D OKUMENTOVÉ SLUŽBY KNIHOVEN ANEB D IGITÁLNÍ KURÁTOŘI VERSUS KNIHOVNÍCI Kniha v 21. století Redefinování role knihoven v 21. století Opava 2016 Ústav informačních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

Národní soustava povolání
Knihovnické profese v NSP a NSK
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
GORDIC ® + CA = vaše cesta ke zvýšení kvality a efektivity služeb DRMS FORUM Ing. Jakub Fiala vedoucí týmu CA Technologies programátor,
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
PŘÍKLAD * SOUČÁST POMŮCKY
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Knihovnické profese v NSP
Ústřední knihovna FSS MU Bibliotheca Academica, Brno Irena Šléglová Masarykova univerzita a její knihovny.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
Metody zpracování informací - 2 Základní vymezení témat přednášek: Informační služby Informační střediska Knihovny Uživatelé a čtenáři Informace.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Informace pro předsednictvo RVŠ Praha,
Procesní řízení realizace projektů (praxe)
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, ph.d.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Projekt FRVŠ 1547/2007/E/b Budování digitální knihovny starých a vzácných dokumentů Řešitel: Ing. Věra Svobodová Ústav vědecko-pedagogických informací.
Metody zpracování informací - 2
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
SU Aleph Repozitáře, archivy, a dlouhodobá ochrana digitálních informací Mgr. Eliška Pavlásková Ústav výpočetní techniky Univerzita Karlova.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Informační vzdělávání: téma pro adepty knihovnictví na ÚISK FF UK Hana Landová ÚISK FF UK & ČZU v Praze IVIG 2006,
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Národní digitální knihovna
K NIHOVNICTVÍ NA FF UK V P RAZE : VYDRŽÍME ? více otázek než odpovědí Barbora Drobíková
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Personální plán pro podnikatelský plán
Personální strategie mezinárodní firmy
Zahájení úvodní slova představení projektu etapy projektu představení projektového týmu Národní digitální archiv.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Natáčení videa jako jeden ze způsobů propagace služeb Informačního centra MZLU v Brně Zuzana Streichsbierová Informační den ÚVIS,
Činnost komise IVIG v roce 2005 CPVŠK 2005, Praha,
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Odbor doplňování a zpracování fondů
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
Práce s datovými úložiště Jan Málek. Cíl studia Získat přehled o základních životních fázích dokumentu, povinnostech původce při jeho uchování a typech.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
V Českých Budějovicích, únor 2017
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Pravidla citování v absolventské práci
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Transkript prezentace:

D OKUMENTOVÉ SLUŽBY KNIHOVEN ANEB D IGITÁLNÍ KURÁTOŘI VERSUS KNIHOVNÍCI Kniha v 21. století Redefinování role knihoven v 21. století Opava 2016 Ústav informačních studií a knihovnictví PhDr. Radka Římanová, Ph.D.

S LUŽBY SPECIALIZOVANÝCH KNIHOVEN DNES A … ZÍTRA, POZÍTŘÍ, ZA 5 LET … 2

 Dostatečný počet exemplářů titulů povinné studijní literatury  Dostupnost studijní literatury v elektronické podobě s přístupem přes Internet  Vlídný a kvalifikovaný personál knihovny  Akvizice na přání uživatelů  Delší výpůjční doba knih  Nepřetržitá otevírací doba K NIHOVNA SNŮ (2008 – 2014) STUDENTI FF UK 3

Knihovník snů?? 4

5

 Knihovník je průvodcem fondem a otevírá jeho bohatství pro vzdělání a …. W ILLIAM O SLER ( V ROCE 1918) „T HE SCIENCE OF LIBRARIANSHIP “ 6

7 K NIHOVNÍK JE … JAKO … ( TOMÁŠ Ř EHÁK, 90. LÉTA 20. STOL.)

8 B UDOUCNOST KNIHOVEN = DIGITÁLNÍ KNIHOVNA

 Vybrat a získat (informaci/dokument)  Organizovat, klasifikovat, indexovat (informaci/dokument)  Zpřístupnit a vypůjčit (informaci/dokument)  Uchovat a ochránit (informaci/dokument)  Pomoci a poradit uživatelům (jak dostat relevantní informaci/dokument)  Protřiďovat, vyřazovat (informace/dokumenty) (Podle Bawden, Robinson, 2012) 9 P ROCESY INFORMAČNÍHO MANAGEMENTU – DALŠÍ MOŽNOST JAK POPSAT PRÁCI KNIHOVNY …

