OBČANSKÁ PARTICIPACE ANEB ZPŮSOBY ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI DO ROZHODOVACÍCH PROCESŮ PhDr.Ing. Pavel Mička, Agora CE 26.3. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Advertisements

Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Aktéři udržitelného rozvoje Zapojování aktérů a sociální aspekty UR.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
 Soubor obecných standardů pro činnost veřejné správy  Obsažený v právu i praxi  Jsou postupy a mechanismy opírajíci se o odpovédnost  neformalizované.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Obec správným směrem Komunitní plánování Prezentace pro projekt: Pelhřimovsko za vzděláním " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu.
Projekt Kreativní města Future City Game Snímek 2 „Rozvoj města stojí na pomezí řádu a chaosu. Nemá žádný počátek ani konec. Rozvoj města je.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Plán participace aktérů na rozvoji Prahy 14 (komunity, NNO, UMČ, komerční sektor) Městská část Praha 14 Praha 14 kulturní p. o. Anthropitures z. s.
Aktualizace Programu rozvoje města Dobřany Ukázka postupu zapojení veřejnosti do procesu strategického plánování Vojtěch Černý Agora Central Europe, o.p.s.
Zapojení veřejnosti v praxi územního plánování Želeč, Chýnov, Tábor Ing. arch. Martin Jirovský, Ph. D.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
OBČANSKÁ PARTICIPACE V PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE Obsah:
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Úvod do zapojování veřejnosti do rozhodování
Evropský správní prostor
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Žďár nad Sázavou - Města budoucnosti ? Co je to zapojování veřejnosti, co je partnerství.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ metoda Komunitní plánování je metoda metoda – jak zpracovávat rozvojové materiály pro různé.
(2) Doporučení odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra k realizaci vybraných projektů prevence kriminality na místní úrovni.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Komunitní sociální práce
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Účast veřejnosti na veřejné správě 17. února 2010.
MARKETINGOVÝ MIX.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
1 Neziskové organizace Neziskovky jsou nedělitelnou součástí občanské společnosti a jako takové mají nezastupitelnou roli v rozvoji demokracie a řešení.
Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ Veřejné politiky Veřejné politiky.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Metodická pomoc obcím Porada se starosty obcí Pardubického kraje
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Angažovanci Petr Holý - ORR.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Strategie regionu, obce
Subjekty a objekty veřejných politik
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Osobní prodej Osobní forma komunikace s 1 nebo více zákazníky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Síť Mateřských center o.s.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Klíčové aktivity projektu
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

OBČANSKÁ PARTICIPACE ANEB ZPŮSOBY ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI DO ROZHODOVACÍCH PROCESŮ PhDr.Ing. Pavel Mička, Agora CE

Obsah  Úvod a představení  O občanské participaci (definice, aktéři, výhody a nevýhody, principy)  Metody a techniky  Ukázky participačních procesů

Agora CE o.p.s. Agora CE usiluje o: zlepšení komunikace a spolupráce mezi občany a institucemi veřejné správy rozšíření možnosti radnic otevřeně plánovat a rozhodovat o věcech za účasti občanů zvýšení zájmu občanů o místní problémy Agora CE byla založena v roce 1998 za pomoci holandské sesterské organizace Stichting Agora Europa a holandského Institutu pro veřejnost a politiku.

Tématické zaměření participačních projektů Více než 50 projektů v ČR a zahraničí : KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ZA ÚČASTI VEŘEJNOSTI ÚZEMNÍ ROZVOJ, ÚPRAVY VEŘEJNÝCH PROSTOR S ÚČASTÍ OBČANŮ COMMUNITY POLICING REGENERACE SÍDLIŠŤ, PLÁNOVÁNÍ ŘEŠENÍ DOPRAVY, ČISTOTY, BEZPEČNOSTI

OBČANSKÁ PARTICIPACE PODLE VÁS  Jaké jsou vaše zkušenosti s participací?  Co o participaci a zapojování veřejnosti víte?

