Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

veverka -vše co o ni nevíte, nebo jste se báli zeptat

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "veverka -vše co o ni nevíte, nebo jste se báli zeptat"— Transkript prezentace:

1 veverka -vše co o ni nevíte, nebo jste se báli zeptat

2 Charakteristika Zajímavosti Výskyt Druhy Jiné informace Zdroje
Veverka-obsah Charakteristika Zajímavosti Výskyt Druhy Jiné informace Zdroje

3 Veverka - charakteristika
Vzhled Je to roztomilí hlodavec kterého asi každý zdá takže jen krátce.Zbarvení srsti bývá různé, od rezavé, přes šedou až černou. Spodní část těla je bílá. Barva srsti má určitou souvislost s tím, kde veverka žije. Rezavých veverek je více v nižších oblastech a těch tmavých na horách.Má dlouhý chlupatý ocas, který používá i jako kormidlo při skákání z větve na větev. Ocas bývá stejně dlouhý jako tělo samotné. Na zimu veverkám narůstají na ušních boltcích štětičky. Podobné jako u rysa. Rozšíření Veverky se u nás vyskytují téměř všude, od nížin až po podhorské oblasti. Zdá se, že se z volné přírody stahují stále častěji do městských parků, kde mají dostatek potravy nejen přirozené, ale můžeme vidět i veverky loudící u laviček s lidmi, kteří právě konzumují svoji svačinu.

4 Veverka - charakteristika
Způsob života a potrava Tráví většinu života v korunách stromů. Při skoku ze stromu na strom může překonat vzdálenost až 4 metry. I na zemi je velmi mrštná.Jak na zemi tak na stromech sbírá semena a pupeny jehličnatých i listnatých stromů. Sní hmyz, houby ,ale i ptačí vejce.Na zimu si ukládají potravu. Žije většinou v páru. Rozmnožování Právě díky své velmi dobré rozmnožovací schopnosti se veverkám podařilo přežít i období, kdy byly loveny pro svoji kožešinu a jemné maso. Ve svém revíru, který může mít až 50 hektarů má několik hnízd vysoko ve větvích, která střídavě využívá. Ke stavbě využívá listí a větvičky. Může si ho udělat i v dutině stromu, či ptačí budce s dostatečně velikým otvorem. Mláďatům ustele na kůže rozcupované tak, že je měkká jako vata. Veverčí pár dokáže třikrát ročně přivést na svět mláďata. Mláďata se rodí holá a slepá. Oči se jim otvírají po čtrnácti dnech života.. Mohou se dožít až 7 let.

5 Veverka - druhy rozlišujeme 4 druhů Veverka obecná Veverka popelavá
Veverka liščí Veverka Prévostova

6 Veverka – jiné informace
Našli jste mládě vypadlé z hnízda? Můžete ho zachránit více zde: Chcete vědět jestli ve vaší blízkosti nejsou nějaké veverky nebo chcete vědět něco více o jejich mapování? Více zde:

7 Veverky - zajímavosti Pokud byste milovali veverky a chtěli je mít doma je to možné.Více zde:Pokud je odměnou oříšek, jsou veverky ochotny řešit prakticky jakýkoli problém. Zoologové, kteří studovali divoké veverky, jim chystali velice složité úlohy, ve kterých museli veverky překonat více než 20 překážek, aby se dostali k potravě. Každá překážka znamenala problém, který se musel vyřešit – například zatáhnout za páku, která otevírá dvířka, balancovat na tenkém drátu, rozhoupat houpačku nebo vytáhnout provázek, na kterém visel oříšek.   Veverky, obzvláště jejich mláďata opuštěná rodiči a odchovaná člověkem jsou velmi hravá a přítulná zvířátka.

8 veverka - zdroje

9 Veverky - quiz Otázky které byste možná mohli znát:
Může člověk mít doma veverku?? Ano Ne Veverka může maximálně skočit 3 metry Ano ne Může mít veverka jiné než zrzavé zbarvení? Ano Ne

10 Děkuji ,že jste moji prezentaci sledovali až do konce.
Veverky - konec Děkuji ,že jste moji prezentaci sledovali až do konce.

11 Smůla nečetl jsi pečlivě. Další:

12 Správně! Vidím ,že jsi četl pečlivě.Další:


Stáhnout ppt "veverka -vše co o ni nevíte, nebo jste se báli zeptat"

Podobné prezentace


Reklamy Google