi (vyžaduje změnu vodního zákona). Výrobce by měl zákazníkovi jasně deklarovat náročnost na obsluhu ČOV včetně periodicity potřebných úkonů. Výsledky typové zkoušky ČOV by měly být veřejně přístupné (zpřístupnit může jen výrobce). Legislativní opatření – povinnost revize do 6 měsíců od zprovoznění DČOV. Zavedení možnosti kontroly správné funkčnosti čistícího procesu stanovením amoniakálního dusíku na odtoku z DČOV kategorie II a III. Proškolení obsluhy ze strany firem prodávajících DČOV. Povinnost proškolit obsluhu výrobcem, který DČOV neprodává konečnému zákazníkovi, se jeví jako problematická.

4 Zpracovatelé MP Pro zefektivnění revizí a zajištění dobré funkčnosti DČOV jsou stěžejní: Legislativní opatření – novelizace znění § 59 odst. 1) písm. k) úpravou povinností vlastníků DČOV na ohlášení a zmocněním k dalším náležitostem formou prováděcího právního předpisu (vyhlášky). Pak by bylo reálnější navrhovat změny na základě zkušeností z praxe a zlepšila by se vymahatelnost povinností. Stanovit, jaké typové změny konstrukce DČOV jsou podstatné a které nikoliv při posuzování souladu mezi projektovanou a dodanou ČOV (působnost oznámených subjektů, resp. České obchodní inspekce). Mohou se typové zkoušky čistírny více přiblížit podmínkám skutečného reálného provozu? Postup je dán evropskou technickou normou.

5 Děkujeme za pozornost! Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Podbabská 2582/30, Praha 6 | | Pobočka Brno | Mojmírovo náměstí 16, Brno-Královo Pole | | Pobočka Ostrava | Macharova 5, Ostrava | |


Stáhnout ppt "Revize DČOV na ohlášení – pohled do budoucna"

Podobné prezentace


Reklamy Google