Mgr. Ivana Radimecká & PhDr. Josef Radimecký, Ph.D., MSc. VI. ročník AT semináře Libereckého kraje „Síťování adiktologických služeb v péči o závislého.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Jihlava 25. listopadu 2014.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi TD Vybrané aspekty péče o seniory z hlediska sociálního začleňování podpořeno z programu.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
Dokument KAP MSK - obsah
PhDr. Kateřina Kubalčíková, Ph.D.
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Ing. Kateřina Lichtenberková
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
Místní rozpočtové jednotky
Josef Středula, předseda ČMKOS
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název vzdělávacího materiálu
Společenská odpovědnost ve školství
Sociální práce s lidmi s duševním onemocněním
Ukazatele kvality Atributy kvality.
Techniky práce s mentálně postiženými
Téma 11: Finanční plánování
Náměty pro činnost Národního fóra
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Příspěvek na konferenci
Služby následné péče.
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
Školní poradenské pracoviště
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
zpracovaný v rámci projektu
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
Josef Bernard, Renata Mikešová
E-Goverment Zdeněk Hanák.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
Podpora samostatného bydlení
DOPAD NOVÉ DRUHOLOGIE SOCiÁLNÍCH SLUŽEB NA KLASICKÉ SLUŽBY SOCIÁLNÍ PÉČE Daniela Lusková.
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

Mgr. Ivana Radimecká & PhDr. Josef Radimecký, Ph.D., MSc. VI. ročník AT semináře Libereckého kraje „Síťování adiktologických služeb v péči o závislého klienta“ , Prezidentská chata, Bedřichov Case management v adiktologických službách

23 September 2016strana 2case management Obsah  Case management (CM) je když...  3 základní funkce CM  CM ve Velké Británii – minikazuistika  CM v ČR  Kroky CM při práci s uživateli NL  PPP aneb plný pytel problémů a co s ním?  Další minikazuistika

23 September 2016strana 3case management Case management...

23 September 2016strana 4case management Case management je když...  Case – případ, kauza, proces, eventualita  To manage = řídit, vést, organizovat, spravovat, dosáhnout cíle (Matoušek a kol., 2003)  Case management Koordinovaná péče o klienta v síti sociálních služeb (Šťastná, 2010) Koordinované vedení případu (Dvořáková a Nepustil, 2010)  Širší chápání: Koordinovaná spolupráce v rámci případu [práce s klientem]

23 September 2016strana 5case management Case management je...  Péče zaměřená na klienta s cílem zlepšit koordinaci a kontinuitu péče zejména u osob, které mají více rozdílných potřeb (Vanderplasschen a kol., 2004).  3 základní funkce CM Uvědomovat si komplexní potřeby klientů (mapování) Zprostředkovat klientovi zdroje vhodné pro uspokojování jeho potřeb (párování potřeb a služeb) Sledovat průchod klienta službami s cílem ujistit se o jejich efektivitě (zpětná vazba)

23 September 2016strana 6case management CM ve Velké Británii – minikazuistika  případ závislého klienta – příklad Velká Británie  sociální pracovník města hospodaří s finančními prostředky a nakupuje pro klienta služby provede komlexní zhodnocení potřeb klienta plán služeb pro klienta s klientem zprostředkovává klientovi vybrané služby provádí dohled nad čerpáním služeb a přínosem, který pro něj mají, případně upravuje plán

23 September 2016strana 7case management Case management v ČR  cílem není nákup služeb a úspora financí při průchodu klienta službami ALE úspora vynaložených nemateriálních prostředků a námahy zefektivnění průchodu službami zlepšení návaznosti služeb a zkrácení doby čerpání služeb klientem zlepšení výsledků práce s klientem

23 September 2016strana 8case management Case management v ČR  cílem není nákup služeb a úspora financí při průchodu klienta službami ALE úspora vynaložených prostředků a námahy zefektivnění průchodu službami zlepšení návaznosti služeb a zkrácení doby čerpání služeb klientem nejde o paralelní ani postupné využívání služeb - spolupracující subjekty se podílejí na řešení případu zároveň

23 September 2016strana 9case management CM pro osoby s problémy s užíváním NL  přispívá ke zvýšení účinnosti léčby  přispívá ke zlepšení psychosociálního fungování osoby se závislostí na NL např. podpora aktivního zapojení klienta do procesu léčby setrvání v léčbě (vs. předčasné ukončení) větší využívání služeb lepší výsledky ve vztahu k užívání NL

23 September 2016strana 10case management Indikace CM pro uživatele NL  CM ne pro všechny klienty ADI služeb  Pouze pro klienty s problémy v bio-psycho-socio- spirituálních oblastech, často v kombinaci, např.: ve velkém sociálním propadu & konflikt se zákonem, neschopní zvládat své záležitosti vlastními silami s duální dg. (vážné duševní nemoci vedle závislosti) s nízkou odolností proti stresu s nízkou úrovní sociálních dovedností včetně navazování a udržování dlouhodobějších vztahů s nízkou úrovní motivace apod.

23 September 2016strana 11case management Kroky CM při práci s uživateli NL  posouzení situace a potřeb klienta  sestavení plánu uspokojování potřeb  propojování klienta a služeb (referování, doprovázení)  zastupování klienta a obhajování jeho zájmů  monitorování, vyhodnocování situace a případná úprava plánu Klíčové pojmy: spolupracující (partnerský) vztah – důvěra ve znalosti a vědění klienta sdílené zkoumání, plánování a vyhodnocování čerpaných služeb

23 September 2016strana 12case management PPP aneb plný pytel problémů a co s ním? Osobnostní dispozice, dovednosti a deficity Rodinné a sociální vztahy Drogy, alkohol, závislosti Vzdělání, práce, zdroj obživy Dluhy, bydlení Právní a sociální postavení Fyzické a psychické zdraví Volný čas, zájmy

23 September 2016strana 13case management Párování potřeb se službami? Oblast potřebZdroje uspokojení Osobnostní deficity Vztahové problémy Závislosti Vzdělání, kvalifikace Práce Dluhy Bydlení Konflikt se zákonem Fyzické zdrav. problémy Psychické problémy Volný čas

23 September 2016strana 14case management Znalosti a dovednosti case managera? ZnalostiDovednosti

23 September 2016strana 15case management Mapování situace a potřeb

23 September 2016strana 16case management

23 September 2016strana 17case management

23 September 2016strana 18case management

23 September 2016strana 19case management

23 September 2016strana 20case management

Děkujeme za pozornost 23 September 2016case management21 Mgr. Ivana Radimecká, PhDr. Josef Radimecký WHITE LIGHT I, spolek