10 C HRISTINE B ORGMAN ( V R. 1999) …digitální knihovny musí být knihovníky vnímány stejně jako je vnímají uživatelé, tradiční knihovnické postupy nejsou s digitálními knihovnami slučitelné…

 Např. Národní úložiště šedé literatury – projekt zajišťován osobami s kompetencemi získanými na pozici…  systémový knihovník  metodik  katalogizátor  Právník – konzultován  Správce digitální knihovny - konzultován  programátor  marketing – možná chyběl referenční knihovník  Postupy byly možná věcně jiné, ale kompetenční struktura stavěla na zkušenost i backgroundu ze vzdělání knihovnického.  Podle kompetenčního modelu Michala Konečného jsou nyní tito osoby digitálními kurátory N ÁMITKA ZE ZKUŠENOSTI A PRAXE 11

Digitální kurátor 12

 KONEČNÝ, Michal. Návrh kompetenčního modelu a kurikula digitálního kurátorství [online]. Brno, 2016 [cit ]. Dostupné z: Diplomová práce. Masarykova univerzita. Vedoucí práce Miroslav Bartošek.  JILEČKOVÁ, Šárka. Vzdělávací programy pro oblast digitálních knihoven a digitalizace na školách informační vědy a knihovnictví v USA[online]. Praha, 2015 [cit ]. Dostupné z: Diplomová práce. Univerzita Karlova. Vedoucí práce Barbora Drobíková. H M, H M, ASI SE NĚCO DĚJE … 13

 Chief Information Officer  Director of Knowledge Management  InfoPro  Information Officer  Information Scientist  Knowledge Services Specialist  Cybrarian …  Digital Librarian  …to všechno už jsem přežili… 14 J INÝ NÁZEV ? – J INÁ PRÁCE ?

„…C O JE PO JMÉNĚ ? C O RŮŽÍ ZVOU I ZVÁNO JINAK, VONĚLO BY STEJNĚ …“ 15

 Systém a pořádek  Logické myšlení  Vztah k technice  Znalost angličtiny  Motivace  Saturnin 16 DOBRÝ KNIHOVNÍK ? D OBRÝ D IGITÁLNÍ KURÁTOR ? D OBRÝ DIGITÁLNÍ KNIHOVNÍK, M UZEJNÍK, ARCHIVÁŘ ?  (2014) Komunikativnost Samostatnost Systematičnost a důslednost Pečlivost Organizační schopnosti Přátelskost Týmový duch Ochota se vzdělávat

Vysokoškolské studium = Sportovní disciplína  Trénink myšlení – knihovníci = systémové myšlení  Trénink sebekázně  Trénink orientace v systému  Trénink v komunikaci 17 J AK VYROBIT DIGITÁLNÍHO KURÁTORA ?

ZnalostDoslovně opakovat PochopeníPorozumět termínům a koncepcím, vysvětlit vlastními slovy, parafrázovat text AplikaceŘešit problém na základě porozumění AnalýzaFormulovat teoretické vysvětlení, matematický nebo logický model, odvodit zákonitost SyntézaNa základě předchozích stupňů vytvořit něco nového HodnoceníVybrat a zdůvodnit nejvhodnější řešení 18 B LOOMOVA TAXONOMIE Převzato z ROHLÍKOVÁ, L., VEJVODOVÁ, J. Vyučovací metody na vysoké škole. Praha, 2012, s. 83.

 Porovnání kompetencí a současných knihovnických specializací Návrh kompetenčního modelu (Michal Konečný verze 1.0, 2016)  Specializace Národní soustava povolání  Proč?  Teorie změny – např. John P. Kotter  Pokud změna generuje 100 % obměnu zaměstnanců, pak dlouhodobě nepřináší výhody, ale oslabuje sílu organizace 19 P ŘÍSPĚVEK DO DISKUSE

P OROVNÁNÍ I. Digitální kurátorství 1. Znalost problematiky dlouhodobého uchovávání 2. Porozumění potřebám určené skupiny 3. Výběr a posuzování obsahu 4. Příjem a správa dat 5. Znalost formátů a datových struktur Knihovnická specializace Správce digitální knihovny, systémový knihovník Akvizitér, referenční knihovník Katalogizátor, správce digitální knihovny, systémový knihovník Katalogizátor, správce digitální knihovny 20

P OROVNÁNÍ II. Digitální kurátorství 6. Převod formátů 7. Bezpečnost a zpřístupnění 8. Znalost technologických aspektů dlouhodobého uchovávání 9. Sledování změn formátů a technologií 10. Zajištění interoperability Knihovnická specializace Katalogizátor, Správce digitální knihovny, systémový knihovník Systémový knihovník, správce digitální knihovny Katalogizátor, správce digitální knihovny, systémový knihovník Katalogizátor, správce digitální knihovny 21

P OROVNÁNÍ III. Digitální kurátorství 11. Zajištění důvěryhodnosti 12. Analytická a metodická kompetence 13. Správa, řízení a plánování digitálního archivu 14. Komunikace a management 15. Rozvíjení oboru, osvěta a vzdělávání Knihovnická specializace Správce digitální knihovny, systémový knihovník Správce digitální knihovny, metodik Systémový knihovník, správce digitální knihovny Katalogizátor, správce digitální knihovny, systémový knihovník Metodik, ale i všichni ostatní, směrem k uživatelům pak zejména referenční knihovník a knihovník v knihovně pro děti 22

 Kolik pracovních míst pro digitální kurátory očekává autor v blízké době v ČR a zahraničí?  Google mi odpověděl…  Následné údaje jsou zkresleny systémovými odlišnosti sémantiky pojmenování knihovnických specializací, ALE I REALITOU ZAHRANIČNÍ A ČESKOU! 23 O TÁZKA OPONENTA DIPLOMOVÉ PRÁCE V B RNĚ ?

 Digital librarian jobs  Přibližný počet výsledků:  Reference librarian jobs  Přibližný počet výsledků:  Systems Librarian jobs  Přibližný počet výsledků:  Children's librarian jobs  Přibližný počet výsledků:  Digital curator jobs  Přibližný počet výsledků:  Cataloging librarian jobs  Přibližný počet výsledků:  Acquisitions librarian jobs  Přibližný počet výsledků: G OOGLE MI ODPOVĚDĚL …

Digitální knihovník?? 25 T AKŽE ….

 SAPON-WHITE, Richard; SKOLKOVÁ, Linda S Richardem Sapon-Whitem nejenom o katalogizační praxi amerických univerzitních knihoven. Ikaros [on-line]. 2005, roč. 9, č. 5 [cit ]. urn:nbn:cz:ik ‐ ISSN Dostupné z : N OVÁ ROLE KATALOGIZÁTORŮ V KNIHOVNĚ STÁTNÍ UNIVERZITY V O REGONU – METADATA PRO DIGITÁLNÍ KNIHOVNU FOTOGRAFIÍ – 2005 ANEB VYUŽIJME KOMPETENCÍ, KTERÉ KNIHOVNÍCI MAJÍ A SMĚŘUJME JE DO PERSPEKTIVNÍCH OBLASTÍ !

 Oddělovat ve vzdělávání/praxi tradiční knihovnické postupy a ty „nové“?  NEBO  Zahrnout ty „nové“ do „tradičních“ a vytvářet v rámci reakreditací programy a předměty/a pracovní náplně, pozice/, které budou komplexně reagovat na změnu, ale kontinuita vývoje oboru bude zachována?  ODPOVĚĎ by byla na další přednášku… 27 K ONCEPČNÍ ÚKOL PRO SYSTÉMY VZDĚLÁVÁNÍ

 Perspektivy knihovních služeb leží v dokumentových službách digitálních knihoven  Dobré knihovnictví reaguje na změny a takové knihovnictví existuje (např. správa VŠ repozitářů v knihovnách)  Současné české knihovnictví je obor legislativně striktně vymezený – legislativa musí měnit v souvislosti se změnami  nové pojmenování specializací a činností  preference aktuálních úkolů – digitální knihovny  definice zaměstnance knihovny versus knihovníka  Digitální knihovník/kurátor je perspektivní role, pro kterou je společenská objednávka  i od samotných knihovníků pokud čtou a studují, managerům by mohla pomoci změna legislativy …  Teorie změn se přiklání ke kontinuálním změnám jako udržitelnému procesu  Marketing oboru zahrnuje, jak jinak, i název produktu 28 S HRNUTÍ

K ONTAKT : RADKA. FF. CUNI. CZ RADKA. FF. CUNI. CZ Děkuji za pozornost