VEVERKA OBECNÁ Veverky jsou lesní savci.Kteří jsou zbarveni do hnědé a šedé barvy.Ve většině případů se vyskytují v Evropě a v Asii.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GIBONI.
Advertisements

(Odocoileus virginianus)
Lvíček zlatý.
Jestřáb lesní Accipiter gentilis
VOLAVKA POPELAVÁ JITKA SVIČARSKÁ A.3.
ZAJÍC POLNÍ (Lepus europaeus)‏
Krkavcovití.
Zvířata divočiny Terezka Mazurová.
Pří_180_Rozmanitost přírody_Veverka obecná Autor: Mgr. Eliška Galíková
Veverka obecná Autoři:Barbora Pešičková Iveta Hejnová.
RAK ŘÍČNÍ astacura ZPRACOVAL: PAVEL SEDLÁK.
Lasicovité šelmy.
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.
NAŠI KRKAVCOVITÍ PTÁCI
Dudek Chocholatý.
Den Země Po stopách ohrožených zvířat.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.14 Anotace: Prezentace popisuje význam lesa, faunu a floru lesa. Vzdělávací oblast: Význam lesů Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk:
Trénink v určování savců ČR
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ptáci okrasných zahrad a parků 1
Podkmen: OBRATLOVCI Třída: SAVCI.
Sojka obecná Garrulus glandarius.
Veverka obecná Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Tiger Indický Presentace od: Vojtěcha Bence Výskyt
Ledňáček říční.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Ptáci sadů a ovocných zahrad (2)
Psovité šelmy.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Tajga Jehličnatý les.
Název projektu: Živá příroda ve škole
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Název projektu: Živá příroda ve škole
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
 VZHLED VZHLED  ROZŠÍŘENÍ ROZŠÍŘENÍ  ŽIVOT A POTRAVA ŽIVOT A POTRAVA  ROZMNOŽOVÁNÍ ROZMNOŽOVÁNÍ  ZDROJE ZDROJE Pro zobrazení obrázku- KLIKNĚTE.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Veverka známá - neznámá. Vzhled velikost 19 – 23 cm velikost 19 – 23 cm hmotnost 250 – 300 g hmotnost 250 – 300 g střapce chlupů na ušních boltcích střapce.
VY_32_INOVACE_16 Zvířata v lese. 4. ročník. Jméno:
Anotace Výukový program pro žáky 7. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Savci – zajícovci, hlodavci. Možnost využití: interaktivní tabule.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_7/17_Živočichové Téma: Hlodavci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Pozorování kavky obecné Základní škola Kolín II, Kmochova 943 jaro 2010.
Veverka známá neznámá. Vzhled veverky obecné Středně velký hlodavec Délka: cm Hmotnost: kg Ocas: napomáhá udržovat rovnováhu při lezení.
 Popis  Životní prost ř edí a potrava  Veverky ve m ě stech  Jak m ů žete pomoct nalezeným mlá ď at ů m veverek  Druhy veverek  Rozmnožování  Zdroje.
LASICE KOLČAVA Latinsky: Mustelem Zpracovala: VERONIKA POLLAKOVÁ.
Veverka obecná (sciurus vulgarit)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Živočichové u vody 3. ročník.
VŽDY KDYŽ CHCETE ZOBRAZIT OBRÁZKY KLIKNĚTE NA ŽLUTÝ RÁMEČEK
Veverky Jan Čadil ZŠ Botičská.
VEVERKA OBECNÁ.
veverka -vše co o ni nevíte, nebo jste se báli zeptat
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
Veverka obecná (Sciurus vulgaris)
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
Veverka známá neznámá.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
CHARAKTERISTIKA VÝSKYT ŽIVOTNÍ CYKLUS,ROZMNOŽOVÁNÍ OBRÁZKY ZDROJE
Název projektu: Živá příroda ve škole
Veronika Borecká VIII.A
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Veverka známá - neznámá
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_ lesní zvířata
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Živočichové v lese 3. ročník.
Zoologická zahrada U kasy najdete občerstvení (k za koupení je např. párek v rohlíku) Cena zoo: dítě (do 15ti let) 120kč dospělí 180kč vyrobili:
PTÁCI – LETCI (ŠPLHAVCI)
LES Zvířata Prase divoké je všežravec má jemný čich a přizpůsobený rypák k rytí v zemi živí se lesními plody, kořínky, plži samice (bachyně) se stará.
Transkript prezentace:

VEVERKA OBECNÁ Veverky jsou lesní savci.Kteří jsou zbarveni do hnědé a šedé barvy.Ve většině případů se vyskytují v Evropě a v Asii.

 Informace Informace  Podrobné informace o veverkách Podrobné informace o veverkách  Rozmnožovaní Rozmnožovaní  Chování veverek Chování veverek  Záchraná stanice Záchraná stanice  Mapováni veverek Mapováni veverek  zdroje zdroje

 Víška: 19 až 23 cm  hmotnost:250 až 340 g  Huňatý ocas, který napomáhá udržovat rovnováhu při lezení a skocích na stromech.Je 14,5 až 20 cm dlouhý  Přes zimu hnízdí v hnízdech udělaných z mechu,listí,trávy a kůry  Potrava:živí se převážně semenami z šišek,ale také houbami a oříšky.

 Veverka obecná je středně velký hlodavec čeledi veverkovitých obývající široké území v rozmezí od západní Evropy až po východní Asii. V České Republice ji nalezneme v lesích všech typů,parcích, alejích, větších zahradách nebo hřbitovech se stromovým porostem  Veverka je aktivní přes den, ale ve vrcholné části dne je většinou ukryta ve svém hnízdě, přičemž se vyhýbá teplu a větší viditelnosti vůči predátorům, mezi které patří především kuna lesní, kočka divoká, liška obecná,lasice kolčava, která loví především mláďata.  Veverka obecná obvykle dorůstá 19 až 23 cm a dosahuje hmotnosti mezi 250 až 340 g. Huňatý ocas, který napomáhá udržovat rovnováhu při lezení a skocích na stromech.ocas je 14,5 až 20 cm dlouhý.  Veverka obecná žije až na období rozmnožování samotářským způsobem života a jiným veverkám se většinou vyhýbá. V dutinách stromů, někdy i na tlustších větvích, obývá v průměru cm velké hnízdo tvořené mechem, listy, trávou a kůrou. Není teritoriální.  některých jedinců probíhá páření již na konci zimy a na samotném počátku jara, tedy během února a března.

 Právě díky své velmi dobré rozmnožovací schopnosti se veverkám podařilo přežít i období, kdy byly loveny pro svoji kožešinu a jemné maso. Ve svém revíru, který může mít až 50 hektarů má několik hnízd vysoko ve větvích, která střídavě využívá. Ke stavbě využívá listí a větvičky. Nepohrdne ani dutinou stromu, či ptačí budkou s dostatečně velikým otvorem. Mláďatům ustele na kůže rozcupované tak, že je mněkonká jako vata. Veverčí pár dokáže třikrát ročně přivést na svět mláďata. Mláďata se rodí holá a slepá. Oči se jim otvírají po čtrnácti dnech života. Jakmile zhruba po měsíci vystrčí mláďata své čumáčky, a nejen ty, z hnízda a začnou dovádět na větvích je to opravdu krásná podívaná. Mohou se dožít až 7 let.

 Veverka obecná žije až na období rozmnožování samotářským způsobem života a jiným veverkám se většinou vyhýbá. V dutinách stromů, někdy i na tlustších větvích, obývá v průměru cm velké hnízdo tvořené mechem, listy, trávou a kůrou. Není teritoriální a domácí území jednotlivých jedinců se značně překrývají.  Veverka je aktivní přes den, ale ve vrcholné části dne je většinou ukryta ve svém hnízdě, přičemž se vyhýbá teplu a větší viditelnosti vůči predátorům, mezi které patří především kuna lesní, kočka divoká, liška obecná, lasice kolčava, která loví především mláďata, ale také větší dravci, např. káňata lesní nebo sovy. V zimě tráví ve svém hnízdě větší dobu než v létě.

 Záchrannou stanici veverek jsme se rozhodli založit v roce Na území České republiky před založením naší stanice existovaly pouze 2 takové stanice – v Mimoni a na Kolínsku. Majitelem a provozovatelem. Naše stanice bude spolupracovat se stanicí pana Krátkého, kterého jsme na podzim loňského roku navštívili a získali od něho mnoho cenných rad do začátku. Cílem naší záchranné stanice je posílit populaci veverky obecné v českých lesích, do kterých neodmyslitelně patří, a přispět tak k zachování tohoto úžasného tvorečka i pro příští generace. Hlavním důvodem založení záchranné stanice Veveruška je právě velmi nízký výskyt veverky obecné v našem okolí – Slapské lesy

 Veverka obecná byla kdysi běžnou obyvatelkou našich lesů a městských parků. Ale ty doby jsou již dávno pryč. Je tomu řada desetiletí, co se veverka stala v našich krajinách vzácností a nakonec se ocitla i v Červené knize ohrožených druhů zvířat ve společnosti bobra, vydry, sysla či sokola. Je tedy nejvyšší čas pokusit se pro veverky něco dělat. Monitoring je velmi dobrý začátek. Může nám pomoci najít odpovědi na otázky, kde všude veverky žijí, kde se zdržují trvale a kde jen občas, zda mají raději parky, vilové čtvrti nebo zahrady, jak daleko pronikají do centra, jaké je zastoupení barevných forem a kolik jich opravdu asi je. V tomto nám mohou děti i veřejnost velmi pomoci

ZDROJE    neznama/proc-mapovat/proc-mapovat-veverky.aspx neznama/proc-mapovat/proc-mapovat-veverky.aspx      erka.jpg erka.jpg  /Kurre5.jpg/390px-Kurre5.jpg /Kurre5.jpg/390px-Kurre5.jpg  /Sciurus_vulgaris_habitat.png/800px /Sciurus_vulgaris_habitat.png/800px