Informační seminář pro uchazeče ve veřejné soutěži vyhlášené v roce 2016 v Programu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 – 2025,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní program udržitelnosti I
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Nový program MZe - dvoustupňová veřejná soutěž
Realizace projektů v praxi program OMEGA Praha.
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Postupy pro zadávání zakázek při pořizování zboží, služeb či stavebních prací z prostředků finanční podpory OP VK.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
ČASTÉ CHYBY PŘI ZPRACOVÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI 8. října 2013 Ing. Petra Salačová, OAP Ústí nad Labem 1.
2. veřejná soutěž programu GAMA, Podprogram 1 Pavel Komárek - člen předsednictva TA ČR Markéta Šulcová - vedoucí odd. veřejných soutěží Lenka Pilátová.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY VE VÝZKUMU A VÝVOJI NA DVOUSTRANNÉ ÚROVNI Mezinárodně-smluvní rámec spolupráce  dohody o vědeckotechnické spolupráci.
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
 ELEKTRONICKÁ ŽÁDOST ELZA Speciální verze pro 2. kolo výzvy → ke stažení na webových stránkách Plzeňského kraje.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Informační seminář pro uchazeče ve veřejné soutěži v roce 2015 o podporu na projekty výzkumu a vývoje v programu Komplexní udržitelné systémy v zemědělství.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
AKTUÁLNÍ INFORMACE INTERNÍ GRANTOVÉ AGENTURY MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („IGA MZ“) 2. ročník národní konference Biomedicínský výzkum s podporou evropských.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci Podporujeme Vaši budoucnost Seminář pro příjemce ve výzvě č. 89 OP LZZ, Praha – Hotel.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 10. dubna 2013 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Program rozvoje venkova Administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí
Dotační možnosti pro výzkumníky aktuální i plánované Miloslava Náplavová Lektor projektu Mendelova univerzita v Brně Projektové centrum.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Ing. Irena Havlová Praha, 8. února 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
1 Název Programu INTER-EXCELLENCE Termín vyhlášení: březen 2016 Doba trvání: 2016 – 2024 Poskytovatel v průběhu tohoto období opakovaně vyhlašuje veřejné.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Finanční část. Seminář pro žadatele, výzvy Předaplikační výzkum a Předaplikační výzkum pro ITI.
Program EUPRO II podprogram INTER-INFORM
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Ing. Martina Dvořáková ředitelka odboru výzkumu a vývoje MK
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
NÁVRAT Informativní seminář 7. října
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Odbor ekonomický Krajského úřadu Jihomoravského kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Informační seminář pro uchazeče ve veřejné soutěži v Programu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 – 2025, ZEMĚ vyhlášené.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2012
Program na podporu lesních ekosystémů
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Informační seminář pro uchazeče ve veřejné soutěži vyhlášené v roce 2016 v Programu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 – 2025, ZEMĚ Ing. Jana Slabá odbor výzkumu, vzdělávání a poradenství odd. Národní agentura pro zemědělský výzkum

Časový harmonogram a finanční rámec veřejné soutěže  Vyhlášení VS  Soutěžní lhůta –  Termín vyhlášení výsledků VS  Termín zahájení řešení projektů  Pro první rok řešení je ve státním rozpočtu plánováno celkem 50,6 mil. Kč (35,4 PPI a 15,2 PPII)

Podmínky VS Programu ZEMĚ (změny oproti Programu KUS)  Každoroční vyhlášení výzkumných potřeb Ministerstva zemědělství formou „Avíza“  Program ZEMĚ umožňuje čerpání intenzity podpory až do výše 100% pro výzkumné organizace  a až do výše 100% pro všechny uchazeče (výzkumné organizace i podniky) při využití Pravidel pro zemědělství, lesnictví a rybolovu  V Podprogramu I jsou projekty max. 5-ti leté, v Podprogramu II max. 3 leté

Podmínky VS Programu ZEMĚ (změny oproti Programu KUS)  Návrhy projektů jsou podávány pouze elektronicky v aplikaci IS NAZV MZe  Základní údaje o uchazečích včetně jejich finančního zdraví jsou do aplikace automaticky doplňovány  Způsobilost prokazují uchazeči v průběhu VS pouze jedenkrát  Možnost doplnění prokázání způsobilosti uchazeče

Cíle Programu ZEMĚ  Cíle Programu ZEMĚ mají přímou vazbu na cíle výzkumu, vývoje a inovací prioritních oblastí „Národních priorit orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací“ (příloha Programu ZEMĚ)  Prioritní oblast I „Konkurenceschopná ekonomika založená na znalostech“  Prioritní oblast 3 „Prostředí pro kvalitní život“  Prioritní oblast 2 „Udržitelnost energetiky a materiálových zdrojů“

Specifické cíle Programu ZEMĚ - stejné pro oba Podprogramy (I a II)  Specifické cíle Programu ZEMĚ vycházejí přímo z „Koncepce výzkumu, vývoje a inovací Ministerstva zemědělství na léta 2016 – 2022“  Klíčová oblast „Udržitelné hospodaření s přírodními zdroji“  Klíčová oblast „Udržitelné zemědělství a lesnictví“  Klíčová oblast „Udržitelná produkce potravin“  Výzkumné směry – tab. na str. 12 Programu ZEMĚ

Podprogram I - Podpora inovativního zemědělství a lesnictví prostřednictvím pokročilých postupů a technologií  Řešení komplexních a víceoborových témat (projektů) spadajících do jedné z klíčových oblastí  Doba řešení projektů – max. 5 let (v této VS max. 59 měsíců)  Předpokládaná průměrná výše celkových uznaných nákladů na jeden projekt je cca 20 mil. Kč (cca 4 mil./rok)  Příjemci: výzkumné organizace v roli hlavního příjemce, min. 1 podnik v roli dalšího účastníka

Podprogram I - Podpora inovativního zemědělství a lesnictví prostřednictvím pokročilých postupů a technologií  Možnost intenzity podpory v odvětví zemědělství, lesnictví, rybolovu a akvakultury podle čl. 31 ABER a čl. 30 GBER až 100% (Pravidla)  Projekty výzkumu v odvětví zemědělství se při využití podpory až 100% (Pravidel) musí týkat produktů uvedených v příloze I Smlouvy o fungování EU, projekty v odvětví rybolovu a akvakultury musí splňovat podmínky GBER a přílohy I nařízení EU č. 1379/2013  Projekty výzkumu v odvětví lesnictví se musí týkat oblastí v daném oboru (Program ZEMĚ, str. 7)  V případě nevyužití Pravidel činí max. intenzita podpory na projekt 85%

Podprogram II - Podpora státní politiky v agrárním sektoru  Řešení aktuálních potřeb resortu zemědělství; výsledky řešení projektů budou přednostně sloužit k výzkumné podpoře státní správy  Doba řešení projektů – max. 3 roky (v této VS max. 35 měsíců)  Předpokládaná průměrná výše celkových uznaných nákladů na jeden projekt je cca 12 mil. Kč (cca 4 mil./rok)  Příjemci: pouze výzkumné organizace v roli hlavního příjemce i v roli dalšího účastníka

Podprogram II Výzkumné potřeby MZe - Avízo  Program ZEMĚ, PP II, str. 15: Očekávané přínosy podprogramu jsou spatřovány především v zaměření jednotlivých projektů na konkrétní potřeby MZe, které budou odrážet aktuální zemědělský a socioekonomický stav ČR, a které bude MZe oznamovat formou avíza každý rok  "Výzkumné potřeby MZe – Avízo“ jsou zveřejněny na web. stránkách eAGRI, v sekci Poradenství a výzkum, Výzkum a vývoj, Národní agentura pro zemědělský výzkum, Program ZEMĚ

Výzkumné potřeby MZe - Avízo  Podprogram I – uvedena výzkumná témata obecněji v souladu s Programem ZEMĚ a Koncepcí  Podprogram II – uvedeno 5 konkrétních výzkumných témat (výzkumných potřeb MZe)  Je uveden popis problematiky a očekávané výsledky

Zadávací dokumentace - odeslání návrhu projektu  Návrh projektu je odesílán pouze elektronicky  Po odeslání návrhu se uchazeči automaticky vygeneruje list „Potvrzení podání elektronického návrhu projektu do IS NAZV MZe„  List obsahuje jednoznačné identifikátory shodné s návrhem projektu  Potvrzení podání (list) odešle hlavní uchazeč datovou schránkou poskytovateli  Potvrzení (list) musí být odesláno do konce soutěžní lhůty z datové schránky hlavního uchazeče  Podrobnosti uvedeny v ZD

Zadávací dokumentace - forma a technický obsah návrhu projektu  Administrativní podoba návrhu projektu je daná platnou verzí softwarové přihlášky  Návrh projektu musí být úplný včetně příloh  Veškeré informace uvedené v návrhu projektu musí být pravdivé a v souladu se skutečným stavem  Návrh projektu musí být předložen v českém jazyce  Podrobné instrukce k vyplnění přihlášky návrhu projektu jsou uvedeny v souhrnu nápověd softwarové přihlášky  Za včasné a kompletní doručení návrhu projektu odpovídá hlavní příjemce

Zadávací dokumentace - prokázání způsobilosti uchazeče Základní  Oprávnění k činnosti – předložení dokladu o oprávnění k podnikání nebo jiné oprávnění (zakládací nebo zřizovací listina, živnost. list a pod.)  Odborné předpoklady k řešení projektu – prokazuje se údaji uvedenými v návrhu projektu  Způsobilost dle § 18 odst. 4 písm. b) – čestné prohlášení o způsobilosti, DPH a typu organizace Požadované poskytovatelem  Potvrzení o práci s GMO  Oprávnění k používání pokusných zvířat

Zadávací dokumentace - prokázání způsobilosti uchazeče  Způsobilým uchazečem není podnik v obtížích ve smyslu čl. 2 odst. 14 ABER (čl. 2 odst. 18 GBER) a podnik, vůči němuž byl vydán inkasní příkaz po předcházejícím rozhodnutí Komise prohlašujícím, že podpora je protiprávní a neslučitelná s vnitřním trhem  Do tabulky v návrhu projektu v části „Finanční ukazatele uchazeče“ jsou automaticky generovány vybrané údaje z rozvahy a z výkazu zisků a ztrát za poslední tři roky (pouze u uchazečů, kterým vyplývá povinnost zveřejnit účetní závěrku v příslušném rejstříku ve smyslu zákona č. 304/2013 Sb., o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob). Na základě těchto údajů jsou automaticky vypočteny základní poměrové ukazatele.  V případě nesouladů automaticky vyplněných údajů uveďte do bodu komentář

Náklady projektu Přímé náklady  Osobní náklady (mzdy nebo jejich část zaměstnanců podle pracovní smlouvy nebo dohody, nově i stipendia)  Náklady na subdodávky (max. 20% celkových uznaných nákladů)  Další provozní náklady (pořízení DHM, DNHM, materiál, zásoby, služby, provoz a údržba, odpisy) Nepřímé náklady  Ostatní nepřímé náklady – režie - pouze na základě pevné sazby („flat rate“) do výše 20% celkových nákladů mínus subdodávky

Požadované výsledky – požadavek shodný pro Podprogram I i Podprogram II  Minimálně dva výsledky využitelné v praxi  Požadované výsledky využitelné v praxi: P – patent, Z – poloprovoz, ověřená technologie, odrůda, plemeno, F – užitný vzor, průmyslový vzor, G - prototyp, funkční vzorek, N - certifikovaná metodika, léčebný postup, specializovaná mapa s odborným obsahem, R – software, W – workshop, M - konference; především u PP II rovněž výsledky typu H  Publikační výsledky - bude požadován nejméně jeden výsledek typu J imp  Nejméně jednoho z výše uvedených výsledků musí být dosaženo nejpozději třetím rokem řešení projektu  Již první rok řešení projektu musí být naplánován nejméně jeden (jakýkoliv) výsledek do RIV dle Metodiky

Práva k výsledkům a jejich využití  Výsledky projektů, které se v podprogramu I hlásí k Pravidlům pro zemědělství, lesnictví a rybolov (až 100% podpory na projekt) musí být zveřejněny na internetu a budou k dispozici zdarma všem podnikům působícím v příslušném odvětví nebo pododvětví  Využití výsledků projektů, které se v Podprogramu I nehlásí k pravidlům, se řídí ustanovením § 16 zákona č. 130/2002 Sb.  K využití výsledků musí být nejpozději před ukončením řešení projektu uzavřena (min. 1) smlouva s uživateli výsledků  Plánované přínosy projektu - reálný odhad, spíše popsat (stručně, výstižně) než za každou cenu kvantifikovat

Seznam příloh k projektu 1. Listiny k prokázání oprávnění k činnosti 2. Čestné prohlášení o prokázání způsobilosti, DPH a typu organizace 3. Čestné prohlášení – Informace o identifikaci právnické osoby podle zákona č. 218/2000 Sb. 4. Potvrzení o práci s GMO 5. Oprávnění k používání pokusných zvířat 6. Souhlas se zpracováním osobních údajů

Přijímání návrhů projektů do VS Provádí Komise pro přijímání návrhů projektů Za nesplnění podmínek VS je považováno:  Předložení neúplného nebo chybně vyplněného návrhu projektu  Předložení materiálů v jiném než českém jazyce  Neprokázání způsobilosti uchazečů (hlavního příjemce i dalšího účastníka)  Pozdní odeslání potvrzení podání elektronického návrhu (odeslání po termínu ukončení soutěžní lhůty)  Nesplnění podmínky povinné účasti výzkumné organizace a podniku v PPI a pouze výzkumné organizace v PP II

Odborné hodnocení návrhů projektů  Navrhovaný projekt musí být projektem aplikovaného výzkumu (= průmyslový výzkum, experimentální vývoj nebo jejich kombinace)  Navrhovaný projekt musí být v souladu s cíli programu a podprogramů, do kterých se hlásí  Podstata návrhu projektu nebo její části musí být nová a její výzkum bude uživatelům a společnosti přínosem  Návrh projektu musí být v souladu s požadavky na bezpečnost a etiku na daný výzkum  Návrh projektu splňuje tyto podmínky vyhlášené veřejné soutěže ve výzkumu a vývoji: - požadovaná maximální intenzita podpory - požadované výsledky

Další kritéria hodnocení návrhů projektů Potřebnost projektu  Význam projektu pro agrární sektor a soulad s výzkumnými potřebami MZe  Porovnání navrhovaného projektu s danou problematikou v zahraničí  Dosažení výsledků projektu z hlediska naplnění cílů  Aktuálnost a nenahraditelnost výsledků projektu  Uplatnění výsledků projektu

Další kritéria hodnocení návrhů projektů Proveditelnost a realizace projektu  Dílčí cíle projektu a způsob jejich realizace  Metodika projektu  Složení řešitelského týmu  Kvalita plánovaných výsledků, jejich množství a uplatnění  Specifikace nákladů a jejich porovnání s plánovanými cíli, aktivitami a výsledky projektu  Ekonomické zdraví uchazeče  Komplexnost projektu

Informace a pomoc pro uchazeče  informace je možno získat na MZe v odboru výzkumu, vzdělávání a poradenství, v oddělení Národní agentura pro zemědělský výzkum (NAZV):  Telefon: , , , ,   internet: vyzkum/vyzkum-a- vyvoj/narodni-agentura-pro- zemedelsky-vyzkum/ vyzkum/vyzkum-a- vyvoj/narodni-agentura-pro- zemedelsky-vyzkum/

Děkuji Vám za pozornost