OBČANSKÁ PARTICIPACE – VYMEZENÍ (1) Široké pojetí participace: „Občan, který přijde k volbám nebo chce promluvit na veřejném shromáždění, se podílí na veřejném životě stejně jako rodiče, kteří vychovávají své děti k odpovědnosti nebo jako mládež, která dobrovolně pomáhá postiženým dětem.“ Gardner,J.E.: Budování komunity Nejužší pojetí participace: „…..takové aktivity jednotlivců, které směřují k více či méně přímému ovlivňování a výběru rozhodovatelů a/nebo určitých akcí.“ Verba,S. Nie,N.H:Participation in America

OBČANSKÁ PARTICIPACE – VYMEZENÍ (2) Obecné definice: „obecný model pro politické, sociální a ekonomické rozhodování, které je založeno na předpokladu, že rozhodovací proces je nejefektivnější odehrává-li se co nejblíže, těm, kteří jsou tímto rozhodnutím ovlivněni“ The Public Administration Dictionary „….přístup kdy veřejné autority vstupují do neformálních kontaktů s občany, od kterých získávají jejich názory, přání, zkušenosti a zájmy….. Veřejné autority pak mohou přijít s politikami, které jsou šité na míru potřebám občanů.“ Citizen participation: a source of inspiration to the European Union?

OBČANSKÁ PARTICIPACE – DĚLENÍ (1) OBČANSKÁ   EXPERTNÍ VERTIKÁLNÍ   HORIZONTÁLNÍ SHORA INICIOVANÁ   ZDOLA INICIOVANÁ INDIVIDUÁLNÍ   KOLEKTIVNÍ

OBČANSKÁ PARTICIPACE – DĚLENÍ (2) MANIPULACE TERAPIE INFORMOVÁNÍ KONZULTACE USPOKOJOVÁNÍ VEŘ. MÍNĚNÍ PARTNERSTVÍ DELEGOVÁNÍ MOCI OBČANSKÁ KONTROLA Participační žebřík (S.Arnstein, 1969) : Jde o strategii, prostřednictvím které se nemajetní lidé mohou zapojit do určování toho, jakým způsobem budou předávány informace, stanovovány cíle a priority, alokovány veřejné prostředky, Zkráceně to znamená způsoby, kterými mohou iniciovat sociální změny, díky kterým budou moci se i oni podílet na přínosech plynoucích ze společnosti.“ S.Arnstein, 1969 NEparticipace „KVASI“participace Participace

OBČANSKÁ PARTICIPACE – DĚLENÍ (3) Tři úrovně zapojení veřejnosti – OECD, 2001 Informování jednosměrná komunikace od rozhodovatele k občanů. „pasivní přístup“ poskytnutí informací a „aktivní“ informovaní. Konzultace obousměrná vazba (zejména zpětná vazba). Veřejná autorita stanovuje témata (připravuje otázky) a vede jednání. Aktivní participace vztah mezi občany a veřejnou autoritou založený na vzájemném respektu a partnerství. Občané jsou přímo zataženi do výběru témat k diskusi a společně také navrhují řešení. Konečné rozhodnutí a odpovědnost za něj je stále na veřejné autoritě.

OBČANSKÁ PARTICIPACE – DĚLENÍ (4) nízká Úroveň participace vysoká PARTNERSTVÍ DIALOG KONZULTACE INFOMOVÁNÍ CODE OF GOOD PRACTICE FOR CIVIL PARTICIPATION IN THE DECISION-MAKING PROCESS, COUNCIL OF EUROPE 2009

OBČANSKÁ PARTICIPACE – DĚLENÍ (5) nízká Úroveň participace vysoká AGORA CE, 2008

AKTÉŘI PARTICIPAČNÍCH PROCESŮ Někdy se užívá označení STAKEHOLDER = kdokoliv (jednotlivec, skupina nebo organizace), kdo může ovlivnit nebo kdo je ovlivněn daným procesem, projektem, programem atd.

VÝHODY PARTICIPACE PROČ JE VHODNÉ OBČANY ZAPOJIT ? Good Governance otevřenější a průhlednější rozhodování občan jako součást rozhodovacího procesu spoluzodpovědnost za rozhodnutí Community building nové vazby mezi aktéry polidštění rozhodovacích procesů Kvalitnější rozhodovací proces generují se nové nápady odhalení skrytých problémů učení se od druhých Veřejné rozhodování je efektivnější hledání kompromisních řešení veřejná podpora pro dané rozhodnutí vyšší kontrola Růst důvěry v demokratický systém participace posiluje reprezentativní demokracii

NEVÝHODY PARTICIPACE NÁMITKY PROTI OBČANSKÉ PARTICIPACI Nahrazení reprezentativní demokracie občané vykonávají veřejnou kontrolu politici plní svůj mandát a zastupují občany občané mají možnost nedat politikům svůj hlas Veřejná autorita rozhoduje promyšleně občané jsou laici rozhodují ad hoc (bez promyšlené koncepce) Zneužití nátlakovými skupinami kdo jsou „aktivisté“, NNO; za koho vystupují ohrožení procesu věčnými stěžovateli a oponenty Rozhodovací proces je delší a nákladnější Někde není participace možná vůbec např. řešení krizových situací, obrana a bezpečnost.....

MÍSTNÍ SPRÁVA A OBČANÉ Po roce 1989 euforie a nadšení, snaha řešit velké množství problémů při omezených zkušenostech i finančních zdrojích + vzniká neziskový sektor V polovině 90. let se prohlubuje propast mezi představiteli místní správy (ONI) a občany (MY). Přednost dostává politické vyjednávání nad širším dialogem a hledáním konsenzu. Přelom století přináší větší důraz na občanskou participaci a to díky přenosu zkušeností ze zahraničí a požadavkům EU.

ZÁKONNÉ PŘEDPOKLADY PRO ZAPOJENÍ OBČANŮ V ČR Listina základních práv a svobod Zákon o svobodném přístupu k informacím (č.106/1999 Sb.) Zákon o právu shromažďovacím (č.84/1990) Zákon o právu petičním (č.85/1990) Zákon o místním referendu (č. 298/1992) Zákon o obcích (č. 128/2000 Sb.) Zákon o krajích (č. 129/2000 Sb.) Další speciální zákony z různých oblastí (životní prostředí, sociální služby, uzemní plánování a stavební řád...) Jednotlivé vyhlášky a programy ministerstev zahrnující zapojení občanů

TradičníInovativní Aktivní participace referendumreferendum volbyvolby plánovací víkendplánovací víkend pracovní skupinypracovní skupiny workshopworkshop občanská porotaobčanská porota sousedské výborysousedské výbory Konzultace účast ve výborech a komisíchúčast ve výborech a komisích účast v osadních výborechúčast v osadních výborech názorové průzkumynázorové průzkumy ankety, dotazníkové šetřeníankety, dotazníkové šetření rozhovory, telefonická anketarozhovory, telefonická anketa panelpanel veřejné setkáníveřejné setkání posezení u kávyposezení u kávy Informování zákon 106/1999 Sb.zákon 106/1999 Sb. úřední deskaúřední deska účast na jednání zastupitelstvaúčast na jednání zastupitelstva nahlížení do zápisů z jednání radynahlížení do zápisů z jednání rady občanské informační centrumobčanské informační centrum tiskové konferencetiskové konference letáky, brožury, zpravodajeletáky, brožury, zpravodaje výstavy a prezentacevýstavy a prezentace hromadná korespondencehromadná korespondence telefonní linkatelefonní linka METODY A TECHNIKY

VIDEOUKÁZKA PARTICIPAČNÍHO PROJEKTU

Děkuji za pozornost Pavel Mička Agora CE, o.p.s. Petra Rezka 12 Praha 4

ZAPOJENÍ VEŘEJNOSTI – VEŘEJNÉ SETKÁNÍ PRO KAŽDÉHO

ZAPOJENÍ VEŘEJNOSTI – PREZENTACE NA PANEL DAY