Odbor systému bezpečnosti provozování dráhy Prezentace činnosti OSB Ing. Vítězslav Lössel Porada s dopravci 30. – 31. 1. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Dokumentace k zajištění BOZP
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Speciální vozidla Dle předpisu SŽDC (ČD) S8
Předpis SŽDC D3 Účinnost od
Z pohledu studentů.  Obory jsou koncipované pro vzdělávání odborníků pro dopravní praxi  Znalosti evropského dopravního systému  Znalosti dopravního.
Činnost odboru centrální dokumentace v rámci SŽG Praha
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Drážní úřad v resortu dopravy Konference technologická platforma Interoperabilita železniční infrastruktury Drážní úřad – Rail Authority.
Železniční doprava Základní pojmy
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Subjekty trestního řízení
Silniční daň zákon 16/1993 Sb. Předmět daně – silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla, která jsou: registrovaná a používaná v ČR; používána.
Dokumentace k zajištění BOZP
Prohlášení o dráze Jiří Černý 9. setkání s dopravci, Praha,
Odbor systému bezpečnosti provozování dráhy Ing. Vítězslav Lössel Setkání s dopravci dne Přehled nehodovosti na dráhách SŽDC.
Železniční doprava Funkčnost – vize - budoucnost Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/
Smlouvy o provozování drážní dopravy a jejich změny Ing. Petr Šlachta Setkání s dopravci, Praha 25. a
1. pololetí 2010 Statistika nehodovosti v silničním provozu na území České republiky Připravil: pplk. Petr Sobotka PRAHA 19. července 2010.
Tisková konference odboru služby dopravní policie KŘP Ústeckého kraje.
Ceny za projednání mimořádných zásilek Jiří Brunner 7. setkání s dopravci, Praha, 30.a
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Smlouvy o provozování drážní dopravy a jejich změny Ing. Petr Šlachta Setkání s dopravci, Praha 30. a
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
Problematika bezpečnosti civilního letectví v ČR za rok 2003 – pohled ÚCL.
Výuka oboru DE. O bor O bor Dopravní elektroinženýrství a autoelektronika Odborná zaměření: Automobilová elektronika Elektrická trakce Sdělovací a zabezpečovací.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Problematika rádiového prostředí SŽDC. Systém GSM-R Zajišťuje hlasovou komunikaci a přenos dat mezi terminály a pevnými účastnickými zařízeními a spojení.
Problematika rádiového prostředí SŽDC Bc. Ondřej Borovský.
VÝVOJ DOPRAVNĚ BEZPEČNOSTNÍ SITUACE NA ÚZEMÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE ZA ROK LEDNA 2011 KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
Mezinárodní policejní akce na železnici 24–BLUE.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Prázdniny nehod (- 423, tj. - 3,2%) 140 osob usmrceno (- 30, tj. -17,6%) 598 osob těžce zraněno (- 48, tj. – 7,4%) osob zraněno lehce.
DOPRAVNÍ NEHODOVOST NA ÚZEMÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE ZA ROK
Prosinec 2009 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha Prosinec 2009 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Činnost služby dopravní policie v I. čtvrtletí r.2010 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha 15. dubna 2010.
Policie České republiky Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje odbor služby dopravní policie.
VLAKY Od koněspřežky po super vlaky Autor: Eduard Špička.
Prohlášení o dráze Jiří Černý 11. setkání s dopravci, Praha,
Tabulky traťových poměrů
Činnost Policie ČR v dohledu nad silničním provozem, rozbor činnosti dopravní policie za rok plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha.
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Historie železniční dopravy
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Smlouvy o provozování drážní dopravy a jejich změny
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
11 měsíců 2010 Statistika nehodovosti na pozemních komunikacích ČR
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Prázdniny vyhodnocení plk. Ing. Tomáš LERCH.
REVIZE NOREM PRO TRAMVAJOVOU DOPRAVU
Předpis SŽDC D3 Účinnost od
Krajské ředitelství policie hl. m
DOPRAVNÍ NEHODOVOST NA ÚZEMÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE ZA ROK 2012
Tisková konference vedoucího odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za období leden až září roku 2013 a technický stav vozidel plk.
Policejní prezidium ČR I. náměstek policejního prezidenta plk. Mgr
Šetření mimořádných událostí v drážní dopravě
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za období leden až říjen roku 2013 plk. Ing. Tomáš LERCH
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Senioři v dopravě kpt. Mgr. Miroslav ŠIMEČEK
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za I. čtvrtletí roku 2014 a Velikonoce plk. Ing.
Odbor systému bezpečnosti provozování dráhy
Krajské ředitelství policie hl. m
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
Tisková konference vedoucího odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.
Průběžné výsledky přípravy VRT
Dopravní nehodovost v Pardubickém kraji 2018
Transkript prezentace:

Odbor systému bezpečnosti provozování dráhy Prezentace činnosti OSB Ing. Vítězslav Lössel Porada s dopravci 30. –

Prezentace činnosti OSB 2 Provozovatel dráhy a dopravce jsou povinni: neprodleně oznámit každou mimořádnou událost (dále i MU) v drážní dopravě Drážní inspekci a současně každou závažnou nehodu a nehodu v drážní dopravě Policii České republiky, zajistit místo mimořádné události a provést dokumentaci stavu v době vzniku mimořádné události, zabezpečit uvolnění dráhy pro obnovení provozování dráhy nebo drážní dopravy, pokud tomu nebrání jiné okolnosti, a Drážní inspekce vydala k uvolnění dráhy souhlas. Zákon č. 266/1994 Sb. o dráhách § 49 - mimořádné události

Prezentace činnosti OSB 3 zjišťovat příčiny a okolnosti vzniku mimořádných událostí v drážní dopravě v případech stanovených prováděcím právním předpisem a činit opatření k jejich předcházení, odstraňovat zjištěné nedostatky při vzniku mimořádných událostí, jejich příčiny a škodlivé následky a ve stanovených termínech přijímat opatření určená k předcházení vzniku mimořádných událostí. Zákon č. 266/1994 Sb. o dráhách § 49 - mimořádné události

Prezentace činnosti OSB 4 Mimořádnou událostí v drážní dopravě je závažná nehoda, nehoda nebo ohrožení v drážní dopravě, která ohrožuje nebo narušuje bezpečnost, pravidelnost a plynulost provozování drážní dopravy, bezpečnost osob a bezpečnou funkci staveb a zařízení nebo ohrožuje životní prostředí. Závažnou nehodou v drážní dopravě je srážka nebo vykolejení drážních vozidel, ke kterým došlo v souvislosti s provozováním drážní dopravy, s následkem smrti či újmy na zdraví nejméně 5 osob nebo škody velkého rozsahu (5 mil. Kč a více). Nehodou v drážní dopravě je událost, k níž došlo v souvislosti s provozováním drážní dopravy s následkem smrti, újmy na zdraví nebo značné škody (500 tis. Kč až do 5 mil. Kč). Jiné mimořádné události se považují za ohrožení. Zákon č. 266/1994 Sb. o dráhách § 49 - mimořádné události

Prezentace činnosti OSB 5 Od byl změněn název odboru šetření mimořádných událostí na „Odbor systému bezpečnosti provozování dráhy“. Odbor systému bezpečnosti provozování dráhy (dále i OSB), organizačně začleněný do Generálního ředitelství Správy železniční dopravní cesty, státní organizace (dále i SŽDC), zabezpečuje činnosti, které jsou SŽDC uloženy § 49 zákona č. 266/1994 Sb., o dráhách, a povinnosti provozovatele dráhy a dopravce vyplývající z vyhlášky ministerstva dopravy č. 376/2006 Sb., o systému bezpečnosti provozování dráhy a drážní dopravy a postupech při vzniku mimořádných událostí na dráhách. Stěžejní činností OSB je šetření mimořádných událostí, smrtelných a určených pracovních úrazů. SŽDC disponuje prostřednictvím odboru systému bezpečnosti provozování dráhy lidským potenciálem, potřebným know - how a technickým vybavením potřebným pro šetření MU, smrtelných a určených pracovních úrazů. Odbor systému bezpečnosti provozování dráhy

Prezentace činnosti OSB 6 Odbor systému bezpečnosti provozování dráhy ZÁKLADNÍ POSLÁNÍ OSB ZÁKLADNÍ POSLÁNÍ OSB Plnění povinností provozovatele dráhy a dopravce dle zákona 266/1994 Sb. a vyhlášky 376/2006 Sb. Prevence MU Ochrana zájmů SŽDC Nepřetržitá nehodová pohotovost Zastupování SŽDC v záležitostech státních dozorů Projednávání návrhů Vyhodnocení se zákazníky

Prezentace činnosti OSB 7 Mapa působnosti ÚP OSB

Prezentace činnosti OSB 8 Společnosti, se kterými má SŽDC uzavřenu smlouvu o spolupráci při šetření mimořádných událostí v drážní dopravě a v případech smrtelných pracovních úrazů vzniklých při MU: Seznam smluvních partnerů 1. AŽD Praha s.r.o. 2. BF Logistics s.r.o. 3. BRYNTIN RAIL CZ, s.r.o. 4. CZ Logistics, s.r.o. 5. ČD, a.s. 6. ČD Cargo, a.s. 7. DOSTA Tábor, s.r.o. 8. EDIKT a.s. 9. EXPRESS RAIL, s.r.o. 10. EŽC a.s. 11. Chládek a Tintěra, Pardubice a.s. 12. IDS CARGO a.s. 13. JARO Česká Skalice s.r.o. 14. Jindřichohradecké místní dráhy, a.s. 15. LEO Express, a.s. 16.LOKO TRANS s.r.o. 17.LOKORAIL, a.s. 18. LokoTrain s. r. o. 19. LTE Logistik a Transport Czechia s.r.o. 20. Meva, a.s. 21. OHL ŽS, a.s.

Prezentace činnosti OSB 9 Společnosti, se kterými má SŽDC uzavřenu smlouvu o spolupráci při šetření mimořádných událostí v drážní dopravě a v případech smrtelných pracovních úrazů vzniklých při MU: 22. Ostravská dopravní společnost, a.s. 23. Petrolsped Slovakia s.r.o. 24. PKP Cargo s.a. 25. Prvá Slovenská železničná, a.s. 26. Rail Cargo Austria AG 27. Railtrans International, s.r.o. 28. RegioJet a.s. 29. RM LINES, a.s. 30. Ryko a.s. 31. SD-Kolejová doprava, a.s. 32. SGJW Hradec Králové, spol. s r.o. 33. Skanska a.s. 34. Slezské zemské dráhy, o.p.s. 35. Slezskomoravská dráha a.s. 36. STAVEBNÍ OBNOVA ŽELEZNIC a.s. 37. SŽDS, a.s. 38. Středočeská železniční společnost s r.o. 39. TONCUR s.r.o. 40. Traťová strojní společnost, a.s. 41. Unipetrol Doprava, s.r.o. 42. Veolia Transport Morava, a.s. 43. VÍTKOVICE Doprava, a.s. 44. Vogtlandbahn-GmbH Seznam smluvních partnerů

Prezentace činnosti OSB 10 Vývoj nehodovosti Tabulka nastalých MU v letech 2011 a 2012

Prezentace činnosti OSB 11 Celkem 1164 MU na dráze SŽDC (+ 20 oproti roku 2011). Méně MU než v roce 2011 v případech: srážky vlaků, vykolejení vlaku, vykolejení při posunu, projetí návěstidel v poloze „Stůj“, usmrcené civilní osoby, střetnutí na přejezdech. Předběžné výsledky za rok 2012

Prezentace činnosti OSB ledna 2012 v 11:45 se na železničním přejezdu v km 54,584 střetl nákladní automobil Iveco s osobním vlakem 7907, kterým byl motorový vůz a při střetnutí vykolejil. Dopravce: ČD. Následky: smrtelné zranění řidiče nákladního automobilu, lehké zranění 7 cestujících, škoda na majetku SŽDC ,- Kč, škoda na majetku dopravce ,- Kč, škoda na nákladním automobilu – ,- Kč. Příčina: nedovolené vjetí řidiče nákladního automobilu na železniční přejezd. Odpovědnost: řidič nákladního automobilu. Významné mimořádné události B4 – Březnice

Prezentace činnosti OSB 13 B4 – Březnice Významné mimořádné události

Prezentace činnosti OSB 14 B4 – Březnice Významné mimořádné události

Prezentace činnosti OSB března 2012 v 15:27 mezi ŽST Peruc a Klobuky v Čechách se srazil motorový vůz , který jel jako PMD, s uvázlým osobním vlakem Dopravce: ČD. Následky: lehké zranění 1 cestující; škoda na majetku dopravce ,- Kč. Příčina: nedodržení jízdy podle rozhledových poměrů při jízdě PMD pro uvázlý vlak a překročení nejvyšší dovolené rychlosti při jízdě PMD. Odpovědnost: dopravce ČD - strojvedoucí PMD. B1 – Peruc - Klobuky v Čechách Významné mimořádné události

Prezentace činnosti OSB 16 B1 – Peruc - Klobuky v Čechách Významné mimořádné události

Prezentace činnosti OSB 17 B1 – Peruc - Klobuky v Čechách Významné mimořádné události

Prezentace činnosti OSB května 2012 ve 23:38 vykolejil za jízdy nákladního vlaku Pn nákladní vůz řady Eas jedním podvozkem v km 383,535. Tento vůz jel ve vykolejeném stavu až do žst. Liběchov, kde na výhybkách celý vykolejil a převrátil se. Následně vykolejily další čtyři nákladní vozy, byl silně poškozen železniční svršek, trakční vedení, zabezpečovací zařízení a osobní automobil Renault Scenic, který stál na cestě vedoucí ke stavědlu 2. Dopravce: ČD Cargo. Následky: nikdo nebyl zraněn, škoda na majetku dopravce ČD Cargo – ,- Kč, škoda na majetku SŽDC – ,- Kč, škoda ostatních poškozených – ,- Kč. Příčina: lom čepu nápravy dvojkolí. Odpovědnost: dopravce ČD Cargo. A2 – Štětí - Liběchov Významné mimořádné události

Prezentace činnosti OSB 19 A2 – Štětí - Liběchov Významné mimořádné události

Prezentace činnosti OSB května 2012 ve 12:35 na železničním přejezdu v obvodu ŽST se střetla souprava speciálních DV (SVP + MUV) s autobusem. Dopravce: SŽDC. Následky: smrtelné zranění 1 cestujícího v autobuse, těžké zranění 2 cestujících, lehké zranění řidiče SDV (zam. SŽDC OŘ Brno), lehce zraněno 18 cestujících (ošetřeni na místě), škoda na majetku SŽDC ,- Kč, škoda na majetku majitele autobusu ,- Kč. Příčina: Nedovolené vjetí autobusu na ŽP a nedodržení technologických postupů obsluhy PZZ. Odpovědnost: 90% řidič autobusu, 10% výpravčí ŽST Třešť. B4 – Třešť Významné mimořádné události

Prezentace činnosti OSB 21 B4 – Třešť Významné mimořádné události

Prezentace činnosti OSB září 2012 v 5:37 za jízdy nákladního vlaku Nex po 1.TK vykolejil nákladní vůz (ukroucení čepu nápravového ložiska) a následně byl poškozen svršek 1.TK. Dopravce: Advanced World Transport. Následky: nedošlo k újmě na zdraví osob, škoda na majetku dopravce AWT – ,- Kč, škoda na majetku SŽDC – ,- Kč. Příčina: zadřené válečkové ložisko a ukroucení čepu drážního vozidla řady Zas. Odpovědnost: dopravce Advanced World Transport ⇒ držitel DV společnost RYKO PLUS. A2 – Blansko - Adamov Významné mimořádné události

Přehled činnosti a nehodovosti 23 A2 – Blansko - Adamov Významné mimořádné události

Přehled činnosti a nehodovosti 24 A2 – Blansko - Adamov Významné mimořádné události

prosince 2012 ve 21:00 se na železničním přejezdu v km 320,829 střetl uvázlý osobní automobil VW Golf s osobním vlakem 8662, kterým byla elektrická jednotka 471/ a při střetnutí vykolejil její řídící vůz. Přejezd je zabezpečen přejezdovým zabezpečovacím zařízením se závorami, které bylo při střetnutí poškozeno. Dopravce: ČD. Následky: nikdo nebyl zraněn; škoda na majetku dopravce ČD – ,- Kč; škoda na majetku SŽDC – ,- Kč; škoda na silničním vozidle – ,- Kč. Odpovědnost – řidička OA. B4 – Přelouč - Řečany nad Labem Významné mimořádné události

26 B4 – Přelouč - Řečany nad Labem Významné mimořádné události

Prezentace činnosti OSB 27 Proces certifikace společnosti byl ukončen v lednu 2013 předáním Certifikátu ISO 9001:2008. Úspěšně provedeným certifikačním auditem byl dán důkaz, že odbor systému bezpečnosti provozování dráhy má zavedený systém řízení kvality, který odpovídá normě ISO 9001 a tento systém účinně uplatňuje. Certifikát ISO 9001:2008

Prezentace činnosti OSB 28 Certifikát ISO 9001:2008

© Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Prezentace činnosti Odboru systému bezpečnosti provozování dráhy