Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sociální práce s lidmi s duševním onemocněním

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sociální práce s lidmi s duševním onemocněním"— Transkript prezentace:

1 Sociální práce s lidmi s duševním onemocněním
Mgr. Nela Beranová Fokus Praha, z.ú.

2 Sociální rehabilitace
Vymezení dle zákona 108/2006 Sb. §70 (1) Sociální rehabilitace je soubor specifických činností směřujících k dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických schopností a dovedností, posilováním návyků a nácvikem výkonu běžných, pro samostatný život nezbytných činností alternativním způsobem využívajícím zachovaných schopností, potenciálů a kompetencí. Sociální rehabilitace se poskytuje formou terénních a ambulantních služeb, nebo formou pobytových služeb poskytovaných v centrech sociálně rehabilitačních služeb. (2) Služba podle odstavce 1 poskytovaná formou terénních nebo ambulantních služeb obsahuje tyto základní činnosti: a) nácvik dovedností pro zvládání péče o vlastní osobu, soběstačnosti a dalších činností vedoucích k sociálnímu začlenění, b) zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, c) výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti, d) pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí. (3) Služba podle odstavce 1 poskytovaná formou pobytových služeb v centrech sociálně rehabilitačních služeb obsahuje vedle základních činností, obsažených v odstavci 2 tyto základní činnosti:     a) poskytnutí ubytování,     b) poskytnutí stravy,     c) pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu.

3 Modely sociální rehabilitace
Účinné modely terénní sociální rehabilitace pro cílovou skupinu lidí s dlouhodobým duševním onemocněním vznikly podle vzorů zahraničních služeb označovaných jako case management. Ambulantní sociální rehabilitace pro danou cílovou skupinu je realizována obvykle prostřednictvím docházkových programů (center sociální rehabilitace). Nejpropracovanější je v zahraničí tzv. Clubhouse model, častěji jsou však používány méně strukturované programy typu drop-in center. Pobytové služby pro danou cílovou skupinu jsou realizovány zejména službou komunitního, chráněného nebo podporovaného bydlení.

4 Přístupy a metody soc. práce
Psychosocíální (psychiatrická) rehabilitace Přístup CARe Recovery Empowerment Přístup orientovaný na klienta Case management Přístup orientovaný na úkoly

5 Psychosociální rehabilitace
Celosvětově uznávaná definice: „Psychosociální rehabilitace je proces, který dává člověku příležitost dosáhnout optimální úrovně nezávislého fungování ve společnosti. Cílem je zajištění optimální úrovně fungování jednotlivců a společenství a minimalizace postižení a znevýhodnění s důrazem na možnost rozhodování jednotlivců o úspěšném životě v komunitě.“ (WHO, 1996)

6 Psychosociální rehabilitace
Tato metoda práce vznikla v rámci deinstitucionalizace spolu s rozvojem komunitní péče. Cílem je praktické zařazení lidí s duševním onemocněním do samostatného života mezi zdravými lidmi s potřebnou mírou nezávislosti a odpovídajícími schopnostmi a dovednostmi. Zároveň o pomoc při naplňování běžných sociálních rolí (zaměstnanec, rodič, kamarád, soused aj.) Má propracované pracovní postupy, které jsou kompatibilní s rolí sociálního pracovníka, pracovníka v sociálních službách i psychiatrické sestry. Zahrnuje mnoho programů, které jsou cílené na lidi s duševním onemocněním. V této metodě jsou kladeny velké nároky na sociální pracovníky v rámci vzdělání a dovedností. Součástí rehabilitace je týmová práce, jejíž hlavní myšlenkou je multidisciplinární spolupráce a koordinace postupů.

7 Model CARe Snaží se o využití a propojení funkčních prvků z jiných rehabilitačních škol. CARe je v zásadě univerzální rehabilitační metoda, použitelná v širokém spektru různých zařízení a služeb. CARe je inovativní metoda, která se stále rozvíjí.

8 Metoda CARe Zaměřuje se v první řadě na zlepšení kvality života v sociálním kontextu, převzetí odpovědnosti sám za sebe a začlenění do komunity Metoda CARe je využívána: v podporovaném bydlení ve službách v oblasti péče o duševní zdraví ve službách pro lidi bez domova v týmech asertivní komunitní léčby v chráněném bydlení v oblasti opětovného začleňování do pracovního prostředí ve forenzní péči při léčbě závislostí

9 Recovery – česky zotavení
Rozlišujeme dvojí proces zotavení: osobní – práce na vlastních zdrojích (práce s vlastní zranitelností, ale hlavně hledání pevných záchytných bodů) sociální – zapojení a opětovné začlenění do společnosti Zotavení znamená obnovení statutu občana.

10 Komplexní přístup Care přistupuje k rehabilitaci v širokém kontextu holistického zaměření se na klienta, aniž by zapomínala na jeho životní prostředí a jeho sociální síť. Integrativní práce s klientem ve třech oblastech: Plnění přání a cílů souvisejících s kvalitou života. Vyrovnávání se se zranitelností a posilování silných stránek. Zpřístupnění zvoleného prostředí a maximalizace kvality života v daných životních a sociálních podmínkách.

11 Case management (CM) Není snadné formulovat jednoduchou a přehlednou definici, a proto bývá CM nejčastěji definován souhrnem svých hlavních znaků: Získání přehledu o potřebách a schopnostech klienta Plánování péče a podpory Uskutečňování plánu s využitím zdrojů klienta a jeho sociální sítě Monitorování dosažených výsledků Vyhodnocování práce a výsledků společně se všemi, kteří se na práci s klientem podílejí

12 Hlavní zásady CM Zaměření na zdravé stránky klienta více než na psychopatologii Podstatný je vztah klienta a case managera Intervence jsou založeny na klientově rozhodnutí Asertivita intervencí Terapeutický optimismus Komunita je zdrojem podpory

13 Empowerment je co největší zapojení člověka do rozhodování o sobě a posílení jeho i této jeho schopnosti – za cestu k řízení sebe sama a věcí ve svém životě.

14 Proces empowermentu vede ke změně postojů; změna postojů zase napomáhá dalšímu zapojování a posilování prvořadá úloha sociálního pracovníka je tedy v iniciování, podpoře a rozvoji klientovy vlastní aktivity a motivace a v posilování jeho kompetencí. Sociální pracovník podporuje klienta v tom, aby měl možnost vyzkoušet si to, co sám pokládá za důležité, a nechává mu možnost se zmýlit a poučit se tak z vlastních chyb.

15 Dostupné publikace a příručky
Den Hollander, Dirk; Wilken, Jane Pierre: Podpora zotavení a začlenění. PNBohnice, ISBN Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.

16 Témata na příští setkání
Centra duševního zdraví a transformace psychiatrické péče. Jednotlivé služby dostupné lidem s duševním onemocněním v ČR.

17 a těším se na příští setkání
Děkuji za pozornost a těším se na příští setkání


Stáhnout ppt "Sociální práce s lidmi s duševním onemocněním"

Podobné prezentace


Reklamy